måndag 2 maj 2011

Den viktiga håven.

Din håv är ett viktigt redskap och jag får många frågor kring, vad man ska tänka på vid ett eventuellt inköp. Tyvärr finns det inte många håvar på marknaden, som upfyllar alla kriterier för just gäddfisket, som jo sker både från land och från båt. Men jag ska här försöka sammanställa lite kring, vad du bör leta efter för att du ska klara det mesta i ditt gäddfiske.Jag anser att vilken håv du än köper, ska ha ett fiskvänligt nät och jag vet att krokarna från ditt bete fastnar väldigt lätt i dessa fina mesh. Nät med större maskar fungerar bättre och det är lättare att få loss krokarna, men är dessa nät knutna, så kan fisken få slemmskadar och det ska vi undvika till varje pris. En håv bör ha löstagbara armar eller vara utformad, så att du enkelt kan kollapsa armarna, men en Bow - framehåv, som denna på bilden är att föredra enligt min mening. En fråga som kommer upp, är varför alla håvskaft är 6 fot långa? Jag tror att det beror på att transportlångden stämmar bra med dina vanliga 12 fots spön eller att skaftet passar i din spöfodral. Men om man fiskar med 13 fots spön, så kunde man ha ett skaft på 2 meter och det skulle ha samma funktion i ditt spöfodral eller hur och du skulle kunnna räcka lite längre.


Dem bästa håvskaften för både land - och båtfiske är dem som är delade på mitten, det gör det lättare att landa en fisk från båten med den korta delen och det tar mindre plats i båten. Som du ser här, är mitt håvskaft delade med en gånga och jag har själv monterad ett korkhandtag som ger ett bra grepp och det är inte så kallt att hålla i under vinterens fiske och lite flytkraft finns också med i bilden, om man skulle tappa håven i spadet. Detta med gånga kan du göra själv eller be någon som kan hjälpa dig, det gäller bara att få till en gänga, som har en längre hylsa som går in en bit i skaftet och det samma gäller vid muttern/infästningen.


Det finns även håvar som har en Spigott holk, som visat här och det fungera också bra. Detta kan du också göra själv genom att hitta en bit som passar i hondelen och handelen ska då föras in från den tjocka änden av håvskaftet och limmas fast med Aralditlim och sedan kan du lägga en lindning för både syns - och styrkans skuld. Ibland kan håvskaften kännas lite väl korta, om man fiskar på lite aviga platser, var det är mycket grenar eller vass och fiskar du mycket på dessa nämnda platser, kan du göra dig ett håvskaft av ett billigt långspö. Köp ett 6 meters långspö eller metspö som de kallas på macken och ta bort dem två översta delarna och limma ditt en standardgänga och du har nu ett teleskopiskt skaft på ca 4 meter. Detta väger en hel del, men det fungera bra för att håva din fisk på besvärliga platser och det kostar inte många kronor.


Storleken på din håv kan vara allt från 36" - 52" och du ska bestämma dig för vad du ska använda den till, är det Abborrfiske, så räcker 36" och ska du ha den till gädda, så rekommenderar jag, att du köper en 52" som klarar vilken gädda som simmar i vårt land. En annan viktig sak, är dessa avbildade netfloats eller pontoons som dem också kallas. Dessa hjälper dig genom att de hållar håven flytande, om du ska vada ut och håva din fisk, eller är tvungan att släppa håven under drillningen. Dessa flytkroppar är även en liten försäkring, för att din håv flyter om du skulle tappa håven från båten. Det var lite om håvar, mycket att tänka på och en del kan man göra själv.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.