Jag ska till en början varna er alla, isen blir inte bra av all snö, som kommer ner. Här vräker det ner mer eller mindre hela tiden och snart har vi fått upp emot 35 - 40 cm och det kommer att ta tid, innan isen blir säker i mina trakter.
Men, men det ska väl bli bättre med tiden och is det kommer vi att få som håller. Jag vet att många tycker att pimpelfiske efter Regnbåge och andra inplanterade öringarter, är väldigt roligt och spännande och jag kan bara hålla med.
Förra vintern testade vi effektiviteten mellan Mistrals mini boilies, i detta fall är det 6 mm pop - ups, som sjunker sakta med en 6:an krok, och den vanliga, men effektiva räkan.Ska sanningen fram, så gav de kulörta kulorna mycket fisk och brutala hugg och jag tyckte nog att de låg steget före räkorna, men sen kommer de dagar, var regnbågen är lite trög eller bara lekar med betet, då var räkorna bättre.
Vad kom vi fram till? Jo, båda är nog lika bra beten under olika dagar och du bör ha en burk med räkor och en burk med dessa små pop - ups med dig i skryllan eller rygsäcksstolen, så är du på den säkra sida.
Vi märkte snabbt att de lite mer aggressiva hanfiskarna tog oftast dessa små kulor och huggen tog man inte miste på, det gäller att hålla i spöet, ungefär som man håller en snöskyffel i dessa tider.
Slättengren och jag testade både räka och pop - ups, en dag var fisket verkligen var trögt som sirap. Mycket fipplande med spöna, små rörelser och enstaka pilliga napp.
Pär lyckades med en hona på räka och det var så försiktigt att nappet endast syntes som en svag förflyttning av linan.
Jag fiskade på samma sätt, men det small bara till i spöet och långt innan den var landat, sa jag till Pär att det är en hanfisk och så var det.
Lockblänke och en 25 - 30 cm lång fluorocarbontafs, brukar vara det bästa för regnbågen och det oavsett om det är på hugget eller tröga.
En liten UL - haspel eller liknande med en tunn lina typ 0,20 - 0,25 mm eller som här en tunn braid. Ett lagom styvt pimpelspö, här har jag kortat ner handtaget en bra bit för att få den perfekta balansen i spöet.
Lite räkor, boilies, softbaits, mask, Maggots, majs mm, är Regnbågen på hugget, så funkar det mesta i betesväg och glöm inte ett lite styvare spö och balanspirkarna .. håll i grejerna, det smäller stenhårt!
Ett litet tips för de dagar, var de bara pillar bort dina räkor mm, prova med en liten trekrok och montera lite pärlor i gult, orange eller rött på tafsen över trekroken.
Färgerna attraherar fisken och trekrokens utformning, kan vara rätt melodi, för att du ska lyckas kroka fisken, som pillar på dina beten, så testa det.
Ibland tror man inte sina ögon, med tanke på hur försiktiga de kan vara, oftast känner man bara att något är mot linan eller att blänket inte rörde sig rätt i en sekund, det räcker som ett täcken på, att du har fisk under dig.
Sen gäller det att ta det lugnt och försiktigt med rörelserna, fiska lugnt och skaka gärna med spöet och ha långa pauser, var du hela tiden tittar på linan, var denna skär vattnet.
Kroka direkt, om du känner fisken eller om linan går i sidled i hålet, men var säker på din sak, river du fisken är den borta! Markera hålet och kom tillbaka efter en stunds fiske på annan plats.
En fikapaus är aldrig fel med lite varm dryck och ett par frysta smörgåsar, ställ ditt spö på en liten Tri -pod och ha betet ca 50 cm över bottnen.
Montera en pingla och ha spolen lagom lös, så Regnbågen kan ta lina om den suger i sig betet. Det är många fiskar, som tas på detta sätt i hål, var man har nött länge och väl. Men när allt hänger stilla, så vågar de sig fram och pinglan varnar dig.
Se upp med isen, snömassorna isolerar mycket, vatten pressas upp och allt är inte is längre, utan bara en skröplig och svag skorpa och den håller dig inte, så rör dig försiktigt på dem första turerna och var två på isen och ha isdubbarna på dig och medtag gärna en livlina.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.