onsdag 28 december 2022

God fortsättning!

Jag hoppas att ni alla hade en fin och trevlig jul, kanske var ni ute och bedrev vår fina hobby, från isen eller kanske i öppet vatten? I mina trakter är det lite si och så med fiske, då det verken bär eller brister. Det ska dock enligt SMHI, om man kan lita på dem, blir mellan 3-8 plusgrader fram till och med 6 jan - 23 och det gillar jag!

Hur det blir i södra Sverige, det återstår att se, men man hoppas innerligt att man snart kan komma ut och jag ser fram emot den kommande säsongen som snart är här, inte mycket kvar av armodets år 2022. jag ska tacka alla som har mejlat, skickat sms mm och ställd frågor, ni är många och det värmer, ska ni veta.

Bland alla frågor kring metoder, tips och annat kring gäddfisket, så har jag valt en fråga från Robin Karlsson, som brukar spinnfiska i Skånska Saxån. Han vill börja att meta efter Gädda där och i en damm, som morfar äger och han undrade lite kring det där med flötmete och hur man går tillväga, så Robin,din önskan kommer här!

Flötmete fungerar i alla typer av vatten.

Flötmete är effektivt och fungerar i alla vatten och inte enbart för Gädda! Jag vill minnas att just Saxån, åtminstone en gång i tiden, var ett fint vatten för grov Abborre och jag hoppas det fortfarande är så. Ett mindre flöte med mindre betesfisk och en enkelkrok, kan vara rätt melodi om du jagar stor Abborre i ån!
Vanligt glidande Flöte för Gäddan.

Det finns många olika flöten för Gädda och olika storlekar. Jag tycker nog att flöten som klara 14 - 25 gram bly är att föredra och att linan går genom dem.

På bilden ovan har du en spunnen lina (braid) först ett flötesstop, men jag rekommendera att använda två, då dessa linor är hårda. Därefter har du en väl synlig oval gummipärla i en färg, som syns bra på toppen av ditt flöte.

Flötesstopp.

Flötesstopp finns det massor av runda, ovala och långsmala, en del är bra, andra rena ...... och släpper och glider på linan, vilket inte är så bra. Så kolla dem om du kan eller prata med någon med erfarenhet.
Stoppknut av Power gum, man kan använda vanligt garn!

Flötesstopp är enkla att använda, ett annat stopp är stoppknuten, som du gör själv av Power gum, en seg gummilina, dem bästa är E-S-P här till vänster och Fox till höger. Men det går lika bra med vanligt yllegarn och dessa stopp sitter bra och flyttar sig inte.
Ovala och synliga gummipärlor mellan flötet och flötesstopp.

Dessa ovala pärlor hittar du på Dollarstore i en större ask och du får många olika gummipärlor för typ 70 kronor. Allt från 4 - 12 mm runda och ovala i orange, gula och gröna, så det är väl värd att investera i denna ask.
Blya ditt flöte rätt, så det ger minst motstånd för Gäddan!

Det är viktigt att skydda sin huvudlina och sitt flöte, så gott det går. på bilden ser du att jag har ett flötesstopp på linan och det av två orsaker! dels så kan jag dra upp detta stopp och flötet kommer inte i närheten av blyet, jag kan även dra ner stoppet och samla ihop allt nere vid beteshaken.

Så ett flötesstopp, gummipärla, kulbly, gummipärla, bufferbead, som skyddar knuten och den träs över hakens lekande och skyddar därigenom knuten.

8 mm Gummipärlor.

Dem runda gummipärlorna fungera som en stötdämpare, så ditt flöte inte skadas, och dem kan så klart användas över flötet om så önskas och har man inte bufferbeads, så kan dessa också skydda din knut.
Vanligt 2-krokstackel.

Med denna tackling klar, så är det bara att ställe in djupet på fiskeplatsen och det går du utan kroktacklet monterad. Därefter drar du ner dina flötesstopp ca dubbla tackel längden, om det går och sen monterar du ditt kroktackel och du fiska ca 30-40 cm över bottnen. Variera och fiska på olika djup under dagen.
Prova olika betesfiskar, döda eller levande under flötet.

Nästa steg är att montera din betesfisk. Är det ett levande bete, så sätter du den översta kroken precis under ryggfenan och den andra kroken i ena bröstfenan och din betesfisk kan simma ganska så fritt.

Ett dött bete kan monteras på samma sätt, men jag rekommenderar att du sätter översta kroken i stjärten och den andra så långt det räcker i sidan på betesfisken. Och nu är det dags att lägga ut ditt bete och invänta att Gäddan ska hugga.

Dött eller levande bete, jag kommer inte ihåg?!

Flötmete efter Gädda är effektivt på flera sätt. Ett levande bete simmar runt och letar upp Gäddorna i princip åt dig. Ett levande bete gör mycket reklam av sig, genom att den inte kan simma normalt med två krokar i sig och den ser lite sjuk/skadat ut och det uppmärksammar Gäddan snabbt ... Ett lätt byte!

Vid fiske med en död betesfisk, så kan du parkera betet där det passa dig, du kan låta vinden driva runt betet och du kan knycka in ditt bete, veva in det sakta, stanna och på det sättet ge den döda betesfisken lite liv och rörelse. Och skulle du vilja bottenmeta lite, så drar du bara upp flötesstoppet, ca 60 cm mer än djupet på platsen och betesfisken ligger på bottnen.

Flötmete är vissa dagar väldigt effektivt. 

Håll öga på flötet hela tiden! ha alltid god linkontroll (ingen stor linbåge mellan spö och flötet) och kroka Gäddan snabbt, när flöte går ner och linan dras ut, vänta aldrig för länge! Vid fiske med flöte och betesfisken på bottnen, så ser man på flötet att gäddan är framme, ta upp spöet och ge mothugg, så snart flötet glider iväg på ytan. 

Ha din matta, håv, vatten och verktyg klart innan du påbörjar fisket. Håva Gäddan och rulla ner håvnätet mot fisken och bär den till mattan och ta ett stadigt gällgrepp och lossna dina krokar, håll fisken blöt hela tiden, väg den i en sling, håven eller mattan, om du måste, ta dina bilder och låt Fisken ta igen sig innan du släpper den, du kan ha den i håven en stund.

Var inte rädd för en Gädda, visst dem har tänder, men det är endast underkäken som är rörlig, så har du en galen Gädda,på mattan, så lägg den på rygg mellan dina knän och med gällgreppet, så lyfter du upp underkäken och hela käften öppnar sig och du håller Gäddan stadigt och kan lossna dina krokar. 

Sätt ut Gäddan varsamt, så den simmar iväg av egen maskin, inte som jag såg på Youtube, var en dåre utan erfarenhet flötestrollade med 4 spö, snacka om trassel och när han väl fick en Gädda, så kastades den i sjön.... Förbannad äckligt att skåda! Men han jagade en stor grisgädda ... Hur fan ska det komma fram "Grisgäddor" när idioten inte kan sköta om dem?

Nu fick jag spy lite galla, det kändes skönt! Jag hoppas ni får det fint här i mellandagarna, fiska på om ni kan och nu vet Robin hur han ska gå tillväga och jag önskar honom och alla ni andra skitfiske och så hoppas vi att dåren på Youtube sköter sig bättre i framtiden, typ fiska med 2 spö och sätta tillbaka Gäddorna på ett bättre sätt, visa fisken respekt!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.