tisdag 15 april 2014

Gäddfiske under - och efter leken.

Det blir lite av varje denna gång, men till stor del handlar det om lekfisket efter gäddan, som under denna tid, kan vara svår att tampas med och få på mattan, men det går.

Under denna tid var gäddorna är rommstina, så är de väldigt ömtåliga och vi får hantera dem än mera varsamt under tiden de är på land och få dem tillbaka till sitt rätta element, så fort som möjligt utan allt för mycket stress.

Gäddorna leker just vid denna tid i min region och hur det ser ut i andra delar av landet vet jag inte, men soliga dagar som idag, så ser man dem ragga tjejer under buskar, runt och i vassruggarna och längs med vasskanterna o s v och snart är det över för denna gång.
Två spö i lekviken gav resultat!
Soliga dagar är de igång för fullt och som sagt det kan vara svårt, då de har lite annat i huvudet än föda vid denna årstid, men fiska inne i grunda vikar, var solen ligger på och värmer upp det grunda vattnet, där hittar du gäddorna.

Egentligen bryr de sig inte om föda, visst kan man få en eller annan hanfisk, men den stora honan kan vara svårt att få att ta ett bete, men det finns ett sätt som kan fungera och det sker mest av ren och skär ilska ...eh från hennes sida!

Loda upp djupet helt rätt och använd ett paternostertackel, var flötet syns på ytan och montera ett lagom stort livebait på ditt tackel. Kolla upp var gäddorna befinner sig mest och smyg ditt och ställ ut detta tackel bland dem och sen lägger du spöet i sina banksticks och sen avvaktar du.

Hanfiskarna har bara en sak i huvudet och det är den stora honan, men hon går fram och tillbaka med 3 - 4 pilska hanar i sitt följe och hon gillar inte att det står en inkräktare i hennes område och hon kommer i första steget, att jaga bort inkräktaren, vilket inte går!

Detta sker flera gånger, men till slut ser hon inga andra lösningar än att göra sig av med problemet och det sker permanent och det sker i en munfull och du får ditt hugg. Dessa damer äter helt enkelt upp sina problem både före, under och efter leken och efter leken får framför allt de närgångna hanfiskarna se upp!
Smal och utlekt, men vad gör det.
Det är en så otrolig skillnad mellan fiske mitt i leken och fisket efter leken, när väl alla gäddorna har lekt över, så tar de det mesta som du erbjuder dem. Du vet väl att de största gäddorna leker sist av alla.

De är hungriga och måste fylla på energin, som användes under lekpostyret och fisket är roligt och många gånger väldigt givande.

Jag vill slå ett slag för fisket under leken, får du en stor romstinn hona, så är hon väldigt ömtålig och du ska inte lyfta upp henne i gällgreppet, då detta pressar ihop de två strängarna med rommen och du ska inte lyfta upp henne lodrätt heller, det räcker med att du lägger ut henne på mattan och bara lyfter upp huvudet lite och det blir bra bilder med denna posering av fisken.

Bär henne i din weighsling till vattnet eller i mattan och håll henne på rätt köl, tills hon simmar ut själv och då sker ingen skada.
Grunden till vi använder wiretackel!
Jag har svårt att förstå hur man kan fiska gädda utan wire, en del använder tjocka fluorocarbonlinor som tafs, men hur detta klara sig bland ca 700 vassa gaddar, är för mig en gåta och jag använder alltid wire under allt mitt gäddfiske.
Fint, men vackrast, när det försvinner i djupet.
Paternostertackel med flötet synligt i ytan och ett livebait, är den bästa metoden att reta upp en stor hona i lekområdet, nästa steg är ett glidande tackel med ett livebait och en röd baitpoppers, som hela tiden dra upp betesfisken mot ytan och betesfisken vill ner till bottnen, så här skapas mycket reklam och samtidigt en väldig irritation hos honan.

Man kan skapa samma saker genom att kasta med diverse konstbeten och dessa ska helst av allt ha en skrikig färg, som retar upp henne. Man kan få hålla på länge innan det sker, men jag föredrar att använda ett stationärt och naturligt bete och det lyckas väldigt ofta, inom en timmes tid och under tiden har jag myst med lite kaffe i handen.
Sillen, ett av de bästa deadbaits för gäddan.
Efter leken går de flesta beten bra och alla metoder fungerar bra, men Sillen sticker ut genom sin fina förföriska doft och silverblänket dessa fiskar ger och driftade med vinden eller på botten liggandes eller upp poppade, så är det inte mycket som slår dessa mjuka feta fiskar.

Glöm inte att prova med Sink and Draw med eller utan flöte, det är en suverän metod efter gäddan under hela året och metoden ger massvis med fisk, även under leken är denna metod effektiv, men du får kasta mycket innan hon tar ditt bete!
Efter leken hugger de på det mesta.
Hur det ligger till med leken hos dig och dina vatten, det vet jag inget om, kanske har de lekt, kanske inte, men hur eller hur, så fick du här lite tips på hur du kan göra och det både under - och efter leken, så prova och se vad som sker på lekplatserna eller precis utanför, det kan löna sig!

Glöm inte att vårda fisken, den ska inte sprattla på mattan, håll den stilla och ta bort dina krokar och ta bilderna snabbt och sätt ut henne igen, så hon kan se till att vi har ett bra gäddfiske i framtiden och jag tackar på förhand för detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar