söndag 17 april 2011

Viktiga tips och ett par frågor.

I dag ska det röjas runt Rismåla göl, så jag tar bara snabbt lite viktiga saker som du bör tänka på och ett par frågor från er. Tiden är alltid knapp under våren och det är mycket som ska göras både hemma och ute vid våra vatten. Jag kan nämna att mina två första karpar är landade och vill du läsa hur det gick till, så får du klicka in dig på karpbloggen.Jag vet av erfarenhet att man lätt hamnar i fällan och tror sig ha bra wiretafsar eller ännu värre anser att dem befintliga, duger gott och jag gör nya lite senare. Gå inte på den niten, kolla dina wiretackel noga och se efter så dem är okay, är dem inte det, så byt dem och få lugn i sinnet. På bilden ser du ett Bite - off, det kommer att hända osss alla för eller senare och det sker även med helt nya wiretackel. Detta sker genom att gäddans sylvassa tänder hamnar mitt ibland wirens tunna trådar och under drillningen går wiren av, det sker inte ofta, men det händer och jag vet inte hur man ska kunna komma runt detta problem? Har någon en lösning är den välkommen!
Har du ett wiretackel som ser ut på detta vis, så byt ut det direkt annars får du garanterad problem! Kolla om krokar, lekande mm, är okay och klipp bort detta och använd dessa saker igen. Allt måste vara perfekt, du vet aldrig när din drömfisk tar ditt bete och syftet med vårt fiske, är jo att landa alla fiskar och framför allt, att vi kan släppa tillbaka dem så oskadda som bara är möjligt. Ingen fisk ska gå med en eller flera krokar i sig på grund av, att du har varit en slarvpelle eller hur? Så kolla alla dina tackel, innan du använder dem!
Kolla även över dina krokar, dem får mera stryk än du tror i gäddans stenhårda käft, en del krokar går att slipa upp igen med ett Diamantbryna och andra blir bara sämre och bör slängas. Ett bra sätt för att se om dina krokar är supervassa, är att dra dem över en nagel, glider krokspetsen över naglen är kroken ovass och bör slipas eller slängas, försvinner naglen är kroken vass och du landar flera gäddor, än din polare som sitter med krokar, som man kan kamma sig med.
Ett par frågor hinner jag med och det är i försts hand vilka enkelkrokar jag använder för mitt gäddfiske. Den starkaste och samtidigt vassaste jag har hittat up to date, är dessa Gamakatzu A 1 Specialist och jag använder dem i storlekarna 1 och 4. Kroken har en inturned point och den stannar var den penetrerade fisken och jag har aldrig lyckats att rätta denna krok. Kroken har ett stål som gör att den går att slipa, om den mot all förmodan skulle bli slö, priset är dyrt, jag tror att dem ligger på 8 - 9 kronor per styck, men det är dem värda.
Vilket är det bästa parasoll eller Shelter för gäddfiskaren? Det var ingen lätt fråga att ställa, men jag kan till en början ställa motfrågan och fråga er, vad krävs det för ert fiske? Vad du bör tänka på är först och främst mobiliteten i ert fiske, flytter ni ofta? Ska ni sitta två man tillsammans? Är det enstaka övernattningar under ert/ditt fiske? Dem flesta Parasoll och Sheters på marknaden har en väldig bra standard och dem hållar dig torr under regnet, men det finns olika storlekar på dessa och här kan du välja. Stabiliteten är också viktig, likaså vad du får med i paketet, gäddfiske sker inte i strålande solsken under en stilla och varm sommardag, utan det sker under höst, vinter och vår, var det regnar, snöar, blåser mm. Jag har valt ett Nash Oval Plus som är 300 cm x 250 cm och det räcker gott för mig, min stol och mina grejor och jag kan övernatta i den med en Bedchair om jag så vill eller behöver. Andra märken som är värda en titt är Armo, Chub, Fox, och Prologic som alla har denna typ av Shelters/Parasoll. Nash Oval Plus är inte så dyrt och du får med 4 stormpoles och gott om pegs samt en bag att ha den i under transport och den tar ingen större plats i din Holdall, det uppfyllar mina hårda krav och det kanske passar dig och ditt fiske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.