lördag 1 mars 2014

En liten uppfriskning av ditt minne.

Det blir lite tips och bilder dagen till ära, inget nytt, men väl en uppfriskning av minnet. Isen ligger kvar i mina vatten och det stör mig väldigt mycket! 

Isen har släppt från land, men den var betydligt tjockare ute, än jag trodde och det tar tid, men kanske till nästa helg, att man kan lägga ut några betesfiskar och sätta sig med en kopp kaffe, jag hoppas verkligen det!
Glöm inte flytvästen och vilken tid ni kommer hem!
Detta är två viktiga saker vid båtfiske, en annan sak är att som man sa på 70 - talet. Spola kröken! Sprit och fiske hör inte ihop, men många kan eller vill inte förstå det och många drunknar varje år, helt i onödan.

Ha mobil med er och ett första hjälpen kit, man vet aldrig vad som kan hända i en båt, två man som kastar, krokar här och där ... ja, ni vet nog vad jag menar här.
Våren, en bra tid för deadbaitwobbling.
Allt behöver inte vara levande för att ge dig en fin gädda, ett gammalt dött bete, som tacklas så här och som fiskas in sakta med lite stopp då och då, vill - och kan ge dig din drömgädda.
Enkelkrok i munnen och trekroken i sidan på betesfisken.
För fisk på långa avstånd med bottenmete, trotting med flöte eller fiske med driftflöten, så kan två trekrokar vara till besvär, när det gäller att kunna sätta krokarna i mothugget.

En enkelkrok i betesfiskens mun och en mindre trekrok i flanken på betesfisken, gör det lättare att kroka fast gäddan på stora avstånd.

Men se till att dina krokar är vassa och bästa sättet att checka detta är nageltestet, dra krokspetsarna över nageln och fastnar spetsen är kroken vass, annars fila dem vassa med en fil eller byt ut tacklet.
Två trekrokar, fixera dessa med lite röd tubing, som lockar.
Det är bra att fixera sina krokar, så det ligger rakt när gäddan hugger och man brukar använda vanlig shrink tube för detta, en lagom tunn röd plast tube, som går trögt över dina krokskaft ser också till att krokarna är fixerade, den röda färgen attraherar dels gäddan till hugg och den ger även gäddan en huggmarkering.
Tre gamla Pike Gazette flöten i ny tappning ... Old School!
Jag träffade för länge sen en snubbe, som gör egna hantverk i form av wobblare och jag har länge villa göra ett reportage om honom och hans konstverk.

När jag senast fiskade karp, kom han förbi och vi pratade flöten och jag ville ha några av den gamla modellen med skåra och pinne i mitten och igår låg dessa tre i min brevlåda!

Jag ska göra detta reportage med honom och ni ska få se hans konstverk, jag har sett mycket fint, men detta står över allt jag har och troligen någonsin kommer att få se.
Mindre Makrill (Spirr) är det bästa!
Jag vet hur svårt det kan vara att få tag på färsk Makrill här på östra sidan av landet, men ni som bor på eller i närheten av västkusten, bör kunna få tag i dessa beten och fram för allt, ska ni försöka att få tag på mindre och smalare Makrillar, som man på västkusten kallar Spirr.

Dessa beten är något av det mest effektiva du kan använda för gädda och oftast grov gädda, de kastar långt, men klipp av stjärtfenan, annars spinner betet under kastet.

Skinnet är tufft och du behöver bara 2 - 3 mm skinn vid kroken för att det ska hålla för kast, pierca dem lite med en knivspets och doften sprider sig fortare.
Tidig morgon, snart börjar första huggperioden.
Ska du ha störst chans för en stor gädda, så är det tidig morgon, sena eftermiddagar eller rent nattfiske som gäller, dessa tider är de absolut bästa och här ligger gäddornas huggperioderna inlagda.

Angående nattfiske, så är det min stora övertygelse att en riktig stor gädda har svårt för att smyga sig på ett fiskstim under dygnets ljusa timmar, men under natten går det betydligt lättare och framför allt letar de efter lätta skrovmål, så ett dött bete plockas också upp.

Vid flötmete under natten ska du fiska med levande beten och ha en stor Starlight i toppen på flötet och gärna ett litet pilotflöte på linan ovanför flötet och även ha en Starlight på pilotflötet, så du ser vart gäddan går.

Jag behöver bara gå tillbaka i tiden var man metade Ål och se antalet större gäddor som man fångade på mindre döda mörtar och löjor, helt klart värd att testa om du misstänker eller vet att det finns stor gädda, som inte låter sig fångas i dina vatten, testa ett par nattpass bakom spöna.
Blodsugande Igel, ett tecken på att gäddan har stått stilla.
Ibland händer det att man under isfiske, tidig vår eller på senhösten, fångar gäddor som har dessa snyltare på sig och det är ett väldigt bra tecken på att gäddorna har stått stilla en längre tid på bottnen.

Jag brukar kolla efter dessa Iglar och plockar av dem om jag hittar några, ibland är det bara enstaka Iglar, men i flera fall har jag hittat upp till 20 stycken, på en och samma gädda.

Fisket brukar vara trögt, när gäddorna har Iglar på sig och ett par bra tips är att fiska med ett drivande flöte, så nära bottnen det bara går och knycka till lite i flötet ibland, så betet rycker till lite, det kan få gäddorna att hugga.

En annan metod är att fiska med antingen dött eller levande bete på ett bottenmete och med jämna mellanrum twitchar du in betet, det räcker med 5 - 10 cm åt gången, hugget kommer oftast direkt du drar i din lina och det får du vara med på och kunna ge lite lina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.