måndag 5 december 2022

Vilket surt väder!

Vad är det för väder som har dragit in över Smålandia? Man får ha pannlampan påslagen mer eller mindre hela dagen när man är ute och batteriförsäljningen ökar. Det kom snöslask, snö och så frost på detta och vägarna var hala, lite för hala för min smak med dem små hjulen på moppen, man vill inte gärna köra kull med alla grejerna!

Fiska ville eller rättare sagt skulle jag och en snabb koll bland notiser och för att inte åka för långt i detta skitväder, så hittade jag två saker jag skulle testa. Jag hade missat en gädda i Svarte göl på en stor hel Makrill och kände inget i mothugget, så där fanns en chans att den kanske var kvar och villig på att nappa!?

Svarte göl.
Den lilla gölen ligger nära och tidigt fredag morgon, tog jag cykeln dit och 2 bottenmeten och ett flöt mete, skulle nog snabbt visa vad den djupa södra delen, hade att erbjuda denna blygråa dag. Det hände inget på tre timmar och jag försökte med allt, men det var dött överallt.

Blanksaver!
Jag lyckades med att lura denna snipa genom att knycka in en Trewally Shad som hängde under flötet och dagen var rädda från en blankning. Lång och smal och något var fel och det såg jag under tiden jag plockade ut krokarna. 

Den hade lite fel, som fixades.
En gälbåge var avsliten och det fixade jag genom att försiktig nypa av den och sen blöder dem som bara den. Jag sprejade på lite av mitt antiseptiska medel och till min stora förvåning, så stannade blodflödet nästan direkt och efter en stunds lugn i håven, så ville den ha sin frihet och såklart fick den det.

Mer än så händer inte under detta pass och det förvånar mig inte med tanke på detta mörke vi upplevar just i dessa dagar. Bästa fisket efter gädda är sol och lite friska vindar, men när kommer dem dagarna tillbaka? Jag fick en firre och var hemma i värmen igen vid 13-tiden.

Kärring gölen.
På lördagen var det kalas hos grannarna Sören och Åsa och fisket fick vänta en dag, men jag hade en liten plan i bakhuvudet. Jag hade tidigare varit i den lilla Kärring gölen nere i Pukeberg och fått två snipor, men någonting sade mig att det kanske kan gå någon större där. 

Längre upp i ån bakom Kyrkogården finns ett par mindre hålor var jag för länge sen fick gäddor över 5 kilo och nedanför Kärring gölen, var bron som håller vägen till Växjö går över ån, där togs för länge sen en gädda över 11 kilo bland bropelarna! Så något levar dem av!

Morgonen var inte rolig, det var snö och svinhalt, men jag chansade och kröp sakta med moppen ner till den lilla hålan. Att det är mörkt väder, det har nog alla märkt, men denna lilla håla är omringad av träd och det blir inte ljusare av dem.

Snabbt var samma grejer ute och när jag satte ihop flötmetespö hörde jag en gädda jaga under en buske på andra sidan! Definitivt ingen snipa och jag vevade snabbt in ena spöet på podden, tog av tacklet med krokar och betesfisk, satte på ett liten blysänke och fick snabbt fram rätt längd på kaste t och satte linan i clipset på spolen.

En större Indisk Makrill fick i sig ett par krokar och 3 ml Lax olja och sen hamnade den nästan under buskaget, den slickade grenarna innan den sjönk till bottnen och mina förväntningar steg snabbt! Gäddan kan jo omöjligt missa detta och dem älskar dessa Indier.

Indisk Makrill och hel Sardin ute.
Hålan är nästan 4 meter djup vid normalt vattenstånd, nu efter all regn, så var det nog en halv meter till och mitt i hålan, placerade jag en hel Sardin, som jag lyfte lite upp från bottnen. Kaffet och morgonens mackor kom fram, nu skulle det bli gädda och kanske den större, jag hade sett jaga!?

Jag hade en Trewally Shad under flötet, som låg inne i bakvattnet på andra sidan gölen, jag ser att flötet så att säger går lite åt fel hål, utan att det rör sig, helt klart ett försiktigt napp, 3 sekunder innan jag ska kroka, dyker flötet, men kommer upp i samma nanosekund jag krokar och jag missar den! Ny Shad och in på samma ställe och ca 10 minuters väntan!

Den räddade dagen!
Nu tar gäddan lite hårdare och i samma sekund jag fäster krokarna, så går larmet på podden och jag inser att Indiern har blivit tagen. Jag vevar snabbt in gäddan, ser att båda krokarna sitter inne i käften och jag håvar den och den får vara i håven.

Linan går sakta ut och jag tar spöet för att ge mothugg, men linan stannar och jag känner efter fisken i linan och känner iget. Jag väntar några minuter, inget och jag vevar linan tight och lägger spöet på podden igen, under tiden jag plockar ur krokarna på gäddan i håven.

Det händer inget med spöet på podden och jag vevar in och får med mig en stor gren, som min Braid har gått fast i och därför släppte gäddan mitt bete, dem gillar inte motstånd Makrillen är söndertrasad och jag byter ut den mot en ny, dock utan Laxolja, men piercad och lägger ut den mot buskaget med hopp att gäddan ska komma tillbaka.

Vilket väder och mörke.
Flera timmar går och gäddan kom aldrig tillbaka denna dag, men kanske nästa gång jag besöker den lilla gölen? Det kändes lite surt, för det var en större fisk och det hade varit en fin fångst. Hur stor är svårt att säga, det finns föda som Mört, Abborre, braxen och sina egna artfränder och det är svårt att bedömma en fisk på ett plask i ytan. En sak är dock säkert, jag ska återkomma inom kort och förhoppningsvis, blir det andra bullar då!

Trewally Shad (överst) och Indisk Makrill.
Så gick dessa två pass, inget större tyvärr, men man kan tyvärr inte välja storleken på sina fångster och det är nog bra det, fisket skulle aldrig mer bli eller vara så spännande som det är.

Nu väntar jag på bättre väder, helst med lite sol och vind!
Ja, sol och vind, men när? Jag gillar inte detta mörke och jag är övertygad om att det påverkar fisket negativt. Kyla bryr jag mig inte om, bara det är isfritt, dock ska det sägas att mörka fuktiga dagar runt nollan, dem kan verkligen kännas kalla, men det är väl det vi gäddfiskare får stå ut med i jakten. Vi hoppas på bättre väder och med den förhoppning önskar jag er alla skitfiske, så ses vi snart igen här!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.