onsdag 30 september 2009

Så här tvinner du din wiretafs och gör en Knotless knot!











Vi ska tvinna och samtidigt knuta ett 2 - krokstackel till vårt gäddmete och det är enkelt med lite övning. Du behöver följande: Wirematerial typ Drennan seven strand eller annan wire som innehåller koppar, avbitartång, tändare, 2 trekrokar, 1 lekande och en twindlingstick. Denna Twindlingstick kan du göra av en lite gardinkrok som du skruvar fast i ett handtag, du ser på bilderna hur den ser ut.
Bild 1. Börja med att klippa av en bit wire på 50 - 60 cm, därefter läggar wiren dubbelt och trär den genom den trekrok som ska sitta nederst på din wire, vik den utöver kroken och dra åt den så öglan sitter runt kroköglan.
Bild 2. Värm 2,5 - 3 cm av wiren med en tändare som visad på bilden och låt det svalna lite. Se till att du inte bränner fingrana.
Bild 3. Nu håller du wiren hårt mellan tumme och pekfingret, satt fast Twindlingsticken mellan 2 av krokens krokböjar och börja linda din wire. Se till att alla varven ligger tätt, då blir det starkast! Du ser på bilden hur det ska se ut när du är färdig.
Bild 4. Nu ska vi montera den översta kroken på din wire och den knuter vi med en Knotless knot. Börja med att trä wiren genom kroköglan och anpassa avståndet till den nedersta kroken. Lägg wiren ner längs krokskaftet och upp igen så wiren ligger mellan krokböjerna. Nu börjar du att linda runt krokskaftet uppåt 6 - 8 varv och avslutar med att dra wireänden genom kroköglan och sen drar du åt så mycket du orkar.
Bild 5. Den färdiga Knotless knot och båda dina krokar sitter ordentligt fast. Nu ska du avsluta med att montera ett lekande i änden av wiren och det gör du på samma sätt som du gjorde med den nedersta kroken och ditt 2 - krokstackel är färdigt för fiske.
Du kan om du vill sätta en bit tubing över din Knotless knot, det styr kroken lite bättre, men det är inte nödvändigt. Med lite övning blir du en fena på att göra dessa snabbt och du förvarar dem enklast på en såkallad rig - bin, var dem sitter fast och är skyddade.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.