torsdag 14 januari 2021

Jobba, jobba och dina chanser ökar markant!

Lappmöglet ramlar ner i en strid ström över mina trakter, vattnen fryser igen, men Bolanders bäck är fortfarande öppen och isfri i motsättning till andra vatten i kommunen och min tanke är eller var att prova där i morgon. Det ska självklart bli ner emot 6 - 7 minus under den kommande natten och det kan tyvärr sätta stopp för mina planer, kring att doppa ett bete i den lilla bäcken, men vi får se om jag kan lyckas.

En annan tanke jag har, är att skriva lite här och samtidigt sticka ut hakan lite och påstå att majoriteten bland gäddmetarna är lite väl lata i sitt fiske .... Jaså! Det tycker inte du, men så är det faktiskt! Man gör en del fel och man är ganska lat och det straffar sig oftast och jag ska ge lite exempel på vilka fel man gör, men samtidigt ge en del tips, för att rätta en dålig dag vid gäddvattnen till en bra dag.

Lappmöglet över Nybro.
Ett stort fel man gör, är att man endast har en typ av betesfisk med sig, man bör ha flera typer. Grunden är den att vill inte gäddorna ha just den typen av betesfisk, som du har med dig, så står du dig slät, så ha med dig lite olika typer av betesfisk och prova dig fram till vad som gäller för dagen.

Latheten består oftast i att man kommer och skickar ut sina betesfiskar och där får dem ligga i hopp om att gäddan ska hitta dem, står gäddan stilla, så står du dig slät igen och mitt tips är att flytta på din betesfisk, typ var 20 - 30:e minut eller bytt plats, om inget händer.

Sillen, ett super bete för Gäddan.
Vad gör dem flesta när dem börjar sitt fiske? Jo, på med en hel betesfisk och sen tror man allt är klart, men just denna dag fungerar kanske inte en hel fisk och gör man inget, så straffar det sig och jag ska ge lite tips till er, då det finns ganska mycket att göra med just 1 betesfisk, säg en Mört och det är som följer:

Använd den hel, halv fisk, på bottnen, poppat upp, så betesfisken står en bit över bottnen, skär eller pierca betesfisken och få ut mera doft, du kan använda dem naturella, med doft eller med en olja och färga dina betesfiskar och du kan fiska dem statiskt eller knycka in dem med jämna mellanrum. ... Gör ni detta under en dag vid vattnet? Handen på hjärtat!

Samma sak gäller med andra betesfiskar, som Sill, Makrill, Sardiner mm, det finns mycket man kan göra och jo mera du jobbar, jo större kommer din belöning att bli med tiden och du märker snart vad, som gäller för respektive vatten.

Makrillen, min absoluta favorit!
Något annat, som ökar dina chanser är att du bör spara allt i fiskväg från dina betesfiskar. Huvuden, trasiga fiskar, bitar, ja allt och dem sämsta delarna mäskar du med i området, du ska fiska på och dem bästa bitarna sparar du till en Kebab - rigg, som är så otrolig effektiv, just bland utlagda fiskbitar.

Doften av det du mäskar med drar in gäddorna och dem är tacksamma för denna gratislunch och dem tar din Kebab, utan minsta tvekan och där har du din belöning. Deadbaitwobbling är också effektivt och enkelt. 2 SSG- hagel på ett 2- krokstackel, på med betesfisken och du kastar ut, låter fisken sjunka till bottnen och sen vevar och knycker du den sakta in, kastar i fjäderform för att täcka alla platser!

Lite om flötmete: Vid fiske med Deadbaits och flöte, så har du också en del du kan göra, en gädda kan stå bredvid ett dött bete hur länge som helst utan att ta betet, men en knyck från dig i spöt och den hugger. Ditt flöte kan fiskas stillastående, det kan fiskas typ Sink and Draw, det kan vevas in väldigt sakta, bra metod i kallt vatten! Du kan drifta din betesfisk med vindens hjälp och du kan fiska ditt bete på bottnen, nära bottnen eller varför inte 1 meter under ytan. Prova dig fram under dagen!

Pensla på eller vaccinera din betesfisk med doft/olja.
Naturella betesfiskar är bra, dem har en naturlig doft, som gäddan känner igen från våra sötvatten. Seabaits: Alltså Sill, Makrill, Sardiner mm, har en mera distinkt doft och det gör dem effektiva. Sen har vi andra möjligheter att ändra våra betesfiskar med diverse dofter och oljor, eller rent av blandningar av dessa och det fungerar också bra.

Sen har jag gått ett steg ytterligare i detta! Jag sparar blod mm, från exempelvis Sill, Makrill och Sardiner, jag fryser in detta och sen sprutar jag in denna vätska i en vanlig Mört, Sarv eller liten Braxen och det lurar oftast gäddan till napp. 

Bland olika dofter, som finns bland karpfisket, ska du titta på dem med fiskdofter, skaldjursdofter, musseldoft, krilldoft mm och dessa kan du mixa efter eget tycke. Skriv upp vad du mixar ihop, så du vet vad du mixade ihop, om du hittar på en superdoft eller olja som ständigt ger fisk. Har jag varit tydlig eller bara skapat ännu mer frustration? Hur som helst skitfiske på er och jobba hårdare därute!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.