torsdag 14 juli 2011

Gäddans viktigaste sinnen.

Många kanske inte tänker över detta, men Gäddans sinnen är alltid på högspänning, du vet när du försiktig smyger runt ett vatten, du tycker du är så försiktig. No way my Son! Gäddan har redan sedan länge känd dina fotsteg och den står kvar och litar på sin camouflage, tills du kommer för nära och då skvalpar det till i kanten - Känner du igen detta? Vi ska titta lite på de tre viktigaste sinnen hos gäddan.För och främst har vi synen, stora ögon som är placerad högt på huvudet. Vilken gör att gäddan ser sina byten bra från sin position nere vid bottenen och den ser även dig bra och framför allt båten, du sitter i eller bryggan du fiskar från. Se upp med din skugga och fiska med solen mot dig, fiska alltid dina beten en bit över bottnen typ 50 - 100 cm, gäddan ser dina beten och det ger fler napp. Ett exempel är under isfisket, var väldigt många fiskar med sina beten precis under iskanten.

Sidolinjen, här markerad med ett X och du kanske ser dem små avlånga streck, som egentligen är små ihåligheter, var gäddan känner av vibrationer från det mesta i sin närhet, allt från dina nyss omtalade fotsteg, till betesfisken som står en bit bort i växtligheten. Ett väldigt viktigt sinne som är livsviktigt för gäddan och dens överlevnad.

Luktsinnet är det definitivt inget fel på hos gäddan, det är faktiskt bättre än hos många andra av våra fiskarter och den hittar ganska ofta byten, som har dött eller håller på att dö och den är en asätare av stora mått. Detta gör att vi gäddfiskare har stora möjligheten med våra deadbaits, Seabaits och diverse flavours och oljor. Det pratas även om att fisk, som håller på att dö utsondrar en annan form av doft och det känner gäddan av, om detta stämmer vet jag inte. Här ser du näsöppningarna under kryssen.

Jag vet däremot att gäddan använder alla sina sinnen för att fylla på matförådet och främst under molniga och dimmiga dagar, var alla sinnen behövs, samma sak gäller under natten, var de största gäddorna kan smyga sig fram utan att upptäckas. De stora gäddorna har svårare för detta under dagen, var dagsljuset är till deras nackdel och fiskstimmet med alla sina ögon har koll.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar