måndag 4 april 2011

Sink and Draw, en effektiv metod för Deadbaits.

Har du som jag, sparat en del av dina betesfiskar från istiden, så har du fina beten för gäddan i frysen. Jag tänkte visa lite hur du kan använda dessa deadbaits på ett bra och effektivt sätt och det ger oftast fina gäddor, just nu var vattnet fortfarande är kallt, leken står för dörren och gäddan är lite trög på grund av dem nämnda faktorerna. Jag var i Black pool igår på morgonen (övre dammen) och även en stund på eftermiddagen (rätta dammen) och under båda dessa korta pass, gav metoden jag ska förklara fisk.Ett vanligt flötmete, är allt du behöver och gärna med ett 2 - krokstackel med lite lul - lul på, det ger lite extra glitter och effekt. Som du ser här, så monterar jag krokarna med den översta kroken i nacken på betesfisken och den nedre kroken fästs i flanken på betesfisken där den hamnar eller räcker till. Detta gör att du kan kasta väldigt långt, utan att betet ramlar av i kastet och mäskar åt dig på annan plats.
Du använder ditt vanliga gäddspö till detta fiske och jag rekommendera dig att använda en braid som både är stum och flyter. Jag testade ett spö som jag sedan recenserade på karpbloggen, ett 12 fots MAD Old School, som har en testkurva mellan 2,75 - 3.0 lb och det var strålande för att kasta mindre beten väldigt långt och drillningsegenskaparna är väldigt bra. Vill du veta mera om detta spö, så ska du kolla karpbloggen under gårdagens inlägg.
Allt du behöver är en hink med beten, dina verktyg, kamera, sling och våg. Det gäller att vara rörlig och fiska av så stora områden, man bara kan under den tiden man har till sitt förfogande. Visst håven och mattan ligger utanför bilden och dem skall du ha med dig också, det är självklarheter i vårt fiske. Detta var allt jag hade med mig under mina korta pass igår. Fisket sker genom, att du kastar ut så långt du kan och sedan knyckar du tillbaka betet till dig. Detta ska göra med en del uppbehåll, så att gäddan får tid på sig att uppfatta betet och tid att ta det. Som sagt, det är fortfarande kallt och kanske har dem leken i huvudet och dessa två faktorer, gör att gäddan kan vara lite trög. Men ett sakta fiskat bete, som driver lite och sedan plötsligt hoppar till, tas ofta genom att knycken du gör med spöet, utlösar huggreflexen hos gäddan.
Gäddan kanske inte är hungrig och då spottar dem snabbt ut betet, men med den tackling av betet, som jag har visat, så kan du kroka direkt. Gäddan har båda krokarna i käften och den sitter där om det finns en någonlunda hyfsat storlek på gäddan, är det en liten snipa, så kanske du missar den och det är inte hela världen. Här har en gädda sänkt flötet efter en knyck och den tar lina från rullen, det är bara att fälla byglen och sätta mothugget och hoppas på att den är stor.
Det tidiga morgonfisket gav en fin romstin hona på runt 5 kilo och jag fick mina bilder på henne. Jag tog bara ut mina krokar och lät henne vara på håven och efter bilderna sattes hon tillbaka med hjälp av mattan och det ända jag vidrörde, var hennes gällock. Under denna tidspunkt av året, är dem väldigt sköra och bör gå tillbaka så snabbt som bara är möjligt. Det är hon, som ser till att jag kan åka ner och dra mig en Pike, när det passar mig och det är jag väldigt tacksam för. Jag hoppas att alla andra gäddfiskar kunde börja att resonera på samma sätt, då skulle vi ha ett betydligt bättre gäddfiske i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.