onsdag 9 februari 2011

Se upp på isarna!

Regnet, plusgraderna och den hårda vinden som drog in över södra delarna av landet har gjord isarna förädiska och jag vill bara varna lite här i dag. Jag vet att det redan nu, finns folk som har haft en del problem med att ta sig i land efter en dags fiske och det gäller att ha koll på läget. Ingen fisk är värd ditt liv!Så här börjar det snart se ut runt om i södra Sverige och det innebär flera faror, än du kanske tror och lite av det ska jag ta upp. Det går bra att komma ut på isen på morgonen, men under dagar smälter isen innen vid land på grund av jordvärmen. Lägg sen till att vi knappast hade någon tjäle i marken på grund av all snö som kom.
Stränder med stenar suger till sig all värme och samma sak, sker var det är mjuka stränder som typ gungfly. Du kommer ut på den tjocka isen på morgonen, men när du ska gå i land sent på eftermiddagen, är det öppet vatten och du kommer inte i land här och får leta efter en landstigningsplats. Ha med dig en planka, som kan fungerar som en form av brygga eller gå i land, var det är väldigt långt vatten nära land.
Det slarvas med isdubbar! Så är det och det är inte bra, dem är din enda livsförsäkring om du går genom isen! Dem kostar inte mera än ett isfiskespö och dem är din enda räddning. Tala om vart du/ni befinner er och meddela även om ni flytter till en annan sjö.
Ha alltid var sin mobil med er ut och var två på isen, så ni kan hjälpa varann om olyckan är framme. Försök att hålla avtalad tid för hemkomst, så slipper dem därhemma oroa sig i onödan. Hur många av er har extra kläder i bilen? Hur många av er har en livlina i pulkan? Jag har det inte kan jag säga och det är inte bra!
En annan viktig sak när isarna är blöta och hala är broddar, du kan inte föreställa dig vilka olyckor som händer på isarna. Jag har själv ett fördärvad knä efter en halkolycka 1992 och jag har sett med egna ögon, hur en hand ser ut efter att man landade på en isborr.
Du kan slå huvudet i isen och få allt i från hjärnskakning till skallskador, så investera i broddar och minska halkrisken. Du ska ta det lugnt på isen, spring inte, stressa inte. Ha dina spön, så du snabbt är framme och inte 100 meter bort.

Väl ute på isen är det lugnt än, den håller än så länge omkring 35 cm i mina trakter, men det går fort nu med vädret som råder. Se upp för tunnare is vid in och - utlopp, runt bryggor och på platser, var det borras mycket, isen kan vara tunnare på dessa ställen.
Tre man på isen med en massa grejor väger en hel del och brukligt är, att man går i en klunga och pratar skit och har inte ögonen med sig. Sen är det jo den berömda landstigningen igen, alla grejor ska i land och du/ni kan få problem här, så glöm inte plankan!


Vippa eller inte? Jag ser faktiskt inga större fördelar, annat än man ser om betesfisken rör sig, men där tar det stopp. Nackdelen är att linan släpper från vippan i blåsigt väder eller betesfisken simmar upp och vippan står rakt upp och man tror att det är ett fäll.
Ska jag vara ärlig, så tycker jag inte om dem och det är ett måste att bevaka spöna hela tiden. Jag pimplar under tiden jag metar och då måste man placera sig så att man ser alla spöna samtidigt och kolla noga hela tiden.



Jag föredrar larm till mitt fiske, betet sänks ner till det önskade djupet och baitrunnerfunktionen slås på och det är klart. Baitrunnerfunktionen ställs in efter betets livlighet eller så sätts linan i ett hemmagjord linclips.
Vid hugg hörs det bra och det fungerar klockrent. Jag har lite tejp runt mina banksticks i fall jag fiskar på tunnare isar och banksticksen går inte genom isen, utan står alltid i samma höjd. Jag borra ner mina banksticks i isen med en borrmaskin, som har ett 14 mm borr (samma diameter som mina banksticks) och har spöna stående på en liten tripod vid handtagetoch på larmet.
En 14 mm borr går inte i alla borrmaskiner och du kan få svarva ner borren lite, så den passar i borrmaskinens chuck. Aluminium fryser fast i minusgrader, så rostfria banksticks är att föredra, då dem inte fryser fast något nämnvärt även i 20 minusgrader. Tyvärr är dem flesta banksticks i rostfritt lite för långa för denna uppställning av spöna.
Nu kan jag pimpla i lugn och ro, larmen talar om för mig när en gädda har tagit mitt bete, en fördel här är om du har larm med en reciever. Då du direkt vilket spö det är som har fått en påhälsning av den stora du jagar.
Enda nackdelen med banksticks är att under dagar med plusgrader, så suger metallen till sig värme och man kan få borra om dem en gång under dagens lopp och det är ingen större uppoffring. Hellre det än att hela angelvippan ramlar ner på isen med spö och allt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.