söndag 23 februari 2014

Färnafiske.

Det närmar sig 300 000 besökare på denna blogg, vilken fantastisk siffra och det visar mig, att det jag startade för skriva av mig och lära ut det lilla jag kan, har fått en enorm respons från er och jag hoppas att jag på ett eller annat sätt har kunna hjälpa er och skapat lite inspiration genom bloggen! 

Stort tack till er alla! Fortsätt att skicka mig era  frågor, ingen fråga är för dum, vi har alla någon gång i livet varit noviser på något och kundskap är makt. Kom fram på Kistamässan om du är där, ställ frågor eller bara prata fiske. Jag är på metetorget under alla tre dagar, väl mött!
Trädrötterna till höger är en fin ståndplats för Färnan.
Jag tänkte ta lite kring hur jag fiskar Färna, det sker inte för ofta, men när jag väl kommer till Emån, Helige å eller Mörrumsån m fl, så är krutet torrt och jag ger järnet och jag lyckas ganska bra, med dessa till tider, lite svåra fiskar.

Först och främst vill jag säga och det är min egna personliga erfarenhet. Antingen huggar Färnan eller inte, så kan du i princip göra allt i din makt, vill de inte, så är det svårt, ohyggligt svårt att få ett napp.

Jag är ingen specialist på Färna, långt därifrån, jag tog min första Färna i skånska Almaån, tillsammans med Pär Torstensson och det var sommaren 1985 och har sedan dess fångat 24 över 2 kilo och jag rankar fortfarande en Färna över 2 kilo, som en väldigt fin fisk.

Jag söker Färnan lite överallt, under våren i strömkanterna var de lekar eller jagar löjor och mitt fiske är då väldigt rörligt. Under den kalla årstiden, så är det bakvatten och djupare partier som gäller och för det mesta fiskar jag av olika platser under en timme på varje ställe, men jag kan även sitta hela dagen på en och samma plats.
En 2 kilos Färna är en stor fisk i alla vatten!
När Färnan är på hugget tar den de mesta som serveras för dem, men bara om den är hungrig och inte är skrämt och det är viktigt att du har flera typer av beten med dig, man vet aldrig vad de vill ha för dagen.

Följande beten har jag fångat Färna på och dessa är bland de bästa: Bröd, lövmask, daggmask, räkor, hummerstjärtar, boilies, korv, ost, ostpasta, pelletspasta, svart skogssnigel, maggots, casters, gozzerlavar, mjölmask, barnens trolldeg, majs, kikärtor och blodkorv, för bara att nämna några beten, som Färnan gärna tar.

Färnan är en stor predator och det fångas färnor på live och deadbaits som egentligen var ansedd för gädda, Färnan tar också på jigg, drag, spinnare och mindre wobblare och ett effektivt bete är en levande Löja och en död Löja under nattfiske får sällan ligga orört.

Man kan trotta med ett Avon eller stickflöte och man kan bottenmeta med ett feeder eller Qiuvertipspö eller rent av fiska med lättare karpspö, bolt - riggs och boilies, allt ge fisk, men roligaste metoden är ändå frilinafiske med en brödbit på ytan som får driva med strömmen, det är så spännande att se dem ta bröd på ytan.
Det ser dött ut, men under ytan har du features!
Det gäller att röra sig försiktigt längs med ett vatten, Färnan har bra syn och den bevakar allt som kommer med strömmen och som rör sig på land och fisken står ofta nära land eller under brinken, om denna är urholkat av strömmarna.

Bakvattnet, var strömmen går runt, in eller förbi lite saktare, samlar en massa föda och här hittar du Färnorna, nerblåsta träd, buskage i vattenkanten samlar föda och ger skydd, så dessa ställen är heta platser och väl värda att söka Färnan på.

Färnan är en stark fisk som lever i strömmande vatten och jag använder för det mesta 0,20 mm lina rakt genom mina tackel, det är bara om jag har försiktiga napp som inte hamnar i håven, att jag går ner i tafsdiameter och krokstorlek.
Gå ner i krokstorlek, om fisket går trögt!
Krokstorleken anpassas först och främst efter betet och därefter fisken beteende, Färnan har en stor mun och för 2 - 4 stora daggmaskar eller en stor brödbit, så passar en storlek 4 ganska bra, men under svåra kalla förhållanden, så kanske 2 - 3 röda maggots är det rätta på en krok i storlek 12 eller rent av storlek 14.
Mindre än storlek 14 använder jag inte!
Det finns gränser för hur liten krok man kan använda, tro mig, jag har provat och mindre än storlek 14 använder jag inte, man ska ha en chans att hålla och landa fisken och Färnorna har en förmåga att hitta snags som rötter, grenar, stenar och annat och en liten krok får inte så värst bra fäste i den stora munnen med gummiläpparna.
Fin trio, fångat med maggots och en liten Feeder.
Det mesta av mitt fiske har skett med en mindre Method feeder eller en större Open end feeder, tacklet har i dem flesta fall varit ett paternostertackel med en 40 - 50 cm lång lina till sänket och här har jag en hake, så jag snabbt kan byta bly efter förhållanden.

Själva kroktafsen har jag haft i längder mellan 100 - 120 cm och allt knyts ihop med en 4 - Turn water knot och det håller, jag har även en liten överhandsknut nere vid haken, så skulle mitt bly sätta sig i bottnen, så går linan av vid denna knut.
Rakt och featurelöst, men buskaget gav mig en fin trippel!
Prova alla metoder under dagen och leta efter fisken, när du väl hittar Färnorna, så står alltid de minsta först i stimmet och den största och mest garvade fisken längst bak i stimmet.

Så får du bara mindre fiskar där du kastar, så kasta längre nerströms och jobba upp ditt bete mot stimmet och du kommer att få större Färna.

Den stora Färnan i stimmet tar ofta tid på sig och kollar läget bland dem mindre och skräms den stora, så kan du glömma den på ett bra tag, kanske senare på dagen eller kvällen?
Bröd, ett bete med många möjligheter, älskas av Färnan.
Ha alltid med dig flera beten, bröd som kan användas både på bottnen och på ytan ska vara med, likaså lite lökkorv, några ostbitar, räkor och mask dem hittar du på närmsta åker och glöm för all del inte några burkar med majs och fiskar du tidig morgon, så letar du rätt på en slemmig skogssnigel och monterar den på en 4:an krok - Dem huggen missar du inte!
Röda maggots, ett super bete för kalla vatten!
Kallt väder, då är maggots oslagbara för Färnan, men som alltid, så älskas dessa kräldjur av allt och alla och du får räkna med en och annan Braxen, Mört eller Sarv under dagen.

Fyll ena änden av en Open end feeder med mäsk, lägg maggots i mitten av feedern och förslut det hela med lite mäsk och fiska med små krok, tunn tafs och ett lätt Quiverspö och nappen är antingen en smäll i spöet eller försiktiga pill, kroka på allt!

Vid flötmete gäller det att ha ett mönster på sina blyhagel, så hela tacklet står lodrätt i vattnet och driver lodrätt genom ditt swim och du kan ha olika färdiga tafsar klara i olika längder och krokstorlekar. På det sättet går det snabbt att byta tafs och det gör du lopp to loop.

Trotta på olika djup och loosefeeda med magots 10 åt gången, stanna till flötet med fingret mot spolkanten och din kroktafs resar sig i vattnet och oftast kommer nappet just då, så var med hela tiden!
Ölkorven med sin krydda är oftast oslagbart i kalla vatten.
Kryddade ölkorvar är ett väldigt bra Färnabete och du kan ha dem direkt på en större krok eller hair- rigga dem på ett kort hair, dessa tre har jag haft mest framgång med bland Färnor och Karp i kallt vatten.

Om du fiskar med boilies, så är stinkande fishmealboilies det absolut bästa du kan använda och du har dessa på en hair - rigg och tippa gärna dina boilies med ett fake majskorn, som ger synlighet bland dina beten.
Det var lite kring mitt Färnafiske, jag har betydligt mera att komma med när det gäller lokalisering, vart du ska leta och hur du fiskar med stora tunga swimfeeders i kraftigt strömmande vårflod, men det kommer jag till i ett annat inlägg
Jag har lite otalt med en stor Färna på denna sträcka ....
Jag hoppas bara att detta gav dig lite insyn i fisket och Färnans värld, kanske fick du lite inspiration och ger dig in på detta otroligt roliga och spännande fiske efter en av våra finaste fiskar.

En fisk som har det mesta i skönhet, vaksamhet, fight och de kan vara väldigt kluriga av sig och vad mera kan man begära i en vacker natur!

Du kan få ett försiktigt napp, men i mothugget blir det stopp och du får en fin fight i det strömmande vattnet, det blir hårresande, när Färnan närmar sig land och den där busken den så gärna vill in under, men när den i ytan visar upp sin stora mun, då är det dags att håva ditt pris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.