måndag 12 december 2022

Tvinna och knyt dina Gäddtackel, enkelt och effektivt!

Vädret är som det är och vi kan inte göra något åt det, lite av en kliché och jag orkar inte tjabba om detta längre! Jag inser dock att något fiske resten av detta året, det kommer att bli vårt, väldigt svårt, om man inte vill fiska från isen vill säga. Den bör nog snart hålla med dessa temperaturer och jag ska passa på att varna lite så här i början: Var inte ensam, tala om vart du ska fiska och glöm inte din bästa försäkring, dina isdubbar och ha med en räddningslina!

Jag har fått en del mejl angående Gäddtackel, allt i från 2-krokstackel, Kebabtackel, tackel för pop-up fisk till den viktiga Up-trace, som gör att Gäddan inte kan tugga sönder din lina och eventuellt sätta livet till. Så detta kommer jag att ta tag i och ni får svar lite svart på vit, om hur ni kan göra dessa saker.

Bilden talar för sig själv.

Först ut var en fråga från Emil Strömberg, som undrade om man behöver wirehylsor för att göra sina Gäddtackel? Nej! Emil, det behöver man inte! Dem flesta wirar på marknaden går att både tvinna och knyta och det blir bra och starkt.
Numera helt stängd av is.

Vi ska titta på båda metoderna och vi börjar med att tvinna fast den nedersta kroken och den översta, den knyter vi fast med en så kallad Knotless knot, som vi har hämtat från Karpfisket och resultatet blir strålande, men framför allt starkt.
Halvslag om kroköglan.

Vik änden av din wire, så du har en tamp på 6-7 cm. Därefter gör du ett halvslag genom krokens ögla och jag ska förklara: Trä wiren genom öglan och lägg sedan wirens ögla över hela kroken och anpassa tampens längd.
Glödga denna del av wiren.

Värm hela tampens längd med en tändare och se till att hela tampen verkligen blir glödande! Detta gör denna del av wiren mjuk och hanterbar och g den enkel att tvinna.
Tvinnad med en Twindling stick, även Peang funkar!

Man kan tvina med en Twindling stick, en pinne/handtag med en liten krok, som sätt runt kroken och detta verktyg kan man enkelt göra själv. Man vrider runt verktyget under tiden man håller i tampen och lindar så att säga fast kroken eller lekandet som du senare ska ha i andra änden av tacklet.

Jag föredrar att använda en Peang till detta, fäst Peangen i änden av tampen och med en tång håller du fast kroken. Nu är det bara att svänga runt Peangen och se till att lindningen blir så tät som möjligt. Se till att Peangen svänger ifrån dig, då denna släpper när allt är klart, inget vidare att få en Peang i ögat eller liknande!

Lägg wiren runt överst kroken på detta sätt.

Översta kroken fäster vi med en Knotless knot! Trä wiren genom krokens ögla, anpassa avstånden du önskar mellan dina krokar och därefter lägger du wiren från öglan och ner över lödningen och mellan krokens tre skaft, som visat på bilden ovan.

Nu stramar du åt det hela och sen lindar du 6-8 varv upp på krokskaftet och därefter ska änden av wiren tillbaka genom krokens ögla, strama rejält och nu återstår bara att tvinna fast ett lekande och det gör du på exakt samma sätt som den nedersta kroken och ditt 2-krokstackel är klart!

Knotless knot med wire.

Här syns knyten med Drennan Seven Strand wire i 28 Lb.
Fint, snyggt och otroligt starkt!

Här samma knyt med en coated wire.
Tvinnad och knytet tackel.

Här ovan ett färdig Gäddtackel, utan wirelås eller Crimps, som dem heter, om du följer och gör som jag visar det, så kan du lägga pengarna från wirelåsen på ett paket med starka och pålitliga trekrok som Owners BC36 eller liknande och du har bra krok och ett eget tillverkat Gäddtackel som aldrig glider eller går upp på grund av wirelås, vilket faktiskt händer!
Bevara dina tackel i en Rig-bin.

Investera i ett par Rig-bins och bevara dina Gäddtackel i dessa, lätt att överskåda, inget som fastna i väskor, kläder mm och dem ligger skyddade. Med lite tur kan du kanske hitta dem till priset av ett paket wirelås? Det var allt för denna gång, tack för alla frågor ni skickar och lycka till med tillverkningen av dina Gäddtackel och jag önskar er alla skitfiske i skitvädret!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.