söndag 20 februari 2011

Ismete med Abborre som bete.

Jag gjorde ett försök för att få med Bengt ut på isen, det var totalt meningslös att bara försöka. - Jag har gjord mina tre pass och nästa gång jag fiskar, blir det efter karp i öppet vatten, sa han till mig! Den du!
Han får nog vänta ett bra tag, innan han får utöva denna övning, jag var själv ute igår på Linnéasjön och isen minskar inte, snarare tvärom och det är rent ut sagt skitjobbigt att borra genom 40 cm is, men vad gör man? Ska man sitta hemma som Bengt?
Det vill jag inte och det har jag gjord tillräckligt i denna vinter, så man får bedriva tiden så gott man kan och chansen för en fin Gädda, finns jo alltid bara man får ner ett bete. Jag fick 4 Gäddor, alla mellan 1 - 3 kilo och den som jag var ute efter, höll sig undan än en gång. Jag fick två av dessa på död Mört och 2 på levande Abborre och det är just ismete med Abborre, som detta ska handla om.Det är svårt att få tag på bra Mört med rätt storlek, som jag har nämnd och vad jag gör när spöna är ute, är att jag pimplar under tiden jag ismetar. Man lyckas alltid lura några mindre Abborrar och ibland får man några som är lite större, jag använder dem små och monterar dem så att jag har en på varje krok.
Det skapar inte den förvirring, som många tror och Gäddan tar oftast båda dessa små Abborrar i hugget, 2 mindre Abborrar skapar ganska mycket reklam, genom att dem hela tiden är i rörelse och det lockar väldigt bra. Mitt tips är att du har med dig ett pimpelspö och pimlar upp dig lite Abborrar och har dem som bete.
Det har räddad många av mina dagar på isen, var gäddan av någon anledning inte vill ha döda beten. Större Abborrar som denna, fiskar jag ensamma på mina tackel och dem simmar och stötar hela tiden, för att komma ner till bottnen, vilket är perfekt tillsammans med en sked som är mitt lockblänke.

Nedersta kroken i mungipan på Abborren och den översta kroken monteras under ryggfenan och det är klart för fiske, med denna tackling kan Abborren röra sig fritt och den simmar och bökar, som en galen under isen hela dagen, tills Gäddan hittar den.
Jag har märkt att det finns dem dagarna, var vi har fiskat flera timmar med både död och levande Mört utan ett sniff, men så får man upp en Abborre i rätt storlek och man monterar den och släpper ner den och efter en stund, kommer hugget från Gäddan.
Abborren är i dem flesta vatten Gäddans huvudföda, Gäddan har kalas bland stimmen av tusenbröderna, men dem flesta ratar Abborren som bete och det anser jag vara ett stort fel, som kan kosta dig många fina Gäddor. Grunden till att man inte gärna vill använda Abborre som bete, är nog att man anser Mört som det bästa betet och man hör folk säga att det ska blänka lite och det gör en Mört!?
Min sked blänker och Gäddan levar på Abborrarna i sjön, färgen spelar ingen roll, då skulle du bara fånga gäddor på silverfärgade skeddrag mm. 80 % av alla Gäddor jag fångade i Danmark togs på levande Rudor och Abborrar, ingen av dessa arter har Mörtens silvriga sidor, men dessa beten stod för väldigt många Gäddor och oftast, hade vi även fina Mörtar ute samtidigt, men Gäddan valde oftast Rudorna eller Abborrarna.


Vid fiske med Abborre använder jag inga vippor, det är bara bökigt och det blir en massa falska fäll och dem drar ut linan från gummibanden mm. Jag använder larm och lägger bara spöet direkt i larmet. Jag ställer in kastbromsen på mina multirullar eller ställer in Baitrunnerfunktionen, så Abborren inte kan dra ut linan.
Jag har alltid en spöring bakom larmet och då slipper jag att Abborren drar i spöet, vilket ger falska pip. Spöet sitter även fast på detta vis, när Gäddan hugger och huggen är oftast stenhårda och ganska så snabba.
Jag har kollat en hel del undervattensfilmer och märkt, att en Gädda kan stå länge bredvid en levande Mört, innan den hugger denna. Vid fiske med Abborre står den oftast en bit bort och sen kommer hugget blixtsnabbt, varför det är så, vet jag faktiskt inte.
En del säger att när Abborren upptäcker Gäddan, så resar den ryggfenan och Gäddan vill inte gärna hugga över denna taggiga raden av fenstrålar? Det har jag svårt för att tro, men vem vet? Kanske hugger Gäddan snabbt, för att Abborren inte ska hinna resa ryggfenan? Kan det vara så? På dem filmerna jag har sett, resar Abborrarna faktist upp ryggfenan, när Gäddan närmer sig.



Jag använder hemmagjorda linclips som är gjorde av buntband med en räflad baksida och dem håller fast linan och Abborren kan inte dra loss linan. Enstaka pip får man dock räkna med, när Abborren far runt därnere, men när Gäddan hugger, så vet du om det! Linan släpper, larmet skriker och rullen är frikopplad, allt du behöver göra är att kroka din krokodil.
På djupt vatten, fiskar jag oftast mina Abborrar 2 meter över bottnen och i grunda vatten, en liten bit under isen, Abborrens mörka färg ger en bra silhuett mot den ljusa isen och Gäddan, som stryker längs bottnen, ser den väldigt tydligt.
Gäddans ögon är placerade uppe på huvudet och den jagar mest med synen och den ser väldigt bra uppåt och i sidled, under sig och rakt fra ser den sämre. Glöm inte att Gäddan har ett bra luktsinne och en död Abborre, som hänger under isen full av fiskolja, kan vara rätt melodi, när allt annat inte fungerar.




En bild från en dag, var verken död eller levande Mört fungerade, ett byte till en levande 100 grams Abborre och dagen var räddad. Hugget var helt sinnesjukt snabbt och jag trodde först att det var en stor Abborre, som var framme.
Betet fiskades 40 cm under isen och djupet var 1,6 meter, samma dag tog Pär en Gädda på en död Mört, men det hugget kom först efter att han hade lyft lite i linan, när han rensade hålet och gett mörten lite liv. Det är så lite som ska till för att utlösa ett hugg, Gäddan kanske inte var hungrig, den kanske bara stod bredvid Mörten som tidigare beskrivit och en liten rörelse, utlöste Gäddans huggreflex och räddade Pärs dag från en blankning.
Ha med dig ett pimpelspö och plocka upp lite Abborrer nästa gång du är ute, du kan sitta med världens finaste mörtar i hinken, vill Gäddan inte ha dem, så står du illa till och en Abborre kanske kan vara dagens bete, så är det ofta för mig och lite pimpelfiske, är bara ett trevligt tidsfördriv i väntan på Gäddan ska hugga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.