fredag 18 februari 2011

Spoons! Skedar ger dig mera reklam runt dina beten.

Vi har propeller, smileblades, spinnerblades mm, dessa fungerar alldeles utmärkt i dem flesta fallen. Men ska du verkligen ha något, som skapar reklam runt dina beten, så ska du prova med skedar i olika storlekar och färger.
Du kan, som sagt hitta dem väldigt billilgt på en loppmarknad eller på ÖoB. Skaffa dig en uppsättning av teskedar, dessertskedar och matskedar, så klarar du dem flesta djupen med dessa och deras vikter. Är det vråldjupt, kan du skaffa dig lite uppläggningsskedar som är stora.
Vad jag har märkt är, att kromade drag inte är så bra som man skulle tro och jag tror att det beror på att det blir lite väl onaturligt blänk från dessa. Vanliga skedar i rostfritt stål, har en mera dunkel silverfärg och fungerar betydligt bättre, oavsett djupet du fiskar på.Du kan använda vanliga skeddrag, men det blir snabbt en dyr historia och det är svårt att få rätt vikt. Vanliga skedar borrar du bara hål och sedan är det klart. Ett tips är att du borrar hålen först både i skeden och i skedhantaget och sedan delar skeden och finputsar kanterna på en bandputs.
Varje sked blir två drag, skeden har du till Gäddan, Gösen, Regnbågen och Rödingen. Skedhantaget har du till Havsöringen, Makrillen och Näbbgäddan, kompisen Pär köpte nya skedar på ÖoB, 12 stycken för 30 kronor!
Det är 2,50:- per sked som blir 1,25:- per drag, det blir inte billigare - Jo, på en loppmarknad kanske? Men det är ett väldigt svårslaget pris!

Borra lite större hål i dina skedar, detta ger större rörelse och det ger samtidigt lite ljud i vattnet, använd skeden som den är eller färga dem med lite skrikiga färger, som typ denna sked som fick lite nagellack och prickar.
Beteslåset från din lina hakas i översta hålet och ditt 2 - krokstackel hakas direkt i det nedre hålet och det är klart för fiske och du har nu, en blänkande vikt som verkligen lockar till sig gäddorna och andra rovfiskar.
Det är så enkelt och så effektivt, både Pär och jag märker stor skillnad mellan att fiske med sked och fiske med propeller, smileblades mm, skedar ger betydligt flera gäddor, vart vi än fiskar!


Med allt monterad är, det bara att tillsätta lite god mat för gäddan, ibland kan en levande Mört vara det rätta för dagen, ibland ska det vara en Abborre, som ska vara menyn för dagen eller varför inte ett deadbaits som hänger under skeden?
Allt detta fungerar bra, så prova dig fram till vad som är bäst för dagen och glöm inte att mäska lite i hålen, var du hänger ner ett deadbaits, 4 - 5 fiskbitar fungera bra och helst ska dem vara marinarede i lite fiskolja eller fiskflavour.


Thats it! Ner med betet, håll hålet rent och skulle det vara snörök, så bygger du en liten vall som skyddar hålet från snön. Visst det blir lite turbolens över hålet och du får rensa lite till och från under dagen, men inte lika mycket.
Ett rent hål ger mera ljus ner över betesfisken och din betesfisk kan röra sig bättre och få skeden till att blänka ytterligare, vilket lockar fram gäddan och hon av alla vet vilket hon ska hugga på och hon gör det!



Ännu en gång har skedarna bevisat sin effektivitet och det spelar ingen roll, om du fiskar på 6o cm vatten eller nere på 20 meter, skeden lockar i alla lägen genom sin form.
Det sker även när den står stilla, formen gör att den snurra runt vid minsta rörelse från betesfisken eller strömdraget i sjön. Testa själv att hänga ner en sked i hålet och lägg spöet så allt är stilla, skeden rör sig och blänker!
Vi kommer lite längre fram med ännu en liten nyhet, som du kan köpa billigt och använda dig av i ditt fiske efter diverse rovfiskar, så håll gluggarna öppna!




3 kommentarer:

  1. Många bra tips i detta inlägg... :)
    Jag kommer att försöka ta mig ut endera imorgon eller på fredag för att ismeta lite och tänkte jag skall ge skedarna ett försök... Har köpt skedar som jag kommer att måla med någon "fin" nagellack, men var det så att skeden skall fästas mellan huvudlinan och tafsen (så den inte snurrar runt på tafsen..?)

    SvaraRadera
  2. Jag tänker på tacklingen där med en trekrok i överläppen. En erfarenhet som jag gjort är att fisken lever klart livligare med den kroken strax bakom genom främre bukfenan. Jag har märkt att den inte lever lika länge med upptackling i munnen. Är er erfarenhet samma?

    SvaraRadera
  3. Pikehunter: Man tackar som vanligt för dina fina lovord! Du kan fästa skeden på olika sätt, antingen med en liten hake eller använda skeden som tyngd (metallskedar)
    Roffe: Jag har inte märkt något större skillnad, men kanske är det bäst vid bröstfenan? Jag har alltid gjord på detta viset och det är några år numera!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.