tisdag 2 februari 2010

Mitt gäddfiske, del 1.

Då ska vi se hur jag går tillväga och vi börjar med helt nya vatten jag aldrig har fiskat i förrut. Det först som väcker mitt intresse är oftast ett rykte om stor eller större gäddor och jag tar alla rykten med en nypa salt, men noterar ner vad jag hör. Skulle det dyka upp mera eller något som gör att mitt intresse vaknar, så är det dags att jag sitt homework!
Det består i allt kolla så mycket som möjligt: Vad har landads, vart har dem landads, finns det fiskekort, vem äger vattnet, finns det tillgång till båt eller får jag använda en båt? Många frågor som jag vill ha svar på innan jag besöker vattnet i frågan.
Nästa steg är ett besök utan att fiska, jag går runt och kollar läget och gör det under sommaren. Vart kan man fiska, features, växtlighet, vart finns småfisken, vad behövs det för grejor för att kunna fiska o s v. Allt kollas och noteras ner, ibland gör jag en liten skiss av området eller hela vattnet som kan vara bra för framtiden.Mindre vatten är alltid enklast att lära sig, fast det kan ta sin lilla tid att hitta dem produktiva ställen, ståndplatser, djuphålorna, brantarna mm. En båt gör det betydligt enklare, men det är inte alla vatten var man får använda båt eller annat flytetyg och då blir det till att leta från land.
I större vatten krävs det båt för att lyckas till 100 % och även då missar man en hel del. Det finns dock alltid produktiva platser som man når från land och det gäller att hitta dessa platsar. Håll alltid koll efter jagande gäddor, flyende småfisk och fram för allt efter andra fiskare.
Varför fiskar han just på den platsen? Prata vänligt med dem andra metarna och du kanske får lite värdefull info med dig hem. I stora vatten kommer driftfisket och Balloning till sin rätt om du inte får använda båt och du hittar lite kring dessa metoder på annan plats på denna blogg.

Jag använder mitt Humminbird SmartCast väldigt mycket både från land och från båt, detta lilla transportabla ekolod är oumbärlig för mig när det gäller att hitta fisk och features. Vad jag letar efter förutom gäddan är följande: stim av småfisk (Gäddan är aldrig långt borta från dem) undervattensfeatures som djuphålor, brantar, kantar som gäddan följer i sin jakt på föda.
Det kan vara stenar, sjunkna risvasar, grundtoppar eller andra friliggande features, alla bra ställen för en gädda, här har den skydd och kan lurpassa på byten i lugn och ro tills jag hittar den!


Kan jag inte fiska från båt, så gäller det att söka av så mycket av vattnet per fiskepass och här kommer Leapfrogging in i bilden. Jag placerar ut mina spön och efter en stunds fiske flytter jag första spöet som jag lade ut till nästa plats och på det sättet fiskar jag av en avsevärd sträcka under en dag.
Ett tips är att du inte flytter spöet för långt ifrån dig, du måste kunna se din indikator eller höra ditt nappalarm. Jag fiskar oftast med 2 - 3 bottenmetspö och har med mig ett flötmetspö var jag kan byta mellan vanliga flöten och driftflöten om det skulle dyka upp en gynnsam vind som jag kan använda.
Kan jag använda båt, så flötetrollar jag av så mycket vatten jag kan under dagen och kollar samtidigt efter features på ekolodet, skriv ner vad du hittar och vad du fångar, positionerna mm.



Flötmete med livebaits ger oftast dem första resultaten i form av mindre gäddor, men jag har med mig olika betetalternativ för att se vad som funkar bäst. Så levande Mört, Sarv, Björknor mm är mitt första val och sen har jag med mig en del deadbaits i form av Sill, Makrill, Ålbitar och lite döda sötvattensfiskar.
Jag fiskar dem första passen med naturella beten utan någon doft eller färg, dessa tillsattsämnen kommer fram när fisket är svårt, trögt eller när gäddorna har lärt sig vad som är farligt. Man träffar ganska ofta på bra platsar under dem första gångerna man fiskar och ett tips är att inte fallar tillbaka till dessa platsar gång på gång, utan söka vidare och notera allt som händer.
Fiskar du på samma plats, så fångar du samma gädda om och om igen och det var nog inte riktigt meningen eller hur. Leta vidare och du kommer att få bättre resultat i ditt fiske och för eller senare dyker den upp, den stora damen du är ute efter. Variera dina beten för att se vad gäddan föredra i respektiva vatten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.