Ja, man har sett en hel del saker genom årens lopp, som inte gynnar gäddbeståndet och det verkar bara fortsätta och jag tror det beror på följande: Brist på respekt för fisken, rädsla för fisken, oförstånd och lathet, snålhet och "Det spelar väl ingen roll, det var jo bara en liten gäddjävel, dem finns det gott om"
Ska det vara så här? Nej, det skall det inte! Alla som greppar spöet och åker iväg, har någonstans i bakhuvudet drömmen om den där över 10 kilo eller metergäddan eller hur? Där kommer min lilla fråga fram, hur fan ska vi kunna uppfylla denna lilla dröm, när väldigt många misshandlar fisken eller inte behandlar den på rätt sätt, bara för den var liten!?
Alla gäddor har varit små och sköter vi dem inte, så kommer dem aldrig att en metergädda eller väga över 10 kilo! Hur svårt kan det vara att fatta detta? Problemen är många, man ser det dagligen vid vattnen och på Youtube hur illa det är! Till och med självutnämnda "duktiga gäddfiskare" slänger tillbaka gäddor, när man kan återutsätta dem på ett skonsamt sätt. Man sliter ut krokarna och käften går såklart sönder.
En del har inte håv, matta eller dem nödvändiga verktygen och man är rädd för fisken och vad händer? Jo, man drar upp gäddan på land eller sparkar upp den. Sen inser man att kroken sitter en bit in i käften och så drar man ur kroken, så gälar mm följer med och antingen håller man gäddan med handen eller ännu bättre har en fot på den! Och samtidigt han personen drömmen kvar att fånga en metergädda eller den där över 10 kilo! Jag får inte ihop detta!
Nödvändigheter för gäddfisket! |
Det finns en vattenhink och en handduk, detta för att hålla gäddan blöt hela tiden, men även för att hålla den ren innan du tar dina bilder och är du själv, så kn ett kamerastativ vara en god hjälp. Ni ser lite olika verktyg, det är tänger för att lossa krokar, där finns en lång Peang som använd om krokarna sitter på lite svårare ställer eller för att hålla wiretafsen sträckt, så du kan jobba enklare. Det finns en kraftig avbitartång, så du kan klippa sönder dina krokar och rädda fisken.
Dessa grejer kostar lite, men det är nödvändigheter för en gäddfiskare, men tyvärr fattar otroligt många inte detta, det finns t o m dem som säger att dem har inte råd! Men dem kommer i dyra bilar, hämta Pizzor och röker som borstbindare under tiden 4 öl rinner ner i svalget! Detta för jag inte ihop!
Var alltid försiktig när du lossnar dina krokar! |
Dem fungerar på alla fiskarter! |
En lös tre krok skapar ofta problem! |
Håvar du gäddan med en lös krok, så fastnar kroken i nätet, gäddan rullar runt och skadar sig och din håv kan bli skadad. Skulle gäddan vara stor och svår att landa för hand, så får du använda håven, men se till att du snabbt tar gällgrepp och lossna krokarna, skit i krokarna som sitter i nätet, det kan du fixa senare.
Fox Micron M, ett enkelt nappalarm. |
Fox Micron MMX, ett lite mer avancerad nappalarm. |
Rätt inställda indikatorer. |
Håll koll på flötet hela tiden! Använder du nappalarm och drop-off indikatorer, så skall dessa vara monterade på rätt sätt, sitt nära och var med hela tiden! Sov inte i bilen som en gjorde vid Linnéasjön ... Jag väckte honom ...
När du får napp dras linan ur clipset på din indikator eller så sjunker denna och du får ta loss linan, oavsett vilket, så vänta inte för länge med att sätta in mothugget. Veva tills du känner tyngden av gäddan och ge mothugg och resten har vi redan gått genom. Dela din håv och rulla ihop den och bär gäddan till din matta och lossna dina krokar o s v.
Kylan påverkar gäddorna. |
Det första man märker är att fisket oftast blir trögare, men dem större exemplaren visar sig lite oftare. Ett annat markant kännetecken i kalla vatten är att gäddorna på något sätt känner krokarna oftare och släpper betet när man metar, dem blir även mer pilliga!
Så det gäller att anpassa krokstorleken noga efter storleken på sina betesfiskar och i och med att dem kan vara lite extra pilliga i kallt vatten gör att man får gambla lite. Detta för att en större gädda kan svälja sitt byte på plats och man vill inte gärna chansa och få en gädda, var krokarna sitter djupt i svalget. Har du rätt avstånd mellan krokarna på din betesfisk, så är chansen stor att du krokar gäddan, men skulle du missa den, så var det högst troligt en mindre och dem behöver vi inte fånga.
Tänk på krokstorleken när det är kallt! |
Man måste inte ha Cirkelkrokar. |
Jag har inte testat dessa nästan runda krokar, men jag ville ändå prova och se hur det fungerade och dessa karpkrokar togs fram och jag måste tillstå att det var inte så dumt. Kroken monteras i stjärtroten och den hamnar alltid i gäddans käkvinkel och är superenkel att plocka bort, oftast med två fingrar! Du hittar dessa hos Karpfiskebutiken och jag kör storlek 4 för att ha ett bra gap och dem är starka.
Kraken storlek 4 höll och var enkel att lossna. |
Det finns krok för alla fiskar! |
3 M Tejp finns i fluorofärger. |
Avslutningsvis ett annat litet tips. Flöten tar stryk, du har ett flöte som inte syns bra just där du fiskar, dina covers till larmen försvinner i gräset eller att du missar ett larm under stressen vid hemgång eller är du som jag halvblind och gammal och behöver lite färg för att få med dig allt? Ja, då har 3 M tejp i röd, orange, gul och grön neonfärger och som du ser så syns dessa tejprullar bra.
Det var allt för denna gång, jag vet att jag predikar detta med fiskvård, men det är otroligt viktigt och jag hoppas att du kan och vill följa detta och då kommer du att lyckas med din metergädda och förhoppningvis din 10 plussare! Skiter du i detta, så rekommenderar jag dig att skänka bort dit spö och rulle och börja med Golf eller att blanda korten i Bridgeklubben. Tack för ordet och skitfiske till er alla ... Eh som sköter er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.