torsdag 15 juli 2010

Spö, stolar, pods och tiderna på dygnet var gäddan är i farten.

Den rådande värmen håller mig inomhus det mesta av tiden och då passar det bra att svara på era frågor. Jag personligen har inget gäddfiske i tankarna nu, men det dyker upp lite idéer i och med att jag skriver lite om detta ämne.
Jag har en del bortglömda vatten som jag ska ta tag i till hösten och under vintern och vi får se vad som händer då, just nu är det bara karpfiske för hela slanten.Jag beskrev ett Fox Pike master för ett tag sedan och glömde nog att säga att det finns ett spö i samma utförand som heter Fox Spinnmaster, dessa spinnspö finns i 9 och 10 fot och har en kastvikt mellan 20 - 60 gram.
Det passar perfekt för vanliga drag, spinnare och lite större wobblare, helkork, fujirullfäste och trebenta Fujiringar, maghonybrun färg med svarta lindningar och en röd kant vid varje lindning som ger ett snyggt utseende.
Spöet är tvådelad och har en keepering som syns på bilden. Ett väldigt flexibelt spinnspö som du borde kunna hitta ståendes i någon butik eller hitta på begagnadmarknaden till ett bra pris, designad av Mick Brown.

Jag får många frågor kring vilken typ av pod som är bäst för gäddfisket, min personliga mening är att du bör skaffa dig en som går att ställa högt.
Det behöver inte vara en JRC som är visad på bilden, men en pod av denna typ gör att du kan fiska på alla platser och dina indikatorar får plats och dem syns bra, samtidigt så får dessa långa indikatorer plats i dem tillhörande väskorna.


Det är även många som tycker att vanliga karpstolar är för tunga att släpa runt på om man har en bit att gå till fiskeplaten och jag kan bara hålla med om detta. Jag rekommendera dig att köpa en stol som passar dig, bry dig inte om vikten! Hellre lite tyngre än en stol som ger dig ont i ryggen, tänk på alla timmar du kommer att sitta i den!
Det finns såkallade guestchairs på marknaden och dem är billiga, enkla och väger väldigt lite, en sådan stol kanske skulle passa dig och ditt fiske. JRC, Nash, Ultimate och Chub m fl har dessa och det är bara för dig att provsitta och bestämma dig.


Det är ganska enkelt att fånga betesfiskar under sommaren, men det finns dem dagarna var det nästintill är omöjligt och det är dem dagarna var du behöver dem (satans lag kallas detta fenomen) Vad du kan göra är at mäska med en blandning av ströbröd, mald hampa, lite sötningsmedel och lite majskorn eller maggots.
Du slår två flugor i samma smäll genom detta, dels drar du fram betesfisken och gäddan är inte sen att följa efter. Använd ett flötmete eller ett quiverspö och passa på att ta så mycket fisk du bara kan, du kan alltid frysa in dem som du får över till senare fiske.Kom tidigt och ha spöna ute innan solen går upp!
Bästa tiden för gäddan är tidig morgon och en bit fram på förmiddagen, därefter är det sena eftermiddagen och kvällen som gäller. Nattfisket kan ge bra resultat och det fisket har sin charm genom att du kan få andra arter som Lake, Mal, Ål och Gös under ditt nattfiske.
Oavsett när du fiskar under dessa tidspunkter, så kom i god tid och ha allt klart innan, gäddan har sina huggperioder både under veckan, men även under dagen och är du förberedd och på plats i god tid, så blir väntan inte så lång innan första Esox hälsar på.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar