onsdag 7 juli 2010

Vilket spö ska man välja för gäddfisket?

Oj! Det var ett tag sedan jag var inne här och skrev lite, mn tid just nu är lite begränsad av jobb och annat, bland annat fiske efter annan art. Men jag såg att en fråga dök upp med jämna mellanrum och den kommer främst från ungdomar som undra vilket spö man ska välja till gäddfisket och vad man bör tänka på samt om man kan köpa äldre modeller nya eller gamla.
Jag ser i frågorna att man oftast söker enstaka spö som klara lite av varje inom gäddfisket och det gör frågorna lite svårare, men jag gör som vanligt det bästa av det hela. Jag tycker att om du ska köpa ett begagnad spö av någon, så åk och titta på grejorna om du kan, det är det bästa!
Jag skulle leta lite bland äldre nya spön som bara står och dammar runt om i landets butiker och här kan du göra fynd genom att få ett bättre pris. Innan du köper dig ett flexibelt spö ska du gå genom vad du kommer att använda det mest till, vilken typ av metod du utöver mest mm.
Man frågar även vilken pundklass detta spö ska ha och igen beror det på hur du ska använda det. Jag skulle rekommendera dig ett spö som är byggd för gäddfiske och dem flesta av dessa spön ligger mellan 2 ½ - 3 lb testkurva och här ligger 2,75 lb som mittenspöet.
Du ska dock veta att det är stor skillnad på spö och spö, en 2 ½ pundare kan vara styvare än ett med 2,75 lb testkurva och det handlar om uppbyggnaden av spöet och prestanda. Men ett kraftigt 12 fots spö med 2,75 lb kommer du långt, det funkar till trolling, spinnfiske, landfiske och bottenmete. Men igen, du måste se över vad du behöver.
Fiskar du bara från båt, så kanske en 10 fotare med 3 lb är perfekt och du får en kraftighåvstångseffekt när gäddan ska pumpas upp från sitt djup. Fiskar du i rinnande vatten frn land är en 12 fotare lagom eller för lång på grund av alla träd.
Ska du kasta stora deadbaits, så bör du skaffa dig ett 12 fots spö med 3 lb o s v. Funderar ut först och handla sen.
Jag kommer att dem närmstadagarna rekommendera lite spön till er som jag själv använder i mitt gäddfiske, dem ligger på 12 fot och från 2 ½ - 3 lb i testkurvan och jag börjar med ett Fox Pikemaster 12 fot 2 ½ lb.
Ett vackert maghonybrunt spö med svarta lindningar, superfinish och designad av Gäddikonen Mick Brown som på dåvarande tid var konsulent hos Fox. Trots sin testkurva på 2 ½ lb så finns det gömda resurser i detta spö och en väldig bra ryggrad som suger ur musten av gäddan.
Spöet är långtkastande och har Fujiringar och en 40 mm som buttring, ringarna är av aluminiumoxid, det bästa efter siliconcarbidringarna.
6 öglor + tipring, svarta lindningar på den maghonybruna klingan ger ett sobert utseende.

Här ser du holken och den svarta lindningstråden och en liten röd diskret kant vid varja lindnining. Väldigt snyggt spö som levererades i ett grönt Veleurfodral och en garantilapp direkt till Fox i Hinault, England.


Spöet är 366 cm långt och har ett brunt Fujirullfäste, helkork med två ljusbeiga foambitar som ändbutt och framför rullfästet samt en keeperring för din krok.
Progressiv klinga och massa av ryggrad, superfinish som är vanligt på Fox´s produkter, kosmetikan är minimal och texten i vit. Snygg design.



Fox Pikemaster 12 ft 2 ½ lb T/C i sin helhet, priset låg på ungefär 1900 kronor, men jag är övertygad om att om du hittar det i en butik, så borde du kunna få ner priset lite. Detta är den mest flexibla 12 fotaren med 2 ½ lb som jag har hittad, spöet klarar det mesta inom gäddfisket, det ända som jag anser är eller blir en begränsning är dem riktigt storadeadbaits som typ hela Makrillar, men det finns ju gädda 25 meter från land också!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.