måndag 18 december 2017

Glöm inte att ...

Armodets år 2017 närmar sig snabbt sitt slut, några dagar har vi kvar och jag ska vara lite tjatig så här på sluttampen, skulle kanske be om ursäkt för detta innan jag börjar, fast egentligen inte, det är bara goda råd och tips, som kanske av en eller annan anledning har hamnat i glömska hos just dig som läser dessa rader?
Glöm inte att ha koll på dina spö!
Det är väldigt viktigt att du har koll på dina spö, att du vet vad som händer kring ditt bete. Bra larm och bra batterier är ett måste och ha gärna några extra med dig som reserv.

I annat fall gäller det att ha spöna samlade och ha koll hela tiden på indikatorerna, flöten och vad du nu använder, det är ända sättet att undgå att gäddan sväljer ner dina krokar och vänta inte för länge med mothugget!
Glöm inte att ha allt klart innan du börja fisket.
Nästa viktiga sak är att ha allt klart och förberedd innan du påbörjar fisket, det är inte meningen att du ska springa runt och leta efter saker med gäddan på land.

Tänk även på att gäddan tar skada av varmt blåsigt väder, skinnet torkar snabbt och under den kalla årstiden, så får dem snabbt frostskador på fenor och ögon, en hink med vatten avhjälper detta.

Planera dina bilder och minimera tiden var gäddan är på mattan, under återutsättningen måste du hålla gäddan på rätt köl och själv simma iväg för egen maskin så att säga. Du får inte bara släppa den eller som man ser på många filmer, slänga i den. Gäddan är mer känslig än vad vi tror.
Glöm inte dina verktyg och att ta hand om gäddan på rätt sätt!
Ja, så är det! Ha dina verktyg till hands, en Peang kan du ha på dig i fickan eller fastklämd på din jacka. En avbitartång har många användningsområden, det kan vara en krok i handen, det händer! Det kan också vara så att en krok sitter så illa i gäddan, att du måste klippa sönder kroken för att få ut denna.
Glöm inte att hittar du betesfisken, så är gäddan ofta nära!
Här ett iskallt faktum! Gäddan är aldrig långt ifrån stimmet med småfisk, om den är hungrig och hittar du dessa, så kommer du att hitta gäddorna, så enkelt är den matematiken!
Glöm inte att söka gäddan under träden!
Många kastar bara ut på öppet vatten, varför? Jo, det är enklast eller hur? Men man negligerar att fiska under grenar som sticker ut och likaså ...
Glöm inte att söka gäddan nära snags!
... buskage i kanten som växer ut över vattnet. Här har oftast gäddan ett område, var den kan stå och lurpassa på sina byten och dessa ställen bör du fiska av och väldigt ofta, så står det gädda här, stora som små.
Glöm inte att skriva ner en bra ståndplats!
Hittar du en så kallad ståndplats, var gäddan ställer sig och smälter sin föda, så är risken stor för två saker: Det är lätt för dig att presentera ett bete och det tas om gäddan är hungrig. Gäddan är lat av sig och vill inte gärna ödsla energi på att jaga, fast ibland blir den tvungen.

Den andra delen i detta är att du vet att här finns en gädda och den kan ta ditt bete om den är på väg ut för att jaga eller om den kommer tillbaka lite halvhungrig, för att ställa sig och en sådan plats är bra att veta om och jag rekommenderar dig att notera detta
Glöm inte att ha tillgång till bra beten!
Bra beten är ett måste, så färska Sillar, Makrillar mm du kan skaffa och likaså ett gäng fina lagom stora levande beten och även raka fina Deadbaits som kastar bra och inte flyger i sidled. Allt detta ger dig större chanser än grabben bredvid, som sitter med tre halvruttna mörtar och två små löjor i hinken!
Glöm inte att gäddan är morgonpigg!
Mina beten för gäddan ligger ute vid senast 8 på morgonen, jag vet att vid 08.30 börjar dagens första huggperiod. När ligger dina beten ute? Rannsaka dig själv och kom i tid, så slipper du stressa vid vattnet.

Spöna kan vara upptacklade och klara för fiske hemifrån och allt du behöver göra är att monterar riggen och en fin betesfisk, därefter tar du kaffet i lugn och ro. Jag har kaffepaus i ca 30 minuter, sen börjar det förhoppningsvis att pipa i något larm.
Glöm inte den närmsta kanten!
Många glömmer bort att fiska vid egen kant, varför vet jag inte, men kanske för att det skall kastas ut. Lite fel tänk, väldigt ofta, så finns det en kant ner mot djupare vatten och där står det ofta gädda och lurpassar på byten. Så glöm inte att fiska ett par meter ut och se vad som sker, du kan få en trevlig överraskning, jag lovar!

Det var allt för denna gång och jag tackar för min lilla tjatiga stund och hoppas ni tar det hela till er, jag hoppas det och med dessa ord avslutar jag för denna gång och önskar er alla skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar