lördag 1 februari 2014

Flera tips till er på isen.

Jag ska strax iväg på lite pimpelfiske efter Regnbåge och tar med lite extra tips till er på isen idag. Kaffet står klart och mina räkor likaså, så här kommer tipsen.
Någon form av lyse är ett måste, när man beger sig ut tidigt ut på isen på morgonen, en bra ficklampa i fickan som reservlyse och en bra pannlampa på huvudet, så klarar du utsättningen av dina spö och glöm inte att ha med lite extra batterier.
Testa alltid dina tackel hemma genom att provdra dem hårt och se till att du har wire genom wirehylsan tre gånger, så håller det och genom dragtestet, så vet du att dem håller för den stora tjocka damen.
Vi fyller våra Pulkor till bredden med grejer, allt ifrån spö och rullar till beteshinkar mm, det mesta slängs ner och sen drar man ut över vidderna.

En ryggsäck ta ganska mycket grejer och främst tänker jag på kök, mat, extra kläder, men även saker som är ömtåliga, typ larm, videokamera, kamera, larm o s v och ibland delar man en Pulka på två man och det ramlar av grejer, så en bra ryggsäck kan vara till stort hjälp.
Små partyballonger kan det vara något på isen? Ja! Ni kan ha dessa när ni firar storgäddans fall eller som jag gör, nämligen att ha dem som ett litet flöte, var man bara blåser upp ballongen lite och monterar ballongen med en pappers gem på linan.

Vid fiske med deadbaits, så kan man sätta fast en liten ballong mellan isen och toppöglan och vinden som tar i ballonger ger ditt döda bete lite liv. Ballongen dras av linan vid hugg och flyger iväg över isen och mitt larm tjuter.
Det finns baitflaggs att köpa, men som en bra nödlösning för att din betesfisk ska hålla sig kvar på krokarna, så kan små bitar av ett gummiband vara en enkel lösning och de kostar inget.
Du vet väl att Humminbirds SmartCast lod fungera även på isen, jag använder lodet vid pimpelfiske genom att ha displayen stående bredvid hålet och givaren i hålet. På vårisen var det ligger smältvatten på isen, så kan du leta fisk genom isen med dessa lod!

Jag får bra indikation på om en Regnbåge, Gädda eller stor Abborre kommer fram och kan vara med på noterna direkt. lodet fungera även som djupmätare mm, inte så dumt, så har du ett SmartCast lod, så ta med det ut på isen.
Det gäller att ha rätt wire till rätt hylsa, jag vet en del som inte bryr sig om detta och det kan och vill kostar dig fisken, om du inte har rätt kläm på wiren.

Det finns wirehylsor till 28 lb wire, men dessa på bilden passar till wire mellan 28 - 40 lb och det är enkelt att få wiren genom tre gånger, vilket gör dina tackel så mycket starkare.
Live - och deadbaits i all äran, men prova med en Kebab - rigg från isen, det är väldigt effektivt. Prova med olika fisktyper som här Sill och Makrill eller varför inte blanda ihop olika fiskbitar på din Kebab, lite olja eller flavour ökar dina chanser betydligt och ..
... det bästa tipset bland doftmedel jag kan ge dig, baserad på mina egna resultat, är denna mix. Köp en flaska Savoury/Fish Hookbait Enhancer och en flaska med Mediterrainean Shellfish och blanda dessa ihop i den stora flaskan och skaka om det hela rejält.

Du har nu en flaska med en superdoft och det räcker till mer än 200 betesfiskar, gäddan älskar denna doft och du betalar runt 200 kronor. Dela upp det med din polare och ha en fin vinter på isen ihop.
Snö, is och annat jäkelskap kan trilskas och din rulle eller annat kan börja skärva, hur ofta kryper inte en lina innanför spolen på en multirulle, har du lite verktyg med dig, så är det lätt fixat.
Ha aldrig flera spö ute än du kan ha koll på och hinner med under en hektisk dag på isen. 4 ismetespö per man är nog en erkänd regel numera på våra isar, men det finns de som har det dubbla och resultatet blir ingen kontroll och gäddorna hinner svälja ner betet, inget ett bra sätt att fiska, utan respektlöshet mot fisken!
Nähä, ingen gädda här, bara Slynans mobil från förra vintern!
Sist men inte minst lokaliseringen av fisken och här en lite ironisk bild. Flytta dina spö ofta, typ en gång i timmen, det ökar chansen för att hitta nappvillig fisk. :-) Nu ska jag pimpla upp mig en båge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar