tisdag 31 januari 2012

Vilken taktik/bete är bäst??

Jag vet mer än väl, att det finns enstaka riktigt stora gäddor i Rismåla göl, som livnär sig på gölens regnbågar. Jag blir ofta påmind om detta vid fångsten av Regnbågarna, som jag fångar, fiskar upp till 2 kilo är huggna och en del har svåra skadar. 

Jag vet att man tog en gädda på 11,3 kilo på en Regnbågspremiär för många år sedan och jag vet att, när man försökte med ryssjor på 80 - talet, så fick man gäddor upp till drygt 8 kilo. 

Det är inte dessa vikter, jag är ute efter, utan de gäddor, som är betydligt större och jag har många gånger funderat över hur stor gädda, som egentligen finns i gölen?
Man kan ställa sig frågan,, om hur stor gädda det kan finnas i en göl på 3 hektar, som har levt bland Regnbågar sedan den första utsättning våren 1978? Tittar man på andra regnbågsvatten, var man har lyckats att fånga dessa gäddor, så verkar de kunna bli stora som hus och lite till.

Jag har gett mig fanken på att en av dessa ska upp och jag ska försöka denna vinter, med fiske från isen. Frågan är bara vilket betet är det, som är bäst? Första reaktionen är självklart Regnbågen, som är deras huvudföda, fisket är inte lätt, har den stora gäddan väl fyllt buken, så äter den inte och det gäller att komma rätt dag och på rätt plats.

Jag har grejerna och vet vad det handlar om, jag vet på ett ungefär, vart man ska befinna sig med sina beten och jag vet, att det blir ett nötande utan dess like för att, just det, vara på rätt plats och med rätt bete.
Större hål krävs och rejäla grejer, ska man fiska nere vid bottnen eller en liten bit under isen, så gäddan uppmärksammar betets silhuett? Alltså lite finns att utforska under tiden, man är där och det ska provas, sen är gölen full av Mört och att fiska med Mört som bete, känns lite som, One in a million eller en i mängden och det känns lite förlegat.

Alla metoder, som jag har provat själv och med kompisar, resulterar i fisk upp till 5 kilo och oftast är det snipor mellan1 - 2 kilo, som tar våra beten och det visar att vi är på fel plats! Det ska inte finnas smågäddor bland The real Crocks!
Så en mindre Regnbåge, borde vara det ultimata betet, men det borde även gå med större Sillar, som är naturella eller som här, har en flavour och olja, som kan sprida budskapet.

Jag har tappat en gädda på flötmete och Sill en gång, den var tjock som en telefonstolpe och hade till och med nacke, den klev dock av 30 cm från håven och det är nog 6 - 7 år sedan och den har garanterad ökat på vikten.
Större Makrill kan vara lösningen, om de hänger under isen en bit över bottnen eller under iskanten. Ett stort problem, är att gölen har ett stort bestånd av kräftor och de är framme direkt om något finns inom räckvidd.

Makrillens doft brukar locka fram större gäddor och jag tror att färgen, kan ha en avgörande effektiv i denna jakt på gölens krokodiler och det ska provas betydligt mer i vinter.
Gölen hyser även ett stort antal tusenbrödrar och min tanke var, om en större Abborre kunde vara lösningen till ett framgångsrikt fiske. Det far runt ganska bra under isen och skapar väldigt mycket reklam, genom att de hela tiden försöker att stångar sig ner mot bottnen.

Vad tror ni därute är det rätta för att lura en av dem stora Regnbågsätande gäddorna i gölen, har du ett tips, så tackar jag och tar emot med glädje och lyckas jag på något sätt, så ska du få se det bredaste danska smajlet i mannaminne, här på bloggen - Jag lovar!

2 kommentarer:

  1. Sitter med lite samma funderingar här... Finns ett put&take vatten här som det planterats i sen sjuttiotalet nånting, vet att det finns gädda där har sett stora madamer vid leken för ett tiotal år sen. På åttiotalet fiskades det med ryssja varje vår och jag vill minnas att det togs en del rediga bitar på det viset med.
    Var nu längesen det gjordes några krafttag mot gäddstammen där och smyger man runt i grundviken på sommarn så kan man se nån liten som står å solar.
    Fick igår lov av fiskeklubben i fråga att testa mina ismetespön där, dock med kravet att inte släppa tillbaka ev, fångst!.

    Tror att mitt val hamnar på några rediga mörtar och ev, några makrillar eller sillar.
    Frågan är bara var jag ska söka dom? på djupet,lr i närheten av de populäraste pimpelställena eller i grundviken som ligger nära anslutning till djuphålan?
    Kommer att bli intressant kanske...
    / Mooseater

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dear Mooseater!
      Jag tackar så mycket för dina tips och ska nog försöka lite bland dessa ställen som du nämner. Man ser aldrig någon av de stora, men de finns, jag ser ibland 4 -5 regnbågar fly på ytan, men aldrig själva jägaren tyvärr. Ha det gott och skitfiske, // Luis

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.