torsdag 11 februari 2010

Pike after dark, del 2.

Vi fortsätter med del 2 och ser lite på hur du kan flötmeta och hitta fisken om den inte kommer till dig, vi ska även se till att du har det bekvämt under natten och hur du fördriver tiden mellan nappen.
Jag kan förstå om en del tycker att detta är att gå lite för långt, men jag vill ha fisk när jag är ute och en del har inte hela dagar till sitt förfogande och då kan nattfiske med ett par timmars sömn och en stor gädda vara räddningen på abstinensbesvären man får under arbetsveckan.Som jag nämnde i första delen är det viktigt att du kommer tidigt på kvällen, så du ser vad du håller på med. Det blir så mycket lättare att plocka upp grejorna och få ut dina beten på rätt plats och skymningen brukar faktiskt ge en del fisk.
Ha alltid färdigtacklade spön med dig, stå inte med det när du kommer, du spillar en massa tid och det är inte roligt. Bra ordning på utrustningen är A och O när det gäller allt mörkefiske.
Livebaits på natten fiskas med ett flöte som kan ta en Starlight eller en Betalight, sen är det bara att fiska som vanligt. Ditt bete söker upp gäddan och gäddan söker föda och det kan bara sluta på ett positivt sätt sett med dina ögon eller hur?
Håll extra koll på ditt flöte under natten, det är bara din Starlight/Betalight som synes och det kan vara knepigt om du fiskar för långt ut från land. För eller senare blir dina ögon trötta och man börjar se napp eller lustiga rörelser i flötet som inte är napp.
När det sker, går du bara över till bottenmete och vill du fiska med livebaits på bottenmetet använder du ett större bly som håller betesfisken på plats. Du hittar dessa riggar på annan plats på denna blogg.

Om du ska använda Starlights eller Betalights, så ska du använda så stora som möjligt som syns bra, gäddan bryr sig inte om lyset från dem och det är bara flötets känslighet som ska stämma. Små mini Starlights är dock väldigt bra att montera på wiretafsen mellan krokarna, detta ser gäddan och den har en mycket bra riktpunkt att hugga emot.
Prova alla djup med ditt flötmete, allt från strax under ytan och ner till bottnen, gäddans ögon är placerade uppe på huvudet och den ser betesfisken bra fast, det för oss är kolsvart i vattnet och i vår omgivning.
En sak som är otroligt viktigt vid allt flötmete, men framför allt under fiske i mörke, är en bra linkontakt till flötet. Lina måste vara rak till flötet hela tiden, har du en stor linböj liggande på ytan ser du inte den på natten och du vet inte hur mycket du ska veva innan du sätter krokarna.



Jag använder mitt SmartCast lod väldigt mycket både dag och natt, dessa små transportabla ekolod är perfekta genom at du har tillgång till en upplyst display och du kan använder dem med två stycken givare och däregenom avläsa ett område som är ungefär 60 x 60 meter.
Kommer det in fisk inom detta område, så piper lodet och du ser vilken size det är på fisken genom att ställa in detta bland dem tre valmöjligheterna som finns. Har du dem stående på specimen sized fish, så kan du börja förbereda dig på ett napp, om det nu är en gädda.


Gäddan har sina huggperioder och när den är i dessa perioder så jagar den oftast på morgonen och sent på eftermiddagen/kvällen. Mitt tips är om du kan, så ska du komma på eftermiddagen och fiska dig fram till 11 på förmiddagen dagen efter. Under denna tid har du täckt upp alla dem bästa tiderna och även haft möjligheten att lura dem större nattsmygarna som håller sig undan under dagarna.
Varför inte prova en helhelg med en kompis eller fiska själv? Ta med gott om mat som du kan värma och varm dricka, grilla lite och ha det mysigt under kvällen. En 5 - season sovsäck är ett måste i vårt klimat och en god säng med ett shelter som skydd.
Är du själv kan en god bok, en lågställd radio eller en laptop vara bra sällskap, men se till att du hör din reciever, när den stora skygga damen hälsar på. Se till att du är varm och har det gott, du ska trivas och inte lida.
Vi har så mycket bra grejor på marknaden att det finns inga ursäkter för att stanna hemma, visst det kommer att regna eller snöa, du kommer att vakna utan ett sniff på dina beten, du kommer att vakna med fastfrysna linor, det kommer dagar var allt som kan djävlas, kommer att djävlas och man önskar allt man aldrig hade fastnad i denna fantastiska hobby eller ska vi kalla det sjuka? Men allt detta glömmer du i samma sekund, du lyftar upp din storfisk på mattan - Jag lovar och jag vet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.