onsdag 6 juli 2011

Ta med ungarna på Regnbågsfisket i sommar.

Det finns gott om vatten i vårt avlånga land, var man har satt ut Regnbågsöringen, i de flesta vatten betalar man för ett fiskekort och får ta med sig fisken hem, enligt reglerna för vattnet, med andra ord Put and Take vatten. Alla vatten har sina regler och dessa är till för att följa, en del vatten tillåter endast flugfiske, spinnfiske och en del vatten tillåter även att du får meta efter din Regnbåge och en del vatten tillåter även isfiske (pimpel). Fisket är skojigt om det finns lite storlek på fisken och de har hela fenor, då kan det bli ganska trevliga fighter både på flug, met - och pimpelspöt.Man kombinerar ofta insatt Regnbåge med annan fisk eller med kräftor och det fungera oftast ganska bra. Här är det Jens Hermansson som under en karpfisketävling har fått et fint hugg på sina Tigernötter, ibland tar Regnbågen allt den hittar och nästa dag kan den vara nästintill omöjligt att få den till att nappa. Flugor, drag och mindre spinnare är något av det bästa man kan ha med sig till Regnbågsvattnet och det gäller att hitta rätt mönster på flugan och rätt drag eller spinnare för dagen. Vår och höst är den bästa tiden, då Regnbågen är en kall fisk och den trivs bäst under den kalla årstiden.


Bästa tiden för själva fisket är tidig morgon och sena eftermiddagar och en bra bit in på kvällen, Regnbågen hugget bra även i mörke på bland annat flugor. Mitt eget fiske är baserad på isfiske, som jag har som ett roligt tidsfördriv i väntan på öppet vatten, under vinter är det samma sak, tidig morgon och eftermiddagen är den bästa tiden, men du kan få fisk hela dagen. Vid spinnfiske under vår och höst ska du leta efter fisken på olika djup, oftast ser man fisken vaka efter insekter och då är det de övre vattenlagren som gäller med en torrfluga. På sommaren ska du söka fisken djupt, de går ofta ner var det är kallare och fiske vid bottnen ger oftast de bästa resultaten.


Jens drillade in sin lite störande Regnbåge och lossnade kroken med en peang, det sker utan att man tar i fisken. Här ser man att beten Tigernötter sitter perfekt i käkvinklen och det kan vara knepigt att få ut kroken på detta ställe, utan att behöva ta i fisken, men det går. Jag vet inte om Regnbågen är mera känslig än andra fiskar, väldigt många fiskar med hullinglösa krokar, för att slippa ta i fisken och det är ett bra sätt för catch and release.


Jens kan ta dem på rätt sätt också, denna togs på ett kopparfärgat Toby drag, en dag i Rismåla göl var vi hade haft hand om en del av komunens barn som fick komma till gölen för att fiska och grilla korv. Ett roligt evenemang som vi ska ställa upp på igen i år och vi hoppas på flera deltagare med spö och grillpinnar, det blir i augustimånad.


För sommarens Regnbågsfiske i vatten, var du får meta upp dina Regnbågar, så finns det inte bättre bete än räkor och du kan göra en mäskblandning av bröd, tonfisk i vatten och olika sorters kaviar, det funkar väldigt bra och du kan lägga ut några mäskbollar och sedan slänga över lite Halibutpellets och det dröjar inte länge förrän den första är framme och smaskar i sig av godsakerna. Väl inne på mäsket kan det gå fort och glöm inte att du på ditt fiskekort har en fångstkvot och den fylls fort upp över denna mäskblandning. Kör brödet med spadet från räkorna och tonfisken en köksassisten och allt är klart på 2 minuter, trä på en räka och flötmeta en bit under ytan eller vid bottnen. Du kan även bottenmeta med ett glidande bly eller fiska med ett blyhagen på linan som tyngd, ungarna tycker nog mest om att titta på flötet med spänning.










1 kommentar:

  1. Hej! Jag är en nybörjare inom fiske och undrar vilken tid menar du med "tidig morgon" och "sent eftermiddag"?

    Om man vill fika stora abborre ska man inte använda daggmaskar överhuvudtaget utan en wobbler istället som det visas på bilden till höger?

    Tack så mycket på förhand för hjälpen!

    Mvh
    Julie

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.