söndag 27 november 2022

Äntligen dags för gäddfiske igen!

Under fredagen kollade jag lite vatten och det visade sig att snömängderna hade fryst och det var stopp lite här och där. Om det var is eller snö som flöt, vet jag inte men jag hittade dock öppet vatten och på lördagen (igår) skulle jag minsann lyckas att ha min lilla egna gäddfiskepremiär!

Kul och spännande! Grejerna stod redan klara och hade gjord så under nästan en vecka, men att använda dem, det gick inte och ni vet säkert varför? Allt kollades en gång till och jag gjorde ett par tre tackel och klippte till några gamla röda och orange jiggkroppar, så jag hade ett gäng Baitsavers/baitflaggs.

Jag kom tidigt på lördagsmorgonen.
I säng hyfsat tidigt och upp igen vid 05.15, jag skulle komma tidigt och få ordning på grejerna innan det ljusnade och så blev det. Den lilla podd kom fram och 2 spö placerades med var sitt Deadbait, Indisk Makrill på vänstra spö och en hel Sardin på högre spö och så var den biten klar.
Ha alltid detta klart innan du börjar ditt fiske!
Dem resterande grejerna fann snabbt sina platser och jag var lite förvånad över hur rutinmässigt allt gick med tanke på att det var ett tag sen jag fiskade Gädda. Sen kom kaffet fram och min förväntansfulla väntan kunde ta sin början.
Gäddan kan inte ens sniffa på ditt bete, du märker det!
En timmes väntan blev till två och till tre och inget hände! Jag var inne flera gånger på att flytta, men bestämde mig för att sitta kvar. Tiden gick med kaffesörplandet, prata med folk och att spana på flötmetet.
Leksakslådan var med.
Till slut tog jag fram tredje spöet och blötte ner hela leksakslådan, dock utan resultat, vilket inte förvånade mig i det kalla vattnet och sen var det dags för ett par bilder till en fråga från Roger Andersson nere i vackra Skåne.
Syns bra och vikten justeras med vatten!
Roger ville ha tips på en bra och billig indikator till bottenmete efter Gädda och då hans fråga kom för ett par månader sen, så har jag haft god tid på mig att konstruera en bra Drop-off indikator som syns bra och vikten kan enkelt justeras med vatten om det skulle behövas.
Så enkelt kan dem göras!
Dessa kulor flyter i dem flesta Svenska vatten eller så köper du ett 3 -pack på Dollar store eller annan butik. Du behöver en bit mjuk Braid, inte nylon, som ej håller sig rak! Ett linclips av någon form t ex en hårnål med två pärlor, här har jag använt ett gammalt Fox clips och det är fastknutet och limmat.

Kulan kan fyllas med vatten vid behov och färgen gör det väldig synlig i alla väder. Jag tror att dem flesta har en hake, lite Braid och kulorna och hårnålar kostar inte skjortan, men du får en bra indikator, som tål väldig mycket stryk, då dessa är gjorda av hårdplast.

Det gick bra till slut och dagen var räddad!
Nåväl, hände det något? Jodå, klockan prick 11 pep ena larmet och någon hade hittat min Indiska Makrill. Linan gick fin och jag gav mothugg och det tog tvärstopp och allt satt fast! Jag lade spöet på podden med linan i larmet och frikopplade spolen.

Det tog ett par minuter och så började linan att dras ut och jag lyfte spöet och gäddan var fri. Under en snabb vänstersväng, så släpper den! Lite surt, men det gör inget, huvudsaken är att den kom fri och inte hade ett tackel i käften.

Jag kollar tacklet och monterar en ny färsk Indier och lägger ut på nästan samma ställe, fast lite närmre land och sen svär jag lite i kaffekoppen. Det går ca 10 minuter och jag får ett nytt take och denna gång går det betydligt bättre oh efter en roligt ytlig fight, så kunde jag landa en fin gädda och min premiär och dagen var räddad!

Testet av dessa spö gick bra och jag är mer än nöjd!
Jag är så nöjd med dessa spö från Fladen och visst har det blivit gädda med dem, men dem fick jobba lite mer igår. Dem är väldigt flexibla som spö för just gädda, men dem kan så klart användas till andra rovfiskar.

Är du intresserad av att veta mer om dessa spö, så finns det en recension på bloggen och du hittar den under datumet 17 mars 2022. Det var allt för denna gång, en fin premiär och en fin firre och jag önskar er alla skitfiske vart ni än befinner er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.