måndag 4 juli 2011

Abborren, vår semesterfisk.

Du kan hitta dessa randiga rovriddare överallt i vårt avlånga land, allt i från små bäckar till våra stora insjöar och till och med i skärgårdens bräckvatten finns dem, glöm inte ostkuståarna för all del, de hyser stora exemplarer året runt. De flesta av dagens sportfiskare började sin kariär med att meta upp tusenbrödra från någon brygga eller från morfars eka.
Abborrens menylista är lång, men småglin, mask, spinnare, drag, wobblare i mindre format och jiggar i glada färger står högst på menulistan. Abborren kan vara tjurig och trög i kallt vatten, det vet pimpelfiskaren och den erfarna metaren, som fiskar efter dem i marsmånad, men under den varma perioden av året, är de oftast huggvilliga och tar gärna en liten spinnare eller en liten wobblare, som bilden viser. Tidig morgon och sen eftermiddag, samt kvällen är dem bästa tiderna för att fiska Abborre och du hittar dem över friliggande grynnor, längs vasskanterna, runt växtligheten och fram för allt runt morfars gamla risvase. Abborren är en stimfisk och fånger du en, är det oftast flera i närheten. På stora sjöar kan man se de berömda måsdyken, var måsarna dyker rakt ner i ett stim av småfisk som Abborren har jagat upp från djupet och nu attackerar de småfisken underifrån. Ta dig till dessa platser och fiska så snabbt du kan av platsen, dessa perioder varar inte i evigheter. Med båt kan man följa efter Abborrstimmet och ha bra fiske en stund till om man lyckas med detta.
Mete med stora daggmaskar eller ett knippe med små röda livliga lövmaskar ger fisk direkt om det finns Abborre på platsen. Likaså meta med levande småfisk som Löja, Sarv och Mört, montera kroken i betesfiskens mun och kroka ner flötet sticker i sidled. Under spinnfisket gäller det att hitta rätt bete och rätt färg, variera även din insvevningshastighet lite och det eggar upp Abborren till hugg. Jiggfisket kan också vara bra under lite kallare dagar, var Abborren oftast går ner och ställer sig vid bottnen, kasta ut, låt jiggen sjunka och veva in, sänk jiggen, så den den hoppar och stutsar över bottnen. Hugget är antigen kraftigt eller bara en slakning i din lina, kroka på minsta avikelse i betets rörelser. Låt ungarna vara med till att gräva upp maskarna och sedan fånga sina första Abborrer, det är en populär underhållning och under tiden kan du spinnfiska efter den större Abborren.
Många anser att det inte är lönt att fiska Abborre i vatten med dem så kallade tusenbrödra, det är just i dessa vatten de största Abborrarna finns! Några Abborrar har blivit lite större än sina egna artfränder och dem har levt genom kanaballismens regler och blivit stora och fisk upp till 2 kilo eller mer, är inga omöjligheter i dessa vatten. Mitt tips är att fiska med något som avviker från det vanliga och lita lite på Abborrens nyfikenhet, det kan ge dig en drömfisk nu i sommar. Skitfiske och glöm inte att ta ungarna med dig!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar