måndag 18 mars 2013

Floatlegering.

Denna metod lämpar sig bäst för stillastående vatten och för döda beten, metoden är väldig känslig och väldigt effektiv, i och med att gäddan aldrig märker att något är galet och grunden till detta är, dem långa, smala och känsliga flöten, vi använder till detta bottenmete med flötet på ytan.

Man kan tycka att ett frilina fiskat bete, skulle var mer känsligt, men så är det inte och floatlegering är den metoden jag tar till i alla vatten, var jag vet att gäddan är hårt fiskat eller om det är kallt i vattnet eller om det visar sig att gäddan är lurig mot mina beten och tar dem och spottar ut dem igen, då kommer denna metod verkligen till sin rätt!
Vi börjar med en stoppknut eller två siliconestopp på huvudlinan, du väljer vad du vill ha, båda har samma funktion, nämligen att hålla flötet på rätt djup.
Det sättet jag tacklar upp mina spö för just floatlegering är detta. 2 silicone topps på varje sida om en legerbeads med hake och jag kan snabbt byta flötet mot ett annat och jag skadar inte mina flöten under transporten till och från vattnet.
För denna metod, krävs det långa smala och känsliga flöten med gott om färg, som ses bra under alla väderförhållanden, du kan råka ut för.

Dessa flöten (Deadbait Pencils) finns oblyade och blyade, jag håller mig endast till dem oblyade, då dessa ger den absolut bästa nappindikationen.
Jag gör mina egna flöten för detta och annat gäddfiske och jag gör dem i en tunn och en lite tjockare variant, den tunna modellen för vanligt fiske och fiske nära land och den tjocka modellen för längre avstånd, och för fiske med glidande bly, som jag kommer till lite senare.
Använd aldrig större flöte än du behöver, ett flöte ska bara visa dig vart ditt bete och tackel befinner sig och sen ska det försvinna, när gäddan hugger, men det ska även vara känsligt och vara rätt blyad, för att allt ska stämma perfekt.
Längre ner på din lina knyter du fast ditt beteslås, precis som vanligt och i detta hakar du på din overtrace och ditt 2 - krokstackel.

Jag har större blyhagel på overtracen, precis vid beteslåset, som förbinder min overtrace med 2 - krokstacklet. Blyhaglet eller haglen, ska vara anpassade, så du kan strama upp din lina mot dessa, inte mot betesfiskens tyngd, detta är viktigt!

Det kan krävas mera blyhagel vid fiske i tufft väder med hårda vindar, men är det för tuffa förhållanden, så kan du fiske med ett glidande bly, som jag kommer till om en stund.

När man fiskar med floatlegering, så fiskar man överdjupt, det vill säga att du ska ha din stoppknut ställd ca 60 - 70 cm högre upp på linan, än djupet på fiskeplatsen.

Du kastar ut ditt bete och låter det sjunka till bottnen och ditt flöte ligger nu på ytan, lägg spöet på dina banksticks och strama upp din lina mot blyet och ditt flöte vill nu ställa sig lodrätt på ytan och synas bra.
När flötet står rätt och syns bra, då sätter du linan i din Drop - off indikator och aktiverar larmet och det är klart.

Sänk alltid din lina under vattenytan mellan spöet och flötet, vinden kan annars ta tag i linan och ge dig falska napp, genom att flötet dras ner och kommer upp och samtidigt piper ditt larm.

Nappet från gäddan visas oftast genom att flötet lägger sig på ytan, ditt larm piper och indikatorn sjunker ner. Gäddan vandra sedan med betesfisken och flötet dras runt på ytan, för att kanske försvinna, om gäddan går ut på djupare vatten.
Du kan i tuffa väderförhållanden eller vid fiske på längre avstånd, använda glidande bly till detta fiske, jag använder ofta Kordas Shokbeads, som passar perfekt över lekanden i storlek 8 som har ett beteslås monterad och du ser här hur jag montera dessa shokbeads.

Vid fiske med stora blysänken, kommer ditt flöte att dras under vattenytan direkt gäddan tar och går med ditt bete och det gäller att vara med på detta. Använd stora bly, så ditt tackel och bete ligger still och inte flyttar på sig.
Jag monterar mina betesfiskar på detta sätt och genom att du i princip, har en krok i varje ände av betesfisken, så kan du kroka direkt flötet försvinner eller lägger sig på ytan och börjar vandra iväg.

Du kan ha betesfisken liggande på bottnen, men du kan även poppa upp den genom lite flytande foam  mm, som tryckas ner i halsen på betet.

Fiskar du med pop - up fisk, så ska du ha ditt stora blyhagel en bit längre upp på din overtrace och dem blyhaglen, som håller nere din pop - up fisk vid beteslåset, som förbinder overtracen med ditt 2 - krokstackel och din betesfisk kommer då att stå över bottnen, med hela längden av ditt 2 - krokstackel.
Här ses hela tacklet för floatlegering, med overtrace och 2 - krokstacklet, du ser även blyhaglens placering, overtrace och flötet.
Vid allt fiske med floatlegering bör du ha en Drop - off indikator och ett tillförlitligt nappalarm, men det går att fiska utan dessa saker. Då får du hela tiden ha koll på flötet, du behöver ett linklips vid rullen för att hålla linan, när bygeln är öppen.

Drop - off indikatorn kan du göra själv, det finns på bloggen och vi är bortskämda med bra och billiga larm, så det finns inga ursäkter, för att inte skaffa sig dessa synliga och elektroniska indikatorer, så fort man har råd till det.
Floatlegering en svinkall dag, en halv Sill, var mitt bete och här försöker en 6 kilos gädda att nå friheten. Den fick sin frihet, men först efter att ha besökt min avkrokningsmatta.

Lär dig denna metod till fullo, den är ganska enkel, men super effektiv i alla stillastående eller lugnt flytande vatten och den fungera alltid och bäst, är den dem dagarna, var gäddorna är kinkiga eller mätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.