lördag 21 januari 2012

Bengt vill se regnbågens färger!

När jag igår kväll grattade Bengt alias Storslynan på födelsesdagen, så kröp det fram att han var sugen på lite Regnbågspimpel och han undrade om det inte snart var 5 - 6 cm kärnis i Rismåla. Så det ska jag försöka att kolla under dagen, Bloms vik kanske kan hålla oss uppe, om inte annat, så kanske till nästa helg, med tanke på att det ska bli betydligt kallare under nästa vecka. 

Vi tycker det är ett roligt fiske och ett bra tidsfördriv i väntan på bättre tider, fighterna är minst sagt intressanta på den lätta utrustningen och vi brukar få utdelning när vi är på gölen, sen är dessa fiskar inte så tokiga på matbordet heller. Vi behöver bara att komma ut och ljuga ett par timmar över en kopp kaffe och var sin firre, det räcker gott och den värsta fiskeabstinens är botad för ett tag.
Vi hittade ganska snabbt ett bra ställe på gölen första gången Bengt skulle prova detta fiske och det tog inte länge innan han fick ett hugg och hans första båge skulle nu drillas.

Bengt garvade betydligt mer än han drillade denna "Fladderpuck" som vi kallar dem, spöet for upp och ner som en Jo - Jo och en mer koncentrerad Slyna, fick man leta efter i denna stund.
Som synes, så lyckades han att landa den och han strålade som en sol, denna gråmulna dagen i januari 2010 och det skulle bli flera Regnbågar i framtiden.

I höstas satte man ut lite större fisk i gölen och jag har sett ett par riktigt stora, jaga Mört under mina karpfiskepass och jag sätter mer än gärna en krok i en av dessa.

Skulle det hände, hinner Bengt dricka upp kaffet långt innan jag har den på isen, det rör sig om stor fisk, kanske upp emot 4 - 5 kilo och en sådan skulle sitta fint i vinter.
Det är ganska mycket som är viktigt, isdubbarna skall du ha på dig, de är din ända livsförsäkring, om du går genom isen, gå aldrig ut ensam på första isen, tala om vart ni befinner er och även om ni flyttar till ett annat vatten.

Jag vet att många är sugen på isfiske, men låt inte en tunn och förrädisk is bli ditt slut på livet, det är inte värt det. Var två när ni testar isen och ha en livlina med er, tänk även på att isen kanske håller i en skyddad vik, det är något helt annat runt in - och utlopp, uddar, bryggor mm, så se upp och var på din vakt!

Rena hål är ett måste för Regnbågsfisket, nappen kan vara väldigt försiktiga och linan dras i sidled och man märker det knappt, men det kan även vara stenhårda hugg, var spöet nästan flyger ur handen på en om man inte är med.

Räkor är ett av de bästa beten för Regnbågen och bäst är räko,r som har fått ligga en dag i rumstemperatur enligt min mening, det dofter lite mer än dem färska. Softbaits av olika slag, miniboilies, powerbait, korv, majs, maggots och mask, är andra bra beten, som ger fisk och det är bara att prova sig fram.

Prova att göra en rad med hål och mäska med lite räkbitar i dessa, det brukar fungera bra under dagar var fisken är trög eller svårflörtad.
En lätt utrustning, som består av en skrylla eller en ryggsäcksstol, som tar dina beten, lite blänken och tafsar, kaffet och ett par mackor eller korvpaketet, som ni sen grillar i solig glänta i skogskanten. en 150 mm borr, iskopan och ett eller två pimpelspön. That´s it, mer än så behöver man inte för en dags fiske, fina blänken för detta fiske, gör du av teskedar och du kan måla insidan med lite skarpa färger, som retar upp Regnbågen.

Skaftet från skeden blir en bra pirk för Abborren, så inget går till spillo. En nylon - eller Fluorocarbontafs i 0,18 - 0,25 mm är perfekt för detta fiske och tafslängden bör vara mellan 20 - 35 cm, beroende på hur trög eller svårflörtade fisken är.

Jag brukar ha en krok i storlek 4 för räkor och en storlek 6 för andra beten. Vid fiske med miniboilies, så har jag betet monterad på ett kort hair, så hela kroken är fri, det gör det lättare att kroka fisken.
Man kan marinera sina beten dagen innan fisket, det finns massor av doftämnen bland karpfiskarens beten och alla med någon form av fiskdoft fungerar bra och de sprider ut sig snabbt, när man pimplar. Även dofter av diverse skaldjur, som hummer, krabba o s v är perfekta, att doppa sina beten i under dagar, var fisket går trögt, så prova det!

Lätta mjuka spön landar flera fiskar än styva och med en liten UL- rulle, som är fylld med  0,20 mm nylon så kommer du långt i jakten på Regnbågen. Se upp med isarna nu vid denna tid och glöm inte isdubbarna! Är ni osäkra, backa och stanna hemma, kylan kommer till södra Sverige under nästa vecka och till nästa helg bör det gå att komma ut på din efterlängtade isfiskepremiär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar