torsdag 6 mars 2014

- Bara dra på, den är stor!

Denna lilla historia utspelar sig i Hossmoån och det är nog 30 år sedan detta hände, så några bilder finns inte och med lite fantasi från er sida, så behövs det inga bilder!

Dellerfjord och jag hade åkt ner till Brudhoppet och ställde bilen där och tog några kast med våra spinnspö, jag vill minnas att det var i början av maj och Dan hade fått för sig att det kunde stå någon öring kvar, eftersom det hade varit en lång jävlig vinter och värmen hade inte kommit på riktigt än.

Vattenståndet i ån var lågt, väldigt lågt och det gick att ta sig över ån en liten bit upp i ån och vi skred till verket och kom över och därefter fiskade vi av hela ån ner till Bingabron. 

Vi fick några mindre gäddor här och där och jag metade upp mig en kilos Sarv nere i hålan vid huset, Dan ville ha den som gäddbete, men jag ville något annat och den fick sin frihet igen och ha fick ta några mindre mörtar, som jag också fick i det lilla hålet.

Väl nere vid fallet tog vi oss lite kaffe och de världsberömda piporna kom fram och där satt vi en stund och funderade över nästa drag, skulle vi gå nerströms eller ta andra sidan upp igen till bilen? Vi valde det sista, trötta som vi var och en bit upp fick vi en 5 kilos gädda på rakan, om jag minns rätt, samt en snipa till

Plötsligt började det knaka i buskarna och en röst hördes - Tjenare grabbar, hur går det? - Inte ett skit ljög jag! - Du då? frågade Dan gubben, som stod med ett kraftigt spö av typen off shore och 11 fot långt. - Jag hade flera napp på ett ställe därborta och sen pekade han, men den tog inte riktigt och det gick inte att kroka gäddjävlen!

- Visa mig platsen rapade Dan och vi gick ditt, Dan kollade hans tackel, som var ett köpt tackel med flöte , bly och ståltafs med två krokar. - Det blir bra, ta hit en mörtjävel till mig och jag gav honom hinken och Dan satte på mörten och pekade ut mot ån. 

- Släng där sa han till gubben och gubben skickade ut det hela i ån och sen flöt tacklet 10 meter och flötet drogs ner och kom upp och drogs ner.

Man såg direkt att det var en mindre gädda, som tuggade och höll i mörten och Dan sade till gubben att det där är en stor gädda och gubben blev exalterad till max - Vad ska jag göra undrade han. - Du ska vänta lite innan du ge den mothugg. Jag såg på Dan att det var jävelskap på gång, det syntes så väl.

Tiden gick och sen säger Dan - Ska du kroka idag eller? - Jaha sade gubben, är det dags och sen gav han gäddan ett mothugg som var väldigt klent. - Du måste kroka hårdare, fan här! Ny mört åkte ut och samma gäddjävel var framme och nafsade och mothugget blev lite hårdare, men Dan sade att du måste kroka, så hårt du kan.

Ny mört och självklart var gäddan framme och nafsade och på ett tidspunkt orkade den hålla flötet ner i 1 minut och Dan skrek - Bara dra på den är stor! Gubben drog på ett sådant mothugg att det sa flopp i vattenytan och sedan hängde hela helvete i tallen över oss, ett totalt mosad flöte och en 5 hektos gäddsnipa, satt 8 meter upp i tallen och jag och Dan fortsatte mot bilen.

Gubben var totalt från förståndet och svor ve och fan över detta, som hängde över honom och hur fan han fick ner sina grejer och fångsten, det vet jag inte, men jag ger mig fan på att vi hörde gubben kackla ända uppe i Ljungbyholm.

-Du är inte klok i huvudet sa jag till Dan, som bara garvade i blåröken från pipan - Han kan ha att den fan och sen harklade han sig som vanligt.

Helgen efter fick Dan smaka på sin medicin! Jajamän, vi var i Hagbyåns mynning och metade lite av varje och jag flötmetade med en större Sarv som bete och missade en gädda och Dan som satt i sin campingstol och åt sina mackor, tyckte jag var klent byggd!

I nästa drift dök mitt flöte igen och jag såg hur det drogs ner åt sidan och jag laddade för både Svenska och Danska kungarna och båda länderna samtidigt och missade gäddan! Men inte Herr Dellerfjord! 

Det var den värsta örfil han någonsin hade fått och kommer att uppleva, han fick Sarven rakt i fejset, så fjäll, blod och inälvor bara stänkte omkring honom. Mackan flög ur käften på honom och hamnade i dyn, hans kaffemugg hittade vi aldrig ... 

Vilket satan liv det blev på honom och jag kan inte skriva alla svordomar, som kröp ur skägget, bläcket i datorn räcker inte till, men han var röd om kinden i tre dagar efter incidenten. Det var tider det! På hemvägen undrade jag om han hade fått hjärnskapning i protesen och svaret blev - Jävla kräk, dagjävel förbannade odjur o s v ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar