torsdag 1 december 2022

Sköter du dina gäddor eller ?

Ja, man har sett en hel del saker genom årens lopp, som inte gynnar gäddbeståndet och det verkar bara fortsätta och jag tror det beror på följande: Brist på respekt för fisken, rädsla för fisken, oförstånd och lathet, snålhet och "Det spelar väl ingen roll, det var jo bara en liten gäddjävel, dem finns det gott om"

Ska det vara så här? Nej, det skall det inte! Alla som greppar spöet och åker iväg, har någonstans i bakhuvudet drömmen om den där över 10 kilo eller metergäddan eller hur? Där kommer min lilla fråga fram, hur fan ska vi kunna uppfylla denna lilla dröm, när väldigt många misshandlar fisken eller inte behandlar den på rätt sätt, bara för den var liten!?

Alla gäddor har varit små och sköter vi dem inte, så kommer dem aldrig att en metergädda eller väga över 10 kilo! Hur svårt kan det vara att fatta detta? Problemen är många, man ser det dagligen vid vattnen och på Youtube hur illa det är! Till och med självutnämnda "duktiga gäddfiskare" slänger tillbaka gäddor, när man kan återutsätta dem på ett skonsamt sätt. Man sliter ut krokarna och käften går såklart sönder.

En del har inte håv, matta eller dem nödvändiga verktygen och man är rädd för fisken och vad händer? Jo, man drar upp gäddan på land eller sparkar upp den. Sen inser man att kroken sitter en bit in i käften och så drar man ur kroken, så gälar mm följer med och antingen håller man gäddan med handen eller ännu bättre har en fot på den! Och samtidigt han personen drömmen kvar att fånga en metergädda eller den där över 10 kilo! Jag får inte ihop detta!

Nödvändigheter för gäddfisket!
Jag ser genom mejlen att många nya kommer till och dem ställer frågor, vilket är bra och jag ska reda ut det hela lite. Bilden ovan visar en matta, som klara en lång fisk, som gäddan är. På denna ligger en sling, som används för att väga fisken om du vill ha en siffra på den. Slingen används även för att vila gäddan en stund efter fighten eller för bevaring under tiden du fixar fram din kamera eller någon kommer och hjälper dig med dina bilder.

Det finns en vattenhink och en handduk, detta för att hålla gäddan blöt hela tiden, men även för att hålla den ren innan du tar dina bilder och är du själv, så kn ett kamerastativ vara en god hjälp. Ni ser lite olika verktyg, det är tänger för att lossa krokar, där finns en lång Peang som använd om krokarna sitter på lite svårare ställer eller för att hålla wiretafsen sträckt, så du kan jobba enklare. Det finns en kraftig avbitartång, så du kan klippa sönder dina krokar och rädda fisken.

Dessa grejer kostar lite, men det är nödvändigheter för en gäddfiskare, men tyvärr fattar otroligt många inte detta, det finns t o m dem som säger att dem har inte råd! Men dem kommer i dyra bilar, hämta Pizzor och röker som borstbindare under tiden 4 öl rinner ner i svalget! Detta för jag inte ihop!

Var alltid försiktig när du lossnar dina krokar!
Landa din gädda så fort det går och få den på mattan, ta ett gällgrepp och kolla hur krokarna sitter och är ni två, kan ni hjälpas åt och ta det lugnt och försiktigt! Slit inte, utan ta ur krokarna lugnt och bestämt. Är det så att dem sitter illa, så klipp sönder krokarna, du kan alltid göra ett nytt tackel eller byta krokarna på ditt drag, spinnare eller Jerkbait, men det är svårare att rädda en gädda som är skadad.
Dem fungerar på alla fiskarter!
Gäddor kan få skador under fighten eller man kanske fångar en som redan har skador, dessa behöver hjälp och vad många inte vet, är att dem antiseptiska medlen som finns i massor inom karpfisket, dem fungerar faktiskt på alla fiskarter! Denna från Karpfiskebutiken tror jag kostar 59 kronor och den bör du ha i fickan nästa gång du fiskar gädda.
En lös tre krok skapar ofta problem!
När man metar sina gäddor med 2-krokstackel och dem är lite försiktiga av sig eller inte har fått betet in i käften, så uppstår ofta problemet med att en av krokarna hänger löst, som bilden visar. Det skapar problem och jag rekommendera inte att använda håven, utan om man kan, så försiktigt landa gäddan för hand, men var försiktig!

Håvar du gäddan med en lös krok, så fastnar kroken i nätet, gäddan rullar runt och skadar sig och din håv kan bli skadad. Skulle gäddan vara stor och svår att landa för hand, så får du använda håven, men se till att du snabbt tar gällgrepp och lossna krokarna, skit i krokarna som sitter i nätet, det kan du fixa senare.

Fox Micron M, ett enkelt nappalarm.
Jag har fått lite frågor kring mina larm. Jag använder till 95 % Fox Micron M och MMX i mitt gäddfiske. Micron M är ett enkelt och pålitligt nappalarm, som tål kyla, vatten ja allt du kan tänka dig. Tyvärr finns denna modell inte längre på marknaden, men om du kan få tag på dem, så slå till. Röd diod, volymknapp och du kan köpa till covers/skydd.
Fox Micron MMX, ett lite mer avancerad nappalarm.
Micron MMX är lite mera avancerad, samma storlek som M, men du har tonkontroll, volymkontroll och sensivitetskontroll, samt ett helt annat ljud om din drop-off indikator sjunker när gäddan går emot dig efter att den har tagit din betesfisk. Finns tyvärr inte heller längre, men slå till om du hittar dessa hos någon! Dem finns i röd, gul, blå och grön diodfärg och dem klarar alla väder och det finns covers/skydd till dem.
Rätt inställda indikatorer.
Sen slarvas det med att hålla koll på flötet, man slarvar med nappindikationen och det skapar problem för gäddan, som helt sonika sväljer ner sin nyss upphittade middag och detta är totalt onödigt!

Håll koll på flötet hela tiden! Använder du nappalarm och drop-off indikatorer, så skall dessa vara monterade på rätt sätt, sitt nära och var med hela tiden! Sov inte i bilen som en gjorde vid Linnéasjön ... Jag väckte honom ...

När du får napp dras linan ur clipset på din indikator eller så sjunker denna och du får ta loss linan, oavsett vilket, så vänta inte för länge med att sätta in mothugget. Veva tills du känner tyngden av gäddan och ge mothugg och resten har vi redan gått genom. Dela din håv och rulla ihop den och bär gäddan till din matta och lossna dina krokar o s v.

Kylan påverkar gäddorna.
Just nu har vi det lagom varmt i Småland, men det tar snart slut och kylan kommer som ett brev på posten, så jag tar lite kring hur gäddfisket påverkas av kylan.

Det första man märker är att fisket oftast blir trögare, men dem större exemplaren visar sig lite oftare. Ett annat markant kännetecken i kalla vatten är att gäddorna på något sätt känner krokarna oftare och släpper betet när man metar, dem blir även mer pilliga!

Så det gäller att anpassa krokstorleken noga efter storleken på sina betesfiskar och i och med att dem kan vara lite extra pilliga i kallt vatten gör att man får gambla lite. Detta för att en större gädda kan svälja sitt byte på plats och man vill inte gärna chansa och få en gädda, var krokarna sitter djupt i svalget. Har du rätt avstånd mellan krokarna på din betesfisk, så är chansen stor att du krokar gäddan, men skulle du missa den, så var det högst troligt en mindre och dem behöver vi inte fånga.

Tänk på krokstorleken när det är kallt!
Något som många glömmer, är att kolla skärpan på sina krokar, gäddan är hård i käften och upp emot 700 tänder hjälper också till att förstöra krokspetsarna, men väldigt få kollar krokarna efter en landad gädda och det kommer för eller senare att kosta dig fisk. En liten fin fil är ett måste och att göra sig besväret att kolla skärpan innan du lägger ut ett nytt bete.
Man måste inte ha Cirkelkrokar.
Här ett litet tips. Man börjar mer och mer att övergå från 2 stycken trekrokar till en Cirkelkrok och jag ser fördelarna: Mindre skadar på fisken, enklare att lossna kroken o s v.

Jag har inte testat dessa nästan runda krokar, men jag ville ändå prova och se hur det fungerade och dessa karpkrokar togs fram och jag måste tillstå att det var inte så dumt. Kroken monteras i stjärtroten och den hamnar alltid i gäddans käkvinkel och är superenkel att plocka bort, oftast med två fingrar! Du hittar dessa hos Karpfiskebutiken och jag kör storlek 4 för att ha ett bra gap och dem är starka.

Kraken storlek 4 höll och var enkel att lossna.
Fördelen med dessa krokar är att i kalla vatten var gäddorna är pilliga, kan känna trekrokar, så är fördelen att dem kan inte känna några krokar och dem tar betet och märker inte enkelkroken. Skulle dem vara extra kinkiga, så kan man göra en liten hair-rig och använda en mindre betesfisk eller en fiskbit.
Det finns krok för alla fiskar!
Ja, en lite rolig bild på dem minsta krokarna som Mustad har tillverkat! Det visar bara att det finns en krok för alla arter och alla tillfällen! Vad dessa har för storlekar, det får någon annan räkna ut, jag vet det inte!
3 M Tejp finns i fluorofärger.

Avslutningsvis ett annat litet tips. Flöten tar stryk, du har ett flöte som inte syns bra just där du fiskar, dina covers till larmen försvinner i gräset eller att du missar ett larm under stressen vid hemgång eller är du som jag halvblind och gammal och behöver lite färg för att få med dig allt? Ja, då har 3 M tejp i röd, orange, gul och grön neonfärger och som du ser så syns dessa tejprullar bra.

Det var allt för denna gång, jag vet att jag predikar detta med fiskvård, men det är otroligt viktigt och jag hoppas att du kan och vill följa detta och då kommer du att lyckas med din metergädda och förhoppningvis din 10 plussare! Skiter du i detta, så rekommenderar jag dig att skänka bort dit spö och rulle och börja med Golf eller att blanda korten i Bridgeklubben. Tack för ordet och skitfiske till er alla ... Eh som sköter er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.