torsdag 14 april 2011

Locka fram betesfisken och därmed även gäddorna.

Jag har fått en del frågor kring fångst av betesfisk och hur man kan locka fram betesfisken och därmed också gäddorna. Jag tänkte försöka här att slå två flugor i en smäll och besvara båda dessa frågor i detta inlägg. Det finns en sak som alltid är säker och det är att, hittar man stimmen med småfisk, så är gäddorna aldrig långt borta, det kan vi slå fast en gång för alla. Det nästa man kan vara säker på är, att metar man upp betesfisk, så kommer det in gäddor och jagar i stimmet, fråga den stora skaran av tävlingsmetare vi har i landet, alla har varit med om detta frustrerande fenomen. Mäskar man med något för Karp, Sutare, Braxen mm, så kommer Mörten och andra mindre arter alltid in först och tar får sig och det märker även gäddan. Vad kan man använda för att locka fram småfisken är en fråga och mitt svar är något som håller länge och dofter ett bra tag. Pellets i blandade storlekar och med olika upplösningstider är bra, men lite dyrt i längden. Du behöver inte så mycket och 1 kilo räcker gott till en hel helg. Vi ska inte mata småfisken eller fiska karp eller annan större fisk. En vanlig burk med majs lockar till sig småfisken också och du kan göra en liten blandning av gammalt bröd och majs, det funkar bra.
Hampfrön är definitivt något av det bästa du ka använda och det håller småfisken på platsen tills absolut sista fröet är uppäten. Billigt, om du kokar Hampan själv, dyrare om du köper den på burk med chilli och andra kryddor. Ska du göra din Hampa själv, så lägger du Hampfröna i en kylbag av plast och kokar upp vatten och häller det kokande vattnet över hampan, rör om och sätter på locket. Gör detta på kvällen och på morgonen har du den finsar hampan färdig för användning.
Lantmännens hönsfoder är en suverän attraktor för all fisk och det kostar inte skjortan att köpa sig en säck. Allt du behöver göra är, att blöta upp det med lite vatten och sedan kramar du lite mindre mäskbollar och slänger ut. Dessa löser sig ganska snabbt och du har snart en massa småfisk runt dessa och gäddan, som finns i närheten kommer att undersöka detta kalas lite närmre. Ska du meta upp Löjor, är hönsfodret perfekt för detta, blanda fodret med vatten, så du får en soppa av det hela och det blir stora moln i vattnet, som Löjorna kommer upp i och du fiskar sedan med maggots och krok i storlek 16 - 20 beroende på Löjornas storlek.
Vanlig Vete på burk hittar du billigt lite överallt i våra mataffärar och Mörten tycker om dessa små guldkorn. Ett flötmete med en krok i storlek 16 och ett par korn på kroken och Mörtarna kommer snabbt i din beteshink, som alternativ bete, kan du använde ett par maggots eller ett majskorn. Flytande hund - och kattmat fungera också bra, jag använder dessa beten i stor utsträckning till mitt karpfiske och jag ser helt klart och tydligt, hur det lockar fram småfisken och ganska ofta kommer det upp gäddor och jagar. Så dessa små flytande beten är värda att prova för att locka fram småfisken och gäddorna.
Jag brukar ibland, när fisket är trögt mäska lite på en plats med något eller några av de nämnda betesalternativen och därefter lägger jag ut mina live eller deadbaits. Gäddan kommer in efter alla småfiskarna, som har samlats och den ända som inte kan fly, är ditt bete och resten is history as they say. Man ser ofta att gäddan börjar jaga mitt i stimmet av småfisk eller så avtar altiviteten i ditt fiske efter småfisken väldigt snabt, en gädda är på platsen och det är bara att ta den med flötmetet och en av mörtarna från hinken. De bästa beten för att fånga småfisk är Maggots, majs, bröd, deg, lövmask, mindre softbaits, samt det du kan få på kroken och samtidigt har mäskat med. Lycka till och du glöm inte att använda dessa nämnda sakerna runt och i din Mörtstuga till hösten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.