söndag 17 mars 2013

Det vanliga flötmete och hur du tacklar upp det.

Flötmete är ett effektivt sätt att fiska gädda, din levande betesfiskar simmar runt och leta upp gäddan åt dig, men denna metod kan även vara väldigt effektiv med ett dött bete, som du kastar ut och låter ligga still en stund, och sen knyckar du in ditt bete med lite pauser.

För att kunna fiska med flöte på olika djup, behöver du ett flöte, som kan glida på linan och du behöver alltså ett stopp, som bestämmer djupet, var din betesfisk ska arbeta på. Det är viktigt att du har rätt mängd bly och oftast, är denna tyngd markerad på flötet.

Flötet ska synas bra för dig på ytan, men det ska även vara rätt mängd bly, så gäddan inte känner motstånd från flötet. Det finns flöten i många storlekar, utformningar och färger, jag går inte in på detta, utan det bestämmer du enklast själv.
Du börjar med att trä på ett par pärlor på linan, därefter flötet, en pärla, sen ditt bly, ännu en pärla och sen ditt beteslås och till slut ditt 2 - krokstackel och ditt bete.
Som ett glidande stopp, är en stoppknut av braid, något av det bästa du kan ha och du ser här, hur du gör denna stoppknut. Använd en 20 cm lång bit med braid och gör en loop av denna och lägg den mot din huvudlina.

Trä ena änden av braiden genom loopen 6 - 8 gånger, som visat och dra sakta åt med båda linänderna, fukta och dra ihop knuten och trimma den med en sax.
Vill du inte använda dig av en stoppknut, så finns de dessa så kallade silicone floatstops, som går att köpa i olika färger och storlekar, allt efter din huvudlinas tjocklek.

Dem två små flöte på bilden, är så kallade pilotflöten, som man har glidande ovanför flötet och de finns hela tiden på ytan och visar dig, vart gäddan går efter hugget.
Vid användning av siliconestopps, så har jag alltid två stycken som stopp, ett kan gå sönder och jag slipper att tackla om det hela eller göra en stoppknut.

Pärlorna på varje sida om blyet, skyddar dels mitt flöte och dels knuten vid beteslåset och det är viktigt, då flöten får stryk under kasten och likaså knuten.
En del flöten har bara en ögla i ena änden och då kan du med stor fördel tackla upp det hela på detta vis och du kan då enkelt byta ut flötet mot ett större, ett mindre eller en annan modell.

Som du ser, så har jag även ett silicone stopp här under den nedersta pärla, detta stopp förhindrar att flötet kommer i kontakt med blyet under kastet, vilket kan - och vill skada det ömtåliga flöte.
När man köper sina kulbly, ska man se upp med vassa kanter i dessa blykulor, de kan - och vill skada din lina och jag brukar ...
... trycka fast en bit från en örontofs och värmer sedan en fläns, som du ser här och din lina kan inte skadas av blyet.
Här en gädda, som togs just på det visade flötestackel och en lite levande mört. Den tog mitt bete som fiskades samma dag, över tre döda beten som befann sig på bottnen.
Vid allt flötmete, är en flytande braid att föredra, det hela blir så mycket enklare och du kan enkelt ha bra linkontroll och stumheten i dessa linor, hjälper dig att kunna kroka gäddan, även på långa avstånd.
Har du inte en braid, utan bara en nylonlina, så bör du behandla denna med något, som gör att den blir flytande och ett av dem bästa sätten, är att använda sig av Silicone Mucilin, som finns i en burk med en liten trasa eller i en hållare, som du kan sätta på spöklingan.

Kasta ut så långt du kan och applicera detta medel, antingen genom att veva in linan genom trasan med medlet eller sätta linan i behållaren som sitter på spöklingan, det räcker oftast med ett kast och din nylonlina flyter.
Här det viktiga beteslåset, som gör att du slipper knyta om knuten, vid byte av tacklet eller om du vill ha bort spöet från en sprallig gädda. Allt utom 2 - krokstacklet sitter klart på spöet och då går det fort en tidig morgon att få ut ditt bete.
Levande beten är det bästa för flötmete, men ett dött bete, som knyckas in sakta och med jämna mellanrum kan - och vill utlösa gäddans huggreflexer, om den inte är hungrig, så testa detta!
Billiga spinnare som dessa från Jula, ger dels lite tyngd, men samtidigt en massa reklam nära ditt bete, spinnerbladet blänkar i samma takt, som din betesfisk simmar runt och detta både ser och hör gäddan.
Jag klipper bort den ofta dåliga kroken och monterar en stark hake och har spinnaren sittandes mellan min overtrace och mitt 2 - krokstackel, vill du ha lite mera tyngd på tacklet, så kan du fästa detta i haken mellan dessa vajar.
Att trotta ett flötmete i strömmande vatten är effektivt och du fiskar av stora områden och ganska långa sträckor.

Det fungera bra både från båt och från land och här är det en gädda, som tog en Sill som passerade ett litet bakvatten, var den stod och lurade efter föda.
Smileblades, spinnerblades och propellrar fungera väldigt bra, de attrahera gäddan genom blänk och ljud. Ett annat tips, är att du provar att byta ut ditt bly med en sked från en matsked, det fungera ännu bättre i mörka och djupa vatten.
Med rätt flöte, som är anpassat efter vart du fiskar, rätt balans mellan flöte, bly och betesfisk, så kommer du att fånga många gäddor med ett vanligt glidande flötmete.

Denna metod fungerar överallt och genom att du kan ställa in djupet, så kan du i princip fiska överallt och på vilka djup det än finns, det är bara att ställa in stoppet för flötet på rätt djup.
Det är enormt viktigt, att du hela tiden har kontroll på ditt flöte, ena stunden står det där på ytan och i nästa sekund är det borta.

Om du använder ett litet pilotflöte, så visar de dig vart gäddan går med ditt bete, det är även viktigt att du hela tiden, har en bra linkontroll till flötet, så du kan veva ifatt och kroka direkt, gäddan går med betesfisken.
Det är viktigt att kroka snabbt, så inte gäddan sväljer ner ditt bete, då detta skapar problem för både dig och gäddan. 

Tänk på att gäddan kan svälja ditt bete på plats, utan att gå iväg med det och det händer faktiskt ganska ofta, så kroka direkt, du är säker på att gäddan har ditt bete i käften
Jag var på isen igår och det blev denna Regnbåge, efter mycket om och men. Jag lyckades än en gång, men fisket var otroligt trögt och isen var, hör och häpna nästan 40 cm tjock på sina ställen och det lär dröja länge, innan jag kan flötmeta efter gädda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.