söndag 10 april 2011

Rucksack eller Carryall?

Det är en av dagens frågor, bland andra frågor gäller det hanskar, som ger bra grepp och stöd när man ska kasta långt och det fanns även lite frågor kring blyhagel. Det hinner jag med innan jag igen, ska in till Slaktariet och styckas i halsen, jag var där i fredags och det var inget roligt besök och nu ska jag dit igen. Det är inget jag ser fram emot, men det är ett nödvändigt ingrepp som måste göras och sen ska det förhoppningsvis vara klart och färdigt.Jag kan inte säga att du ska köpa dig en ryggsäck till ditt gäddfiske, för det kan bli fel. Jag kan rekommendera dig att köpa dig en ryggsäck och här kommer lite saker som du bör ha med i åtanke, om du ska köpa dig en. Du får inte köpa den billigaste och du ska definitivt inte köpa den dyraste, utan det jag tycker du ska leta efter är, först och främst en ryggsäck som passar dig, har bra vaddering på bärremmarna, har en lång sidoficka till dina indikatorer och flötestuber och därefter går vi vidare på storleken. Min ryggsäck på bilden är på 80 liter och den har ett långt sidofack och två mindre sidofack, samt två frontfickor. Långa facket tar flöten, indikotorer och ett kamerastativ. De mindre sidofickorna tar pannlampa, trasa, flavours, olja och mina sprutor samt ett par rig - bins med färdiga tackel. Den översta frontfickan tar alla mina verktyg, måttband, säck och weighsling och det nedersta frontfacket tar min Fox Box. Inne i själva huvudfacket har jag extrakläder, handskar, termos, Nash Stove bag med ett mindre kök och en gastub, någon konservburk, Baitbag med frysta deadbaits, kamera, våg mm. Ruggsäcken är en Ultimate Culture 80 liter som till synes verkar stor, men det är faktiskt en av dem skönaste ryggsäckarna du kan ha på din rygg och priset var under 400 kronor! Ryggsäcken är bra om du strövar längs med vattnen och inte har med dig hela huset, grunden till att du inte ska köpa dem dyraste, är att ryggsäcken får mycket stryk av stängsel, grenar, taggtråd och vad man går genom, över eller under på en dag.
Det har blivit mer och mer användandet av Carryall för min del och då talar jag om mega carryalls på mer än 80 liters storlek. Dessa är perfekta på en Barrow, som du använder när du har bra väger och långt att gå. Jag har allt på kärran och fiskar direkt från den, vill jag byta plats, så är det bara att lägga spöna över carryallen och dra vidare i livet. Dessa mega carryalls eller Barrowbags, som man kallar dem, är inte några små handväskor, vi pratar om en längd på 80 - 95 cm och en bredd på 50 - 60 cm och en höjd på 35 - 45 cm, det är inget du bär fullastad 400 meter med stolen under armen, en full Holdall på ryggen och sen en 25 liters hink fulla av livebaits! Man har dem på en kärra eller så har man bara med sig det mest nödvändiga och då går det bra att bära dem över ryggen eller axeln. Den på bilden är en Starbait XL Carryall 85 x 50 x 40 cm och den har 5 utanpåliggande fickor i olika storlekar och 4 av dessa fickor har meshfickor med dragkedjor. På baksidan av denna carryall finns ett stort fack, som tar 4 tuber med flöten, indikatorer mm och i det stora huvudfacket får allt jag behöver och lite till plats. Bra bärremmar och vaddring överallt, lite lyx kostar och priset har nu krypit upp till 1300 kronor och nu kan du välja, antingen en megacarryall de luxe eller 3 ryggsäckar, vad tror du slits ut först? Den fråga kan bara du besvara, du vet vart du fiskar och hur terrängen ser ut, gå efter det och bestäm dig sedan för vad du vill ha.
Blue Wear har snickarhandskar i torghandskemodell och dem är suveräna för att få ett bra grepp på hammaren och så även över ditt rullfäste. Lätta att arbeta med och dem är ganska värma också, du får ett väldigt bra grepp om spöet. även om dessa handskar är blöta och dem torkar snabbt. Jag tror att dem ligger på 70 kronor och dem håller länge inom fisket.
Man skulle nog kunna skriva en mindre bok om blyhaglen vi använder i vårt fiske. Det finns en otrolig massa skit bland våra hagel: Det är inte bly, det är hårdare metallegeringar som skadar linan, dåliga skåror, målade med en bra färg, men allt spricker sönder när du ska klämma ihop dem (med en tång!) Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men jag har ingen lust och det ger er inget. Vad som ger er något, är denna burk som jag har med som ett varnande exempel på, hur man lätt kan bli tagen i r.... på 49 kronor. Burken innehåller, fint som fan allt, som finns i hagel, men färgen spricker, inget bly, dåliga skåror och du kan inte klämma fast dessa på linan med dina fingrar. Man tar då till tången och nu sitter haglet på linan, men du kan inte flytta det utan att din lina skadas och när första fisken krokas, så går linan av vid haglet. Så ska det inte vara! I min värld finns det bara ett hagel av värde och det är Dinsmore! Ofärgade, mjuka och fina, med skåre, så du kan flytta dem med ena handen och sen finns dem i burkar med SSG, AAA o s v, inte en massa blandade storlekar, var man inte använder mer än max 25 %. Du kan använda skiten i burken på bilden till att justera dina gäddtackel, men kläm fast haglen på din wire, aldrig på din huvudlina!
Leken pågår för fullt överallt och dem är ända uppe på torra land ibland under sina försök för att få honan till att lägga sin rom. Gäddorna är i en annan värld just nu och jag vill inte störa dem, låt dem få leka och ha kul, vi kan ta dem lite senare var dem är hungriga efter leken och vi får ett betydligt bättre fiske, fast vikterna inte är dem bästa. Det finns en besatthet av vikter inom fisket, varför är det så? Jag har varit där med, allt skulle vara stort på den tiden, men vi hade dock respekt för vad vi fångade och den respekten ser jag inte längre tyvärr! Sutaren måste väga över 4 kilo, Braxenvattnet måste kunna leverera fisk över 5,5 och helst 6 kilo för att det ska vara lönt att fiska där! Likaså är det med 2 kilos Abborren och Rudan, sen ska vi inte bara prata om alla fartblinda självhävdande "megastars" som inte kan fiska i vatten som hyser karp eller gäddor på minst 10 - 12 kilo! Vart fan är vi på väg? Jag träffade en snorunge häromdagen och frågade honom, om han hade haft ett bra gäddfiske, så här långt på året? - Nej, bara en massa skit upp till 9 kilo, inte en ända tia på 7 pass! Tugga lite på dessa ord och du förstår nog, som jag, att han måste komma från ett annat klot med ett fiske utan dess like. Jag frågade honom om det fanns biljetter kvar ditt och då gick han!

2 kommentarer:

  1. Rakt på sak, det uppskattas!
    Det där med grabben och jakten om störst och fränas fisk känner vi till.
    Det är otroligt vad lite fisken uppskattas om den inte är hissnande speciel.
    En del tokar verkar inte uppskatta något, när dom är ute.
    Visserligen är det trevligt med en stor fisk, men fiske är fiske.

    Tack för trevlig och lärorik blogg... :)

    SvaraRadera
  2. Så är det, fiskeupplevelsen kommer ofta lite i skymundan. Man tackar och bugar för era fina vitsord. // Luis

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.