torsdag 25 februari 2010

Lite resentioner av vågar och hur du väger din fångst rätt.

Det blir inget Hockeysnack, fy f-n va det svider att se Tre kronor göra bort sig, men så är det i den värld. Nu ska vi titta på lite vågar och hur du väger din fisk på rätt sätt och det finns kanske lite att tänke på och det kommer vi till. 4 - 3 till Slovakien, nej, jag ska sluta....
Salter Modell 235 6 S.

En stor kraftig 50 kilos våg för dem stora fiskarna, vågen är graderad med 200 gram mellan sträcken. En våg för kontinentalt fiske efter stor fisk som Karp och Mal mm. Tyvärr kommer den utan fodral, men jag har min i en vadderad boiliebag och den ger vågen ett bra skydd.
Salter är världsledande på vågar och dem håller vad dem lovar, jag har samma våg i 25 kilo och ingen av dem visar fel mer än 30 gram jämfört med en krönt våg och det är bra. Priset ligger runt en tusenlapp, vikt ca 850 gram.

Salter Brecknell Electro Samsom.
Digital 25 kilos våg som drivs av ett 9 volts batteri, levereras med pouch och ett plasthandtag som tyvärr gick sönder. Handtaget var en plastbit med en gjuten krok som fästs i den rostfria öglan.
Väldig tillförlitlig våg, lätt att kalibrera på baksidan och min visar 24 gram för mycket mot en krönt våg och det duger gott till mig. Enkel att använda och du kan spara dina vikter för senare bruk. Priset ligger runt tusenlappen och vågen finns i olika viktalternativ. Vikt ca 500 gram.

Waymaster Specimen Scale modell 2214 k.
En liten smidig fjädervåg, som klarar att väga upp till 14 kilo och den har 20 gram mellan markeringerna. Lätt att kalibrera på baksidan och väger + - 10 gram åt vardera hållet. En suverän våg för specialistfiskaren och specimenhuntern som jagar lite av varje, tar ingen plats och flyter om du tappar den i spadet.
Mitt självklara val under mitt stalkingfiske efter Karp och Gräskarp samt under rörligt gäddfiske i åarna. Kommer utan itui tyvärr, men Gardner Tackle har en pouch som passar perfekt, du ser den på bilden. Priset på Waymastervågen i England ligger runt 23 - 27 £ och det är den definitivt värd. Vikt ca 180 gram.


För att kunna väga våra fiskar på rätt sätt, så behöver vi lite saker som typ ett bra och starkt handtag till vågen, många har inga handtag och håller runt själva vågen, vilket ger en misvisande vikt. Man skall hålla i öglan på vågen och inte i själva vågen.
Till vänster på bilden är det ett Fox Weigh handle och i mitten ser du en IS Weightlifter, som är ett bra handtag som du kan ha till vågen när du håller fisken för hand eller om det är en riktig stor fisk, så skruvar du Weighliftern på en stormstick.
På stormsticksen blir det betydligt lättare att hålla allt stabilt och du får rätt vikt. På både weighliftern och på min stormsticks har jag en Prologic connection som gör det enkelt att dela på sakerna, dem är tillräckligt starka för att hålla våg, fisk och weighsling.



Så här ser det hela ut, stick ner stormsticken i backen och häng på weighslingen med fisken och lygt i handtaget och läs av fiskens vikt. Detta är det bästa sättet att väga en stor fisk och du får den exakta vikten varje gång. Blöt din weighsling först så den är helt blöt och skaka av vattnet. Därefter lägger du fisken i weighslingen och stänger denna, kalibrera vågen till noll och häng på fisken och läs av.
Du har nu en vikt och sedan sätter du tillbaka fisken och väger weighslingen och drar av denna vikt från den tidligare vikten och nu vet du vad din fisk vägde, så enkelt är det. Du kan också blöta weighslingen först och hänga den på vågen och kalibrera vågen till noll och sedan lägga i fisken och väga den, då väger fisken vad vågen visar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.