söndag 17 januari 2021

Ett par tips!

Fiske med mjuka Deadbaits, som sill och Sardiner kan och vill skapa problem om, man har lite för hårda spö, man kastar ibland lite för hårt och betesfiskar seglar iväg och det vill man inte vara med om eller hur? Man bör ha spö med en ganska svepande och mjuk topp och kasta lite mjukare, så löser detta problemet sig, eller så kan man ta till sig dessa två tips.

Ett annat problem är fisket över gräsbottnar, här sjunker betesfisken oftast ner i gräset och gäddorna har svårt att hitta eller plocka upp betesfisken, utan att den känner motstånd från gräset mm. Jag fiskar i ett sådant vatten och under en dag för många år sedan, undrade kompisen hur jag gjorde, då hans napp oftast slutade med att gäddan släppte betet.och jag ska förklara.

Vad du behöver för fiske över gräsbottnar.
Du behöver det på bilden ovan: Betesfisk, här en Sardin och dessa är mjuka, ditt 2 - krokstackel, PVA-tråd och några rigfoam nuggets. 

Dessa nuggets kan du köpa i karpfiskebutikerna eller göra som jag, att fråga i teknikaffärer, om dem har några, då dem annars bara slängs. Det är ett förpackningsmaterial, som är gjord av olika stärkelser och det löser upp sig i vatten, ganska fort.

Monterar dina krokar som vanligt.
Börja med att torka ren din betesfisk, så den inte är blöt eller fuktig. Ute vid vattnet, kan du använda solen eller ha med dig lite hushållspapper eller annat, som absorberar vätskan från betet.

Jag visar er detta på hemmaplan, då jag inte hade lust att stå ute i snöovädret som drar in. Efter torkningen, monterar du dina krokar i betesfisken och du kan nu även ge betet lite doft eller olja, om så önskas.

PVA-tråden ser till att ditt bete inte ramlar av i kastet.
Med krokarna placerade i betesfisken, så tar du en bit PVA-tråd och lindar några varv runt stjärtspolen på betesfisken och gör en vanlig enkel knyt. 

Du ser på bilden vad jag menar, på den övre kroken räcker det med ett varv och en knyt och din betesfisk håller sig på krokarna under kastet.

Betesfisken klar för fiske över gräset.
Man kan poppa upp sin betesfisk, så den står över gräset, men i mitt fall var det gräs överallt och här fanns gäddorna och bland gräset fanns små smala gånger, var dem rörde sig och att pricka dessa gånger med en upp poppad fisk och ett bly, det var inte lätt och min lösning blev följande.

Ett litet glidande bly på 1 oz eller kanske bara 2 SSG-hagel och ca 60 cm sjunkande 30 lb braid och sen en overtrace och mitt 2-krokstackel med betesfisken och det hela sjönk sakta och lade sig uppe på gräset. Men bara om jag använde lite större foam nuggets på båda krokarna!

Betesfisken sjunker sakta ner, efter att dessa nuggets har löst upp sig och gäddorna får inga svårigheter att hitta eller ta dina beten och i andra vatten, var man kanske behöver att kasta en Sill eller annat mjukt bete långt, så är och förblir PVA-tråden eller PVA-tejp, en god vän i nöden! 

Tänk på att om du ska kasta långt, så vill bly och betesfisk, gärna dela på sig under färden och betesfisken hamnar oftast en bra bit ifrån ditt bly. Lite PVA-tråd, som du knyter mellan blyets lekande och lekandet på ditt tackel, löser detta problem och allt hamnar tillsammans. Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.