onsdag 20 mars 2013

Fiske med driftflöten.

Med dessa flöten, kan vi fiska upp emot 200 meter från land och fånga vår gädda, men det krävs lite andra saker, än bara ett flöte med segel.

Du behöver ett spö, som är snabbt och ganska styvt och helst 13 fot långt. På dessa långa avstånd krävs det ett spö, som pallar med krokningen, drillningen och framför allt, att kunna resa linan och sätta krokarna.
Du behöver en flytande tunn och stark braid på din rulle, jo tunnare och starkare desto bättre är det, då vinden inte ska ta tag i din flytande braid och jo tunnare din braid är, jo lättare är det för flötet, att dra den över ytan.
Dem flesta av oss använder haspelrullar för detta fiske och det fungera väldigt bra, men en multiplikator rulle är minst sagt lika bra, om inte bättre.

Jag tycker att man har bättre linkontroll till flötet med dessa rullar och linkontroll och kontroll på flötet är jo A och O i detta spännande fiske.
Bästa knuten för en braid är en 5 - Turn Grinner knot, som du ser här, den blir liten och super stark och den glider aldrig upp. Vill du, kan du ge den en liten droppe snabblim, för lite extra säkerhet.
Nu till upptacklingen av dessa drifterfloats, som jag har visat här med nylonlina och det av bekvämlighet, inget annat, du skall ha braid för att lyckas bra med driftfisket, en nylonlina blir som ett gummiband på avstånd över 60 meter!
Börja med en stoppknut eller ett siliconestopp, sen en 5 mm pärla och sen en 8 mm pärla och sen ska din lina genom bommen på driftflötet ...
... som ses här, som du också ser, så är dessa flöten i två delar och själva flötet är en, så att säga lös del i det hela. Du delar dem med ett beteslås och tar bort flötesdelen under transporten till och från vattnet.
Efter monteringen av bommen/flötet, är det dags för dina skyddspärlor och ditt bly och blyet ska vara anpassat för flötet och nu är det bara att hänga ditt din overtrace och 2 - krokstacklet och en betesfisk eller?

Det finns en risk här för att din betesfisk, kan simma upp mot flötet och vara i närheten av din huvudlina och hugger en gädda just då, så får den din lina i bland tänderna och det är inte bra!

Så ett sätt att eliminera detta, är att ha ditt bly sittande på nedre delen av din overtrace, var beteslåset förbinder dina wirer och detta bly håller då betesfisken borta från din lina, på grund av blyets tyngd.
Jag föredrar mina egna bommar, som jag gör av en styv plasttube, var blyet sitter fastlimmat och i änden har jag en bit ventilgummi, som håller mitt 2 - krokstackel på plats.
Så här fungera det med denna plastbom. Simmar betesfisken upp mot min lina, så hålls linan borta på grund av styvheten i plastbommen och plastbommen klarar en gäddas attack utan några problem.
Så här ser det hela ut och det fattas bara plastbommen med 2 - krokstacklet och en betesfisk, samt lite vind i ryggen, sen kör man ut på avstånd upp till 150 - 200 meters avstånd.
Då du kan dela på dessa flöten, så är detta det ända du har på spöet under transporten och det är inte så dumt.
Du kan använda dig av alla möjliga tackel, ha gärna lite bling - bling, som attraherar gäddorna, men det är inget som är nödvändigt.
Jag har svårt att säga om levande beten är bättre än döda beten, vid fiske med levande beten, låter jag det hela bara driva ut, med en del stopp, var jag rätter upp min lina.

Vid fiske med döda beten, gör jag flera stopp, var jag knycker lite i mina beten och samtidigt ha koll på linan, båda metoder ger gott om fisk.
Döda beten, som man ger lite extra doft ge gott om fisk och det är doft stråket från betet, som lockar fram gäddan, så det är värd att prova under tröga dagar.
Du ska alltid ha vinden i ryggen när du driftfiskar, ha hela tiden koll på din huvudlina och ha bra kontakt med flötet.

Använd lite mindre krokstorlek, typ som här, en stark storlek 8, vid detta fiske, en mindre krok gör det lättare att kroka gäddan på stora avstånd, då dessa mindre krokar, penetrerar fiskens mun betydligt lättare.
Du kan även använda ditt driftflöte utan bommen och det ser du här på bilden. Jag föredrar dock bommen, då den ger flötet lite mera stabilitet och jag tycker att det är lättare att både, styra mitt flöte och ha bra linkontroll.
Samma stopp och pärlor och sen ska linan genom öglan i toppen på flötet, gummibandet håller seglet på plats, så det inte vrider sig efter vinden.
Jag monterar ett beteslås i flötets nedre ögla och det gör att linan glider betydligt lättare, vid extrema vindar kan dessa flöten vika ner sig för vinden och då kan du haka på ett litet bly i detta beteslås och förhoppningsvis, håller flötet sig lodrätt på ytan som sig bör.
En solig vårdag och en gädda jagar en bra bit ut från land, med ett driftflöte, så kommer du ut till den jagande fisken och dina chanser för ett hugg är stora.

För extrema avstånd, så kan du kan koll på flötet med en kikare och när du ska kroka fisken, så skall du veva tills du känner tyngden av gäddan och sen ge den ett kraftigt mothugg, därav ett kraftigt 13 fots spö.

Håll alltid ögonen på flötet, hugget kommer så snabbt, ena stunden är flötet där och i nästa sekund är det borta.

Driftfiske fungerar i alla vatten, inte bara dem med samma djup överallt, som en del tror. Många gäddor jagar pelagiskt och dem kommer du också i närheten av under dina drifter.
Testa denna metod i dina vatten, jag vill påstå att det inte finns andra, eller åtminstone ganska få, som har använd driftflöten i dina vatten och det är till din fördel, en annan fördel, är att du söker av stora områden/avstånd med denna metod och det sker på platser, var ingen annan har fiskat förut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.