tisdag 17 maj 2011

Gäddfiskarens år.

Ett år går väldigt fort för gäddfiskaren, för det mesta glider dem 4 kvartalen över i varann och vi märker det knappt annat att "det var väldigt var grönt det har blivit" under våren och "var kallt det börjar bli" under hösten. Varför blir det så? Jo, man jobbar och har annat för sig under veckorna och man ser inte hur det sakta skrider fram i naturen.Våren: Isfritt, gäddan är på hugget, ena dagen är det bra och andra dagen händer det inget. Leken står för dörren och våra kära har annat i huvudet än dina beten, men det är under denna tid dem största fångas och tänk på att dem är ömtåliga med rom.

Sommar: Varmt, kladdig och svettigt. Fisket är dåligt och gäddan står oftast djupt. Fiske från hyrbåt med barnen och i värsta fall hänger tanten med och vill hem efter en timme.

Hösten: Fisket blir sakteligen bättre och man kan ha väldigt bra fiske i dem flesta vatten med både spinn och mete. Allt eftersom vattentemperaturen sjunker, stiger aktiviteten hos krokodilerna och det blir bara bättre och bättre jo längre fram vi kommer vinteren.

Men så kommer den djävulska tiden, var det bildas tunna lager med is, som verkan bär eller brister. Det är under denna tid Satans lag träder i kraft, under veckan var man jobbar, är det öppet vatten och sen slår fanskapet på kylan, precis så det fryser till helgens planerade fiske. Känner du igen detta?

För eller senare kommer dock Kung Bore och tar över scenen och då kommer den rätta kylan och vi kan färdas fritt på isarna. Fast han får gärna komma med kylan först, så vi får bra is och inte den skiten som vi upplevde förra vinteren. Det blev bara lite is och sen tonsvis med snö och det drabbade nog hela isfiskesässongen, bra kärnis och 5 - 10 cm snö räcker gott för mig och Pelle som här drillar gädda, vi behöver inte mera. En sak till Kung Bore, det räcker gott med 20 cm bra is under sässongen, inte 60 cm det vill vi inte ha igen. Det var året för gäddfiskaren, vilken årstid föredrar du? Jag har andra arter som nappar fram tills isen stoppar mig och jag väljer nog isfisket, det är roligt och man når alla platser.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar