Jag varnade för ett tag sedan, att man ska markera sina stora hål med något iögonfallande typ en granruska och detta är viktigt för andra fiskare, eller folk som beträder isen.
Det kan bli en blöt fot, men det kan även bli så illa som ett benbrott eller t o m barn kan gå ner sig i en del av hålen, som ibland är väldigt stora, så märk upp dem innan ni lämnar området.
Jag var inne på missbruk av Paljetter igår och så här fungerar dem som Bait savers och din betesfisk, kan inte lämna krokarna och samtidigt blänker det lite. Gäddan eller annan rovfisk har här, en riktpunkt var dem sätter hugget.
Pär hade hittat Paljetter på ÖoB i blandade färger för 17 kronor och den summan överlevar man nog utan? Kolla på ÖoB, annars hittar du dessa i hobby och - syaffären.
Jag visade inte hur du montera dina hela deadbaits på Kebab - riggen, men så här bör det se ut och gäddan känner inte kroken, när den tar fisken och den vänder snabbt fisken och tar ner den med huvudet före. Detta sker knyckigt och jo längre ner betet kommer, dessto svärare är det för gäddan att spotta ut betet på grund av alla tänderna som sitter uppe i gummen.
Vid en tidig krokning sitter trekroken alltid i käkvinklen och det ger ett bra krokfäste och det är enkelt att ta ut kroken. Vill du inte använda trekrok, så går det lika bra med en större enkelkrok, som är ännu lättare att ta bort. Lakfiskaren har stora fördelar av Kebab - riggen i sitt fiske efter den glupska Laken, som oftast sväljer ner hela betet direkt.
Som du ser på bilden, så är kroken ett par centimeter från fisken, det gör att kroken ligger fritt i gäddas mun, när du krokar och det är lättare att driva in kroken under mothugget och gäddan känner inte kroken när den plockar upp ditt bete.
Du ser även hur jag monterar betesfisken och jag låser fast betet med en bit tändsticka eller liknande. Du ska montera dina fiskbitar på samma sätt och ha samma avstånd mellan kroken och fiskköttet.
Abborren börjar bli lite mera aktiva under denna månad och mindre artfränder och små Mört står varje dag på menyn. Denna lilla borre hade denna Mört sittende i halsen och Abborren tar alltid sitt byta med huvudet först i hugget.
Ibland får man snabba hugg under ismetet och linan farar snabbt ut från spolen och sen sker det inte mera och man vevar upp en Mört som har förlorad fjällen, Abborren har varit framme!
Ett tips är att på samma spö, byta till en tunnare wiretafs med en enkelkrok och montera kroken i munnen på ett mindre bete. Var gärna vid spöet, om Abborren kommer tillbaka och hugger, kroka i såfall direkt linan går ut.
Som stark kontrast till gårdagens megagädda och samtidigt lite motsägelsesfullt, tar jag med denna bild. Vi ser här en mindre gädda i väldig taskig kondition och vi ser även att stjärten är skadad.
Jag tror att denna gädda en gång i tiden fångades från isen under en dag med många minusgrader och den hamnade på isen och stjärtfenan frös fast direkt vid kontakten med isen. När man lyfte upp gäddan, satt en del av stjärtfenan kvar på isen och man satte tillbaka fisken. En avkrokningsmatta hade varait en bra lösning och fisken hade haft en fin stjärtfena.
Varför konditionen på fisken är dålig kan jag inte säga något om, i samma vatten har vi fått större gäddor och en del är smala och en del har lagom kondis. Än så länge har det inte kommit upp några som är riktigt feta och välkonditionerade, men det kommer förhoppningsvis!
Innan någon nu flipprar ut över att gäddan här ligger direkt på isen, så kan jag säga att det var 7 plusgrader denna dag och det var 2 cm vatten på isen. Kanske en dålig ursäkt, men så var det och det var bara ett demostrationssyfte att visa vilka skader våra fiskar kan få under tuffa förhållanden som denna bild togs. Två röda sekunder efter bilden, fick den sin frihet i närmsta hål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.