torsdag 27 februari 2014

20 tips till vårens gäddmete.

Jag slänger in lite allmänna tips till dig som metar dina gäddor från land, flera har frågat mig om jag kunde göra det och självklart ska jag göra det och jag hoppas ni tar till er dessa, det kommer att öka era fångster av gäddor.

1. Kom tidigt på morgonen, så får du den plats/sträcka du vill fiska på och du hinner få ut dina spö och lite varmt kaffe i halsen, innan morgonens huggperiod starter. Glöm inte att ha med dig en bra pannlampa, en extra ficklampa och extra batterier till dessa.

2. Kan du, så mäska flera platser under veckan innan ditt fiske ska börja och fiska av dessa platser. Bottenmete med halva betesfiskar är något av de bästa på uppmäskade platser, då gäddan har blivit van att hitta dessa.
3. Kom med färdig tacklade spö, så slipper du att stå med detta i kallt väder och du sparar väldigt mycket tid. Har du längre sträckor att gå med dina grejer, så rekommenderar jag att du skaffar dig en karpkärra. Den har du alla grejer på och kan väldigt snabbt förflytta dig längs med dina vatten.

4. Ha olika metoder tacklade på dina spö, så kan du snabbt och enkelt kan byta metod, om det du använder inte fungerar.
5. Se till att du kan vårda din fisk och ha matta, håv, weighsling, verktygen och vatten klart och detta skall vara klart innan fisket börjar!

6. Se även till att du har de rätta verktygen med dig, det innebär en lång Peang, en fin och en grov avbitartång. Peangen lossnar du krokarna med, den fina avbitaren klipper du wiren med och den grova avbitaren klipper du sönder krokarna med om det behövs, vi måste kunna rädda en fisk som har svalt ner ett bete och du kan få en krok i handen, som behöver klippas bort.
7. Ha alltid den absolut bästa linkontrollen till ditt bete, det är viktigt oavsett om du bottenmetar eller fiskar med ett flöte. Vid bottenmete eller floatlegering, ska din Drop - off indikator sitta så nära rullen, som bara är möjligt och vid flötmete ska du hela tiden ha bra linkontroll och ett öga på flötet.

8. Ha alltid med dig olika beten, som deadbaits och livebaits, du vet aldrig vad gäddorna föredrar för dagen och har du bara Sill med dig och gäddorna vill ha något annat, så står du dig slät.
9. Ha alltid med dig några konstbeten, ibland vill gäddorna bara ha dessa och de kan rädda din dag från ett blankpass.

10. Ha även med dig ett par Syringes och några oljor och flavours, oftast räcker det med betets naturliga doft, men lite extra doft kan vända en trög dag, till en dag du aldrig glömmer.
11. Var organiserad och ha bra ordning på dina grejer, så hittar du snabbt vad du behöver, en större Carryall tar alla dina grejer och du kan ha bra ordning.

12. Se till att dina livebaits hela tiden mår bra och att de har nytt syrerikt vatten i hinken, håll dina deadbaits frysta så länge det går, gäddan bryr sig inte om de är frysta eller inte och de tinar snabbt ute i vattnet.
13. Vet du om en ståndplats för gädda, så fiska alltid två spö där och med olika beten, som till exempel en Sill och en Makrill eller en Mört, det ger damen lite att välja på och det kan ge dig ett litet tecken på vad de vill ha för dagen.

14. Ha flera kroktackel färdiga på en rig - bin, ha alltid vassa krokar och kolla dessa efter varje landat fisk och även innan du börjar fiska. Gå genom allt, din wire, dina knutar mm noggrant, så slipper du tråkiga överraskningar under fisket.
15. Leta efter fisken genom att flytta ett spö i taget längs med vattnet, fiska 30 - 45 minuter och flytta sen det första spö som du lade ut, till andra sidan av det spö du sist lade ut och så gör du tills du hittar fisken, detta kalla Leapfrogging och det är en av de mest effektiva sätten att hitta fisk, ståndplatser mm.

16. Håll dig varm med varma drycker, tänk på att ha kläder som kan delas på, nu till våren är det ena stunden strålande sol och i nästa sekund kommer regnet eller rent av snöslasket över dig. Tänk även på dina skor eller stövlar, ska du gå långt eller behöver du vada ut för att kasta eller kunna landa din gädda?

17. Fiska hela dagen om du kan, det ger dig lite tips om huggperioderna och prova även att fiska ett par timmar in i mörkret, det kan ge dig den stora som du är ute efter.

18. Snart är våren här och gäddorna kommer att samlas inför leken i vikarna eller på lugna platser var solen ligger på. Oftast kommer de mindre hanfiskarna in på dessa ställen, men ibland kommer den stora honan in först och tar sig en titt. Ser du en stor hona i ett område, så ställ ett bete där som står en bit över bottnen, hon kommer inte att ta det direkt, men hon vill bli av med det, då detta är störande och till slut tar hon bort sitt problem och du har lyckats.

19. Vårda fisken som den var ditt eget barn och ha inte fisken uppe för länge. Håll den blöt med vatten och ta dina foton så snabbt som möjligt. Fångar du en stor romstinn hona, så håll henne i gällgreppet och låt henne ligga utsträckt på mattan, lyfta inte upp henne eller ännu värre hålla henne vägrätt framför kameran, det blir problem med romsäckarna!

20. Njut av ditt fiske, ta det för vad det är, sup in naturen och ta vara på alla upplevelser vid ditt vatten, det låter lite fint, men gör det, men var samtidigt med på noterna. Lika fint som ditt flöte står på ytan, lika fort kan det dyka och du får aldrig vara för långt från dina bottenmetspö.

Det var 20 små tips som, om du bara följer dessa, kommer att ge dig betydligt flera gäddor och där med även risken för större gäddor, än de som kommer för sent, som inte har ordning, ska tackla upp sina spö och som bara har en typ av beten med sig eller bara sitter still och tror att allt kommer att lösa sig med tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar