söndag 24 februari 2013

Segt fiske, som kunde ha slutat väldigt illa!

Att ha med sig Slynan på isen är inte lätt, fisken har en förmåga att känna hans närvaro och de lägger ner all verksamhet under isen och så även i dag.

Så jag visste mer eller mindre, att det var totalt kalkat, när den röda ambulansen kom lite innan 8 och hämtade mig, men man måste jo försöka.
Det var var sin klump av denna typ, vi var ute efter, Slynan hade till och med lovat bort en firre till grannen, de ni! Så enkelt är det inte och det fick vi bevis för under dem 4 - 5 timmar vi nötade i dag.

Bengt hade med sin en burk med luxusräkor, jag hade lite pellets och Belachan med mig, men dem där prickiga sakerna under isen, visste att Slynan hade klivit ut på isen och de hade stängt igen för dagen.
Vi var överallt och lite till, men hittade inte fisken och under en förflyttning, blaskade det till och Bengt låg på knä och pattar på isen och krälade.  - Är du full frågade jag och Bengt reste sig och sa det där gjorde ont och det syntes i hans vackra face.
Någon hade gjord stora hål med en isbil och inte markerad dessa, när de lämnade isen och här klev Bengt ner och skadade sig lindrigt med tanke på vad som kunde ha hänt.
Här ser ni storleken på hålet och hål i dessa storlekar, är inget vi behöver på våra isar och de skall markeras med något synligt så ingen skadar sig.

Ett litet barn kunde ha gått rakt ner och kanske aldrig kommit upp igen, jag skämtar lite med Bengt här, men det kunde ha gått betydligt värre och vill du läsa mera om detta, så kan du kolla på Nybrofiske bloggen.
Under fiske med balanspirk i gäddrika vatten, så använder jag korta wiretafsar. 15 cm långa och antingen med eller utan lekande, men Kordas Speed links är perfekta som beteslås.
Man räddar en del dyra pirkar och balanspirkar, med en tafs om gäddorna är på hugget, eller om du fiskar i vatten med massor av gäddor.

Wiren är Darts 20 lb, som är plastrad med ett tunt svart plasthölje och jag använder Darts wirelås, som finns till denna wire.

Större svepande vertikalpirkar eller balanspirkar, hindras inget nämnvärt av denna korta bit med wire och på sikt sparar du lite pengar och en del irritationsmoment under fisket.
Igår var jag en runda genom Pär´s dragask med pimpelgrejer och hittade denna fluoriserande Bergman pirk, troligen bra i mörka vatten eller under taskiga ljusförhållanden, kanske något för göspimplaren?
Andra sidan av Bergman pirken ser likadan ut, bra och stark snappers och med lite gummibitar från en sönder tuggat jigg, så kanske detta är rätt melodi?
SM - Pirken har också fått sig en ansiktslyftning, jag känner inte igen detta, på den gamla tiden fanns de i silver, guld och koppar färg och vissa blandningar av dessa färger.

Nu är det lysande ögon eller prickar och en fin tjejfärg, som ska attrahera fisken till hugg, kanske är dessa bra, jag vet inte och har inte testat dem än, men det är aldrig långt till Pär´s ask med pirkar.
Andra sidan av denna SM - Pirk, är det igen en lysande färg och ett öga, bra krok med lysmassa i standardfärgen rött/vitt och ett svart öga.
En annan intressant vertikalpirk, som jag hittade i asken, var denna Pipa - kopia i en skrikande gul färg och lite orange och ögon.

Kroken var täckt med en halv mustasch i form av glittrande tinsel, tur man inte är en Abborre, vad dem får se nu för tiden!
Baksidan av denna pirk var i koppar färg och det fluoro orange hänga med även på denna sida, lite fjällmönster kanske kan vara avgörande för om fisken ska hugga?
Även Pär hade lite av Storm´s gummibalansare och dessa är riktigt bra genom, att de är mjuka och känns som en riktig fisk och det gör att rovfisken, oftast hugger igen om man skulle missa första hugget.

Gör inte för stora hål och glöm inte att markera hål, som blivit lite för stora, tänk på andra som färdas på isarna, nästa gång kan det vara du, som skadar dig.

I dag har Slynan namnsdag, kaffet står på och nybakade bullar med mjölk serveras efter klockan 16. Hipp,  hipp hurra för Bengan och må hans ömma knä vila i frid.

Sankte Pär kom aldrig till Rismåla göl i dag, tur var nog det, för hade han kommit och landat en båge, då hade vi slagit honom med snöspaden vi hade med oss.

Nu stundar en vecka med utbildning, jobb, extra jobb och en seg lång fredag och sen två dagar på isen, med vetskapen att det är segt och trögt. Gud vad jag älskar denna vinter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar