söndag 6 juni 2010

Är du på drift i sommar?

Jag skulle nog uppskatta att jag har mellan 30 - 40 mejl var man frågar om driftfiske med drifterfloats och vad vore bättre än att svara och få dem ut ur världen? Så här kommer hur jag fiskar med denna metod och den kan utövas både från land och från en uppankrad båt. Vad man bör tänka på är att din stoppknut sitter på en fast punkt och du måste ha ett djup framför dig som överstiger avståndet mellan stoppknuten och ditt bete, betet ska gå mellan 0,5 - 1,5 meter över bottnen. Det är här nere Gäddan står under sommaren och den står oftast på lite djupare vatten än under vår, höst och vinter. En styv tub är vad du behöver och ett bly som ställer ditt flöte rätt, blyet ska vara fast på tuben och ditt 2 - krokstackel knuts i linan som går genom tuben och sedan drar du fast lekandet i en bit gummislang som visad på bilden.
Här under ser du hur det står i vattnet medans det med vindens hjälp driver ifrån dig. Du kan köpa dessa driftflöten, men man kan även göra dessa själv om man har lite händighet i kroppen
Tackla din levande betesfisk i ryggen och munnen eller i flanken av fisken, på det sätt simmar och rör den sig bra och länge nog för att en gädda ska se den och göra processen kort.

Den styva tuben gör att betesfisken inte kan simmar upp mot huvudlinan och gäddan kommer inte att träffa din lina i hugget.
Tuben motverkar detta! Skulle gäddan hugga rakt över den styva tuben gör det inget, den tuggar inte genom denna.


Du kan använda vilken rulle du har, men jag rekommendera en multiplikatorrulle och allt du gör är att kasta ut och låter det driva, din tumme är din broms och spöet din styrspak. Håll hela tiden ett vaket öga på ditt flöte och kroka direkt det dyker.
Huggen är snabba, ena stunden ser du flötet och i nästa sekund är det borta, veva ifatt tills du känner fisken och ge ett kraftigt mothugg. Din rulle bör oavsett vilken typ du använder kunna ta minst 250 meter braid i rätt dimension och har du en haspelrulle skall den ha en bra linuppläggning.
Vi snackar om avstånd uppemot 100 - 150 meters avstånd och det kräver ett spö på 13 fot med en testkurva på 3 - 3 ½ lb som kan resa hela linan i mothugget och sätta dina krokar på detta avstånd. Braid är ett måste på grund av det stora avstånd man ibland fiskar på och en braid är stum och flyter, vilket är till din fördel. Jag använder Power Pro till detta i 0,23 mm och den är i det närmsta perfektionerad för detta fiske.
Även krokstorleken är viktig med tanke på avstånden man fiskar på, det går inte att ha 2 stycken "Drivankare" i storlek 4 på din wire, ha 2 stycken storlek 8 och du sätter krokarna på avstånd upp till 200 meter, men det krävs att du dra på i mothuggen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.