söndag 18 december 2022

Lite gör-det-själv eller bara lite tidsfördriv?

Man använder dessa tråkiga tider med att gå genom grejerna och det fattades lite saker, som skulle göras och då just denna kväll var det VM-Fotboll, som jag ville se. Men tyvärr, någon mer tråkig fotboll får man nog leta efter och jag tog från lite saker och gick igång, samtidigt som ena öga bevakade matchen.

Alla komponenter kommer från Karpfiskebutiken, en butik med bra grejer, bra priser och framför allt högst troligen Sveriges snabbaste och bästa service, enligt min mening! Så med alla grejer på bordet framför mig, så var det bara att skrida till verket och tillverka det som saknades och passa på att ge er en liten inblick i det hela och kanske nått tips på vägen.

Iron Claw´s 7 x 7 Soft Wire i 20 Lb (9 kg)
Denna wire består av 7 x 7 trådar och den är supermjuk och stark och är min absoluta favorit för mina Gäddtackel, oavsett om det gäller bottenfiske eller fiske med flöte mm.
Lekande i storlek 8.
Starka lekande är ett måste och att dem verkligen rotera när det behövs. Vad dem klarar i styrka, vet jag inte, men dem har aldrig gjord mig besviken.
Starka hakar.
Det finns ett otal av beteshakar på marknaden, min egentliga favorit är Berkley McMahon, ett Cross-lock. Dessa här är också bra och starka och lite enklare att öppna med kalla fingrar och vid en lite rolig test, så lyfter jag enkelt min tunga cykel från backen och det räcker för mig!
Saengers 120 gram ovala blyhagel från 0,5 - 3,0 gram.
Lite nytt i det hela är dessa ovala blyhagel från Tyska Saenger. Normalt sett är det runda SSG-hagel som jag använder och dem väger 1,9 gram och denna burk kommer med vikter som passar väldigt bra för Gäddfisket.

Mjuka hagel, som enkelt klämmas fast med fingrarna, visst lite too shiny, men det försvinner med tiden eller så mörker du dem med en vattenfast tuschpenna. Så där har vi grejerna för Up-Traces!

Jag vet att jag beskrev detta i förra inlägg, men vill ändå visa er och beskriva lite till. Bestäm längden på din Up-Trace och kom ihåg att den skall vara 15 -20 cm längre än ditt kroktackel! Gör ett halvslag genom lekande eller beteshake och se till att du har en wiretamp på minst 5-6 cm och denna glödgar du rejält med en tändare.

Tvinnad och du kan även limma dessa!
Nu är det dags att tvinna och alla kanske inte har en Twindling Stick, men den är enkel att göra själv! Du behöver ett handtag och det kan du göra av en tunnare rundstav eller liknande och en ena änden skruvar du fast en liten gardinkrok och den är klar för bruk.

Fäst öglan i lekandet eller använd en tång för att hålla fast lekandet, som INTE får rotera under tvinningen av wiren. Fäst därefter din Peang i änden av den glödgade tampen och sväng lite fram och tillbaka och sen startar du tvinningen genom att snurra Peangen bort från dig.

Peangen skall snurra rakt och inte åt något håll, så håll koll på detta, när tampen är slut, så släpper Peangen sitt grepp och jag hoppas din tvinning ser ut som den på bilden ovan. Öva på olika saker och du får snart grepp om detta! Ett liten tips är att du kan ta en minimal droppe med snabblim och stryka längs med tvinningen, om du så önskar, men se till att allt är rakt innan du limmar.

3 grams ovalt hagel.
Jag montera alltid mina hagel precis ovan för tvinningen eller wirelåset, i dem flesta fall blir det 2 stycken SSG-hagel, som ger nästan 5 gram vikt. Här börjar jag med 3 gram och kan alltid öka, om så behövs.
Färdiga Up-Traces.
Inga mål så långt i matchen, men väl 6 stycken färdiga Up-Traces låg klara framför mig och det tog inte lång tid att göra dessa, men så är jag van. Ta det lugnt och ta den tid du behöver, det är viktigt att det hela blir bra!
Iron Claw krokar i storlek 6.
Skulle andra halvleken bjuda på något sevärt? Nej, så jag gick vidare med att göra ett gäng 2-krokstackel och bland krokar jag gillar, så är det främst Iron Claw´s Round Trebles och det fattades lite tackel med storlek 6.

En super vass krok, som verkligen står emot Krokodilernas hårda käftar och den är stark och har lagom liten ögla. Hur jag knutar fast dessa, det såg du i förra inlägg och det är bara att apa efter och så blir det bra.

Färdiga 2-krokstackel.
Matchen var slut, likaså förlängningen utan mål och framför mig låg 8 färdiga tackel och det gick till straffläggning, som Kroatien vann och det ledde senare till VM Bronsmedalj och jag har en fin uppsättning av tackel och Up-Traces för vårens fiske, när fan den nu kommer!?
Du kan enkelt göra dina egna Baitflaggs!
På förra bilden är mina Baitflaggs av gamla jiggkroppar, men det finns ett annat sätt att göra dessa själv. Allt du behöver är en sax och en färgad tejp och så här gör du: Lägg en tejpremsa med klistersidan uppåt och sen lägger du en lika lång remsa så att säga klister mot klister och se till att var noga med detta.

Press ihop dessa remsor och sen klipper du dina Baitflaggs i önska storlek och bevarar dem i en liten burk och det är klart! Enkelt, lite roligt, men framför allt billigt och du får dem färgarna du önskar. 

Idag är det final i VM-Fotbollen mellan, Jag håller på Argentina och hoppas att Messi ska få sitt VM Guld, Om jag ska sitta med något fiske? Nej, jag ska bara njuta av världen bästa vänsterfot och se vad den kommer att prestera. Den kommer att prestera, jag lovar! Skitfiske på er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.