onsdag 10 februari 2010

Pike after dark, en liten miniserie kring gäddmete i mörkret.

Jag såg bland alla inkomna mejl frå er att det finns ett större intresse kring gäddfiske under natten än jag trodde, många frågor och en del förfrågningar om jag hade tid att skriva lite kring detta.
Visst har jag det och det är lättare att samla informationen på ett ställe än att svara på en massa mejl, så var så goda och ta in detta spännande fiske som oftasts ger större fiskar och framförallt fiskar som du inte fångar under dagtid. Mitt egna intresse för detta började för många år sedan under stenåldern var jag fiskade Ål med Dan Dellerfjord, vi fick en hel del gäddor på daggmask och små beten som Löjor och mindre Mört som var ägnade för dem stora snakes vi var ute efter. Oftast var det gäddor på 7,5 kilo + enligt gamla fångstrapportar som vi skrev på den tiden. Jag satt ofta och funderade på varför dem tog dessa beten under natten och vi fick inga större på dessa platsar under gäddmete dagtid, fast vi provade.
Sakta men säkert kröp det fram en tanke att det måste bero på att en större gädda syns och märks, ett stim med småfisk har tusen ögon och märker gäddan som med sin storlek inte kan smyga sig fram lika lätt som en liten snipa och jag tror fortfarande på denna teori.

Ett bra exempel på denna teori är denna gädda från Linnéasjön som jag hade jagat länge, men inte lyckats att fånga. Denna dag kom jag redan vid 04.30 på morgonen för dels att få platsen jag ville ha och dels för att prova att fiska några timmar i mörke efter den. Isen låg i 3/4 delar av sjön och jag lade ut mina spön, ena spöet som var laddad med en Makrill hamnade på isen och jag kunde vid hjälp av gatulamporna på Grönvägen dra den sakta fram till kanten av isen varefter den fick sjunka till bottnen.
Efter en kopp kaffe gick jag en liten runda bort mot Linnéahemmet för att se hur mycket öppet vatten det fanns att fiska på, om jag skulle behöva att byta plats. 2 bleep fick mig att vakna och ytterligare 2 - 3 bleep fick mig att springa! Jomän, det var fisk på Makrillen och efter en stund kunde jag landa denna gädda. Det är inget sammanträffande, jag har gjord det före och efter många gånger och i flera vatten!

Själva fisket och metoderna är dem samma, men det krävs lite mera utrustning som t ex pålitliga larm med en reciever om du vill ta en timme på ögat, en varm sovsäck , säng eller en Recliner chair och en form av Shelter. Lite varm mat och dryck förlänger livet och fiskelusten, ett gott sällskap är aldrig fel både som tidsfördriv och en hjälpande hand när fisken lska landas eller när den är på avkrokningsmattan.
Jag har märkt att gäddorna ofta kommer väldigt nära land under nätterna och det beror på att mycket småfisk ställer sig inne på grundbottnarna och i den lilla växtlighet som alltid finns här och som ger skydd. Så prova på olika avstånd under natten och flytta runt spöna lite.
Jag vet inte om du som läsar detta är van vid fiske i mörke, är du inte det så ta med en kompis, det blir betydligt lättare att hjälpas åt och utstå dem många timmarna. Med tiden får du erfarenhet av detta och kan sedan åka ut själv.


En bra pannlampa är ett måste vid allt mörkefiske, jag vet att en del knappt använder dem och jag är likadan, men det uppstår situationer var du behöver dem och det kan uppstå nödsituationer. Vem stoppar ner näven i en gäddas munn utan lyse? Inte jag i alla fall!
Att ha alla sina grejor i ordning och på rätt plats är än mera viktigt under nattfiske, allt ska ha sin plats, så man hittar det man letar efter snabbt.



Jag rekommendera att du/ni kommer till fiskeplatsen innan det blir mörkt oavsett om det är ett vatten du/ni känner till eller inte. Det är lättare att få upp grejorna och placera sina beten på rätt plats. Man ser dem olika hindren och vet vart dem finns, fiskar ni inne i städer som jag, så hitter du/ni cyklen eller ICA - vagnen som någon, så fint mäskade med på eran plats och den måste upp innan du/ni påbörjar fisket.
Många av dem Engelska gäddfiskare som jag korresponderar med fiskar gädda genom hela helgen, dem bor på plats under hela helgen och fiskar dag och natt precis som karpfiskaren gör. Dem är på rätt ställe, när den stora madammen är hungrig och börjar söka efter föda, ditt har jag inte riktigt kommit än, men det är väl bara en tidsfråga! Jag kommer nog att fortsätta med denna serie ett par dagar till och det blir till att besvara flera av era frågor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.