torsdag 28 december 2017

Fattigmans Laxen, så gör du den!

Jag är definitivt ingen kock eller mästare på fisk, däremot är man fattig ibland på pengar och jag gör min egen fattigmans lax av, ja just det, vår fina Regnbåge som vi alla kan fånga.

Dels är detta ett litet tips till er som fiskar Regnbåge och samtidigt ett svar på en fråga från Jakob, som fiskar regnbåge och ville ha ett tips på annat än den vanliga ugnsbakade fisken, som också är väldig god ... detta är suveränt gott och kan nog sägas vara en läckerhet på vilket bord och sammankomst som helst. Nu kör vi!
2 dagar i kylskåpet och i sörjan.
Åk till en pöl med Regnbåge och fånga en firre på ca 1,5 kilo, jag använder lite av varje för att lyckas med detta. Ta hem fisken och rensa den noga, ha ryggraden kvar och frys in den.

Ta sedan ut fisken och dela den när den är halvtinad, då är det lättare att ta bort ryggraden. Nu gör du denna blandning: 4 msk salt, 3 msk socker och 1 msk grov mald vitpeppar och Dill efter egen önskan och rör ihop det hela.Efter 2 dagar i sörjan.
Gnid in båda delarna med denna blandning och lägg köttsidorna mot varann och sen i en påse och det ska in i kylskåpet i 2 dagar. Ha fisken i en form, då det safter sig ganska mycket.
Klar för att gå vidare i proceduren.
Efter 2 dagar tar du ut fisken och tar isär delarna och sköljer bort Dill och peppar, så fisken är ren och fin.
Avsköljd i kallt vatten och rengjord.
Så här fin blir fisken och det röda köttet framträder lite extra och det ser inbjudande ut.
Dags att plocka ben.
Nästa steg är att bena ur fisken och det gör du enklast med en tång och du känner benen med fingerspetsen och sen är det bara att dra alla du känner och oftast blir fisken benfri om du är noga.
Benfri och putsad.
Här är hela fisken benfri och jag brukar putsa till dem lite, så dem ser fina ut ....
Skär tunna skivor av fisken.
... Innan du går till nästa steg, som är att skära upp fisken i tunna, men stora fina skivor och det gör du enklast med en vass Filékniv eller en kniv som är gjord för detta.
Japp, nu är du hemma och det funkar bra!
Så där ja, då var ena sidan av fisken benfri och upplagt för gästerna och med en liten nubbe till hands och lite gott grovt bröd, så är du hemma. Har du ingen Hovmästarsås eller Gravlaxsås, så går det minst lika bra med Eldorados Honung och Senaps dressing!

Supergott, hemmagjord och egenfångat fisk, färskt som bara den och en upplevelse för gommen och du blir poppis bland dem fiskälskande gästerna. Skitfiske på er och smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar