lördag 5 juni 2010

Vem är vad undrar Markus?

Det blev jo ett ganska bra väder för dem som deltager i fisketävlingen på Uvasjön, dem får åtminstone inte en droppe regn över sig, men hur påverkar det varma vädret fisket? Hur eller hur, så hoppas jag att man har kul och att det kommer upp lite fisk till alla!
Nu till en verklig bra fråga som jag fick för ett tag sedan av Markus från Vallentuna, han undra hur man definerar en specimenfisk, vem är specimenhunter och vem är specialistangler. En bra fråga som jag tror kan dras ut långt vid lite eftertanke, men jag ska försöka att hålla den på en normal nivå.Min bedömning av en specialistangler är en person som har specialiserad sitt fiske, tanker och tillvägagångssätt för enstaka arter eller bara en art. Pimpelfiskaren går under denna kategori, han specialiserar sitt fiske för att fånga Abborre och tävlar han så gäller det att träna och vara snabbt under fisket. Karpfiskaren är lite av en specialist o s v.
En eller flera arter är vad man specialiserar sitt fiske på och man kan specialisera sig på olika områden t ex spinnfiske inom gäddfisket eller meta efter dem .
En specimenfisk är en fisk som sticker ut lite bland dem övriga, t ex en Abborre på 800 gram är ingen specimenfisk i Kalmar sund, den storleken finns det gott om, men en 2 kilos fisk är en specimenfisk i alla vatten.
Den är dock en specimenfisk i vatten som bara annars hyser tusenbrödra. Man kan generellt säga att en specimenfisk bedöms efter vad vattnet hyser.

Linnéasjön hyser inte många gäddor över 6 kilo, så denna kan betraktas som en specimenfisk. Om vi går till specimenhuntern, så är det en fiskare som jagar dem största fiskarna bland alla arter och jag förstår Markus villrådighet i detta.
En specimenhunter måste ha en portion specialist i sig för att fånga specimenfiskarna han är ute efter och han måste fiska i vatten med specimenfiskar för att uppnå detta. Själv fiskar jag numera efter fiskar som Karp, gädda, gräskarp, alla fiskar som strider på kroken och jag älskar Färnafisket av samma grund.
Jag vill ha fight när jag krokar mina fiskar och jag vill ha roligt när jag fiskar, är jag då en fightspecialist eller en funhunter? Nu drog jag ut på frågan lite, men det är tänkvärd eller hur, en del kallar det nöjesfiskare. Jag är då både specimenhunter genom att jag vill fånga mig en ny personbästa varje år och jag har specialiserad mig på dem nämnda arterna.
Så kort och gott Markus, ska du vara specimenhuntern som jagar Sveriges största fiskar typ gäddan över 20 kilo, så får du anpassa/specialisera ditt fiske efter denna fisk och fiska i vatten var dessa stora exemplaren finns och därmed blir du en fun - fight - specialist - specimenhunter och jag hoppas du kommer att lyckas. Hoppas du fick lite kött på benen med mitt kanske lite difusa svar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar