torsdag 13 mars 2014

Hur ligger det till med gäddans huggperioder Luis?

Jag har fått denna fråga flera gånger och svarat via mejl, men tar med den på bloggen, då den igen har dykt upp från flera av er. Frågan är inte så enkel att besvara, då fisk är fisk och det mesta i naturen följer ett visst mönster, men ibland finns det avvikelser.

Jag ska svara efter mina egna erfarenheter, upplevelser och vad jag märker i mitt fiske och jag hoppas att det kan hjälpa er lite på vägen till ett effektivare gäddfiske.

Först och främst ska vi slå fast två saker. Jag metar mina gäddor och jag fiskar gädda från 1 oktober och framåt till isen lägger sig och därefter är det ismetet, som tar över och sedan vårfisket i öppet vatten, så det är under - och ut ifrån denna tidsaspekt mitt svar kommer.
Alla mina spö ligger ute innan 07.30
Jag har märkt att under ett dygn, så inträffa två huggperioder hos gäddorna, den första börjar vid 8 - tiden på morgonen och man kan nästan ställa klockan efter första nappet, som väldigt ofta kommer exakt 08.30, det är mina erfarenheter.

Jag har även märkt, att får man inte gädda mellan 08.00 - 09.00, så ligger man risigt till under resten av dagen eller har kommit fel dag, var de inte intar föda, de jagade dagen innan och står och smälter sin föda.

Jag kommer alltid tidigt på morgonen med färdigtacklade spö och lägger ut mina beten direkt och sen kan jag i lugn och ro invänta dagens första napp och oftast kommer nappen samtidigt på flera spö eller direkt efter varann.

Så kom tidigt och ha dina spö ute innan 08.00 och ha spöna färdigtacklade, det sparar en massa tid. Fiska med olika beten och på olika platser i ditt swim, du märker snabbt om de är på hugget och vilka beten de föredrar.
Dagens första huggperiod har börjat!
Nästa huggperiod kommer sent på eftermiddagen vid 15 - tiden, och kom ihåg när jag fiskar, det är nästan mörkt vid denna tid och då rör gäddorna på sig igen.

Jag fiskar inte så ofta vid denna tidspunkt av dygnet, men om jag ska ut, så kommer jag vid 14 - tiden och har mina spö ute till 18 - tiden eller fiskar en bit in på kvällen/natten, det fungera också bra.

Man kan lägga på en timme på varje sida om dessa nämnda tider, så är man garderad på ett bra sätt, så fiska från det ljusnar och fram till 10 - tiden, där har du den bästa tiden, sen mattas fisket av.

Slynans stora gädda var inne i en vik, var det fanns gott om Id och Sutare och jag misstänker att den hade något i buken och enligt bilderna, så tog dessa vid 09,38 och han kom helt rätt och fick den på fall. Hade han kommit in i viken 30 minuter senare, så hade hon högst troligen varit mätt och belåten och bara tittat på hans Buster Jerk som simmade förbi.

Innan han fick den stora på 14,7 kilo, hade han och Sville ett bra fiske med fisk upp till 7,7 kilo, alltså under en huggperiod, det är vad jag tror hände denna morgon.

Sen har gäddan sin inbyggda huggreflex, som gör att vi metare kan få en fisk mitt på dagen eller två och att spinn/Jerkfiskaren, som far runt och kasta kommer tillräckligt nära gäddan och huggreflexen löser ut, ja de får flera gäddor, mest på grund av de stora områden de kan fiska av.
Betet låg på ståndplatsen och 08.50 kom nappet.
Har du inga napp under de tidiga morgontimmarna, så ska du veta att du får jobba som metare, livebaits som letar upp gäddan åt dig är bra och det bästa alternativet, likaså Leapfrogging, var du leta genom att flytta dina spö ett i taget och så metoden Sink and Draw, var du spinnfiskar med ett deadbait, med korta lyft och sen får beten singlar ner till bottnen och ligga där en stund. lyft och stopp o s v , det är det tre bästa metoderna, om du inte lyckas på morgonen.
Var tidig ute på isarna, det lönar sig!
Det händer något när isen kommer och lägger sig. Jag har märkt att precis innan den rätta kylan kommer som stänger våra vatten, så nappar gäddorna ännu tidigare på morgonen och gärna i mörkret.

Samma sak ute på isen, huggen kan komma direkt du sätter ner först mörten i hålet, så se till att du har ute dina spö ute ca en timme innan det ljusnar helt.

Huggperioderna under isfisket är eller kan vara lite mera spridda, morgonen är helt klart bäst och sen kommer det en period vid 12 - tiden och en lite senare på eftermiddagen var solen går ner, så mitt tips är att du bör vara ute hela dagen på isen och då märker du snabbt, när gäddornas huggperioder kommer och har det med dig i framtiden.

Jag hoppas dessa rader gav er lite hjälp i jakten på den stora Krokodilen, som vi alla söker, finns hon i ditt vatten, så kommer du att få kontakt med henne en tidig morgon eller en sen eftermiddag.

Servera olika beten, dofter, flytta spöna om det inte händer något och fiska av områden strategiskt, så hon stöter på dina beten, fiska så effektivt du bara kan och du kommer att lyckas. Skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.