fredag 12 februari 2010

Pike after dark, sista delen.

Jag kommer att avsluta gäddfisket i mörke med att gå genom lite kring mäskning, många frågor kring detta ämne och enormt effektiva sätt att dra till sig fisk. Så här kommer lite tips som du kan prova, gäddan är lat av sig och vill inte gärna jaga och bränna energi om den inte behöver det.
Den är tacksam för allt du slänger till den och dem växer så det knakar och ditt fiske blir betydligt lättare, gäddan är en asätare som äter det mesta dem kommer över. Dem tar jo dina deadbaits, hela eller halva och självklart kommer den att ta dina fiskbitar.
Det skulle faktiskt vara roligt att se hur det fungerar när flera gäddor är samlade vid matbordet, hur dem reagerar mot varann i och med att dem är enstörningar med revir och ståndplatsar. Något för en undervattensfotograf att filma?Mäskningen fungerar i alla vatten, gäddorna är inte olika från vatten till vatten, så till er som genom mejl säger att det inte fungerar, vill jag bara säga fortsätt att mäska. Jag brukar mäska under 1 - 2 veckor och då är dem där och fyllar buken, men jag mäskar inte den dagen eller dagarna var jag fiskar.
Spara alla dina beten som dör eller är skadade och skär ner dem i mindre bitar och kasta ut dem för hand eller använd en katapult. Det blodiga vattnet i hinken innehåller en massa dofter, blod mm, detta kan du blanda med vanligt ströbröd och göra mäskbollar av.
Du har nu ett perfekt vapen för både stillastående och rinnande vatten och i strömmande vatten sprids doften snabbt och lockar upp gäddan från sina platser nerströms. Fiskbitarna lägger du ut där du ska sitta och gäddan behöver bara hitta denna plats en gång, sen återkommer den.

Den bästa riggen du kan ha på din mäskade plats är Kebab - riggen som du ser här. Du tar en wirebit på 50 cm och gör en ögla i änden och sedan knuter du fast kroken med en Knotless knot. Använd en trekrok i storlek 4 och trä på 2 - 3 bitar med fisk på riggen och lås fast fiskbitarna i öglan med en bit tandpetare eller ett stort hairstopp.
Du kan poppa upp den med en bit foam eller annat flytande material och du kan blanda dina fiskbitar, så du har lite av varje på riggen. Denna rigg är även bra till Lake, Mal, Gös och med mindre fiskbitar och enkelkrok är den suverän även för Ålfiskaren.


När dem väl har hittat och fått smak för dina fiskbitar, så går det fort ibland, denna snipa tog Kebabben under tiden den sjönk till bottnen. Stod den och väntade på platsen eller var den bara där och käkade middag? Jag har ingen aning, men oftast är det mindre gäddor framme under dagarna och dem större kommer fram i skymningen och fram på natten.
Jag tror dock att vid längre mäskningar kommer dem gäddorna som jagar under nätterna att ändra sitt beteende och hålla sig i närheten av mäskplatsen och med tiden kommer den största av dem att ta över och börja hävda revir över platsen, då har vi verkligen lyckats!



Nattfiske efter gädda är spännande och jag tycker att du ska prova detta fiske, du kommer att bli förvånad över vad som dyker upp och ställa dig frågan: Vart kom denna fisk ifrån? Varför fångades den inte under dagtid som alla andra gäddor? Genom mäskningen kommer du att se hur tjocka dem kan bli och du får en viktökning på dina fiskar.
En del anser detta som fusk att mata upp fisken, men var ligger skillnaden i att mäska för gädda eller mäska för annan fisk? Karpen till exempel får mycket av sin föda genom Boilies, pellets, partikelbeten o s v, samtidigt som den har sin naturliga föda att tillgå. Vid mäskning med fisk ger du gäddan en direktinsprutning med naturlig föda och det gynnar både dig och fisken. Jag kan inte se några nackdelar med detta, så länge du sköter om fisken och krokar den så snart den tar ett av dina beten.
Prova detta fiske och kom i god tid innan mörkret fallar, oftast ger skymningen fisk. Hur många gånger har du inte läst att "Dagens sista kast gav storgädda" Jag vet varför, man har fiskat hela dagen och bara fått mindre fisk och när skymningen börjar falla och man är på väg hem kommer hugget man har väntad på under hela dagen eller i flera år!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.