fredag 22 februari 2013

Mars månad, tid för Balanspirken!

Snart är vi i mars månad, en av de bästa månader för Abborren för pimpelfiskaren, för det mesta är Abborren trög under vintern, men man kan lyckas att väcka den och reta upp den till hugg.

Jo längre fram på vintern vi kommer, jo lättare blir det för oss, som sitter på isarna och ena dagen är det en maggot agnat krok under en vertikalpirk, som ger fisk eller ett Abborröga på kroken.
Men balanspirken har sannerligen också sina dagar och det är ett roligt fiske, som kan ge enormt bra utdelning under dem rätta förhållanden.

Denna kom från Linnéasjön för ganska många år sedan och den föll för en brunfärgat finsk Hopeakala balansare på 6 meters djup.
Igår hittade frugan dessa tre Rapala balansare i ett 3 - pack för endast 129 kronor och det var på Jula. De är 90 mm långa och väger 25 gram stycket, alltså för djupa vatten, stor fisk och inget för finlirarspöet.
 Fire Tiger.
 Red, White and Blue.
 Fluoro Orange.
ABU gör lite isfiskepaket under namnet Nordic Ice och här finns en vertikalpirk och en Balanspirk för 129 kronor, som kanske kan vara något för dig? Jag ska testa dessa i helgen.
 Abu`s Balanspirkar finns vad jag vet i två storlekar, denna, som är störst är lite slimmat i formen och de har som Rapala väldigt bra krokar överallt.
Här är ABU´s mindre modell, betydligt mer knubbig, lite mer silver, men annars samma kvalité, som är bra och bra krokar som är vassa.
Samma som ovan, men en annan färg, som brukar reta upp Abborren till hugg, även bra för Regnbågen under dem sista isarna.
Okänt märke, men bra pris och lite olika färger, som alla går hem hos predatorerna i våra vatten, den i mitten är fin för Abborre, men jag gillar inte hullinglösa krokar på en balanspirk.
Jag har gott om balanspirkar och här är en del av de bästa för Abborre och Regnbåge. Det gäller att ha lite olika färger och former och byta ofta, tills man hittar den rätta pirken för dagen.
Kanske märks det att jag gillar balansare för mitt isfiske, tyvärr har denna vinter, än så länge, varit så trögt att jag bara har provat under enstaka dagar, men nu är det dags under slutet av februari och hela mars.
Färgglada bukkrokar brukar attrahera Abborren till dem berömda lyftnappen, som många pimpelfiskare känner igen, med lite färg på kroken, får du flera napp!
De flesta vet nog att Abborren ogillar ögon som stirrar, ett målat öga på en trekrok är effektivt, likaså om denna trekrok hänger under balanspirken, så prova detta i Abborrstimmet.
Tröga dagar kan mindre minibalansare och pimpelloppor ge grov fisk, tyvärr är krokarna små och svaga, så man får drilla dem väldigt försiktigt. Det har dock fångats enorma Abborrar på dessa småsaker och maggots.
Linnéasjön igen och den bruna Hopeakala balansaren, platsen var utanför en badplats, precis var det brantade ner mot 5 meters kurvan.

Jag kände att den var framme och stötte en gång, troligen med stängt mun, men efter 3 minuter med en liten irriterande sak, som for fram och tillbaka fick den nog och HUGGET kom - Håll i grejerna när du fiskar med balanspirk!
Håll även hålet ren från is sörja, det är så viktigt vid allt isfiske, dels ser du fisken och vad den håller på med och det blir lättare att landa den.

Det är än mera viktigt under fiske med balanspirk, då dessa oftast hat en krok i varje ände och kroken kan haka upp sig i is kanten och fisken kan lossna, därav använder jag ytterst sällan hullinglösa balanskrokar.

Ett bra tips under kalla dagar, var det fryser i dina hål, är att du använder en kniv, den tar snabbt bort den lilla kanten, som är hårdast mot själva isen och du får en rundad kant, som är lite vänligare mot din kanske tunna lina.
En rensskopa med ett längre handtag är att föredra, då slipper du att böja på ryggen, vilket oftast medför att kläderna åker upp och du kylar ner ryggen. Ha skopan i stövelskaftet eller på din Ryggsäck/Skryllan och nära till hands.
Under mars månad kommer även Regnbågarna att jaga efter småfiskar och balanspirken, kan vara din lösning mellan en fisktom dag och en du aldrig glömmer, så spola räkorna en stund ibland eller prova med både räkor och balansare i hålen.
Här en fin hanfisk, som gapade över en Nils Master i papegojfärg, en färg som har gett mig många fina fiskar från isen.

Fiska först nere vid bottnen och höj sedan upp din balansare lite o s v. Fiska koncentrerad, hugget är oftast hårda och bestämda och håll i grejerna.

I morgon drar Pär och jag ut över vidderna igen, det kan bli sista ismetet för denna gång, resultatet bestämmer detta. Det måste snart hända något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.