torsdag 5 april 2012

Tre frågor och tre svar.

Ni ställer frågor så det nästan ryker i burken och det är roligt att ni gör det, jag ser att många av er är nya inom gäddfisket och det är en härligt känsla, att jag kan hjälpa till.

Alla frågor besvaras så fort jag har tid till det, men inte alla frågor hamnar här på bloggen, en del besvaras direkt via mejlsvar. Jag tar bara med en del av era frågor här och än så länge har det mesta löst sig bra på detta sätt.
Tre av era frågor kommer här och vi börjar med Allans fråga. Han undrade varför man måste ha ett lekande med hake på varje spö? Det behöver du inte Allan, men det blir så mycket enklare att byta tackel, få bort spöet från fisken och kunna hantera gäddan, utan att flöte mm, är inblandad i en sprallig fisk.

Gäddfisket sker oftast, när det är kallt och med en hake i linänden, behöver du inte stå med frusna fingrar och knyta en knut, som kanske blir dåligt gjord.

Knyt fast en hake hemma i värmen med en bra knut och du slipper att knyta om och om igen. Koppla av ditt tackel och ta hand om fisken på ett lättare sätt.
Jonas i Malmö hade en liknande fråga och det rörde sig om, varför jag alltid har en hake till mina flöten och om detta verkligen var säkert, så man inte blir av med flötet.

Grunden till att jag har en hake vid flötet, är att jag dels snabbt kan byta flöte snabbt, om jag behöver det och dels, att jag snabbt kan ta bort flötet under transporten till och från vattnet.

Jag har aldrig tappat ett flöte under alla mina år och skulle det mot all förmodan hända, så gör det inget. Jag fiskar alltid eller för det mesta mina gäddor, med vinden i mot mig och mitt flöte kommer till mig för eller senare.
Magnus i Enskede har lite problem med att tillverka ett bra linclips till sina Drop - off indikatorer och jag kan hålla med om, att det är inte så lätt kanske att få dem rätt, så de släpper linan utan för mycket motstånd.

Mitt tips Magnus är, att du köper dig ett gäng Gardners Free Flow Indicatorclips från Tacklebox i England eller beställer hem dem genom www.metebolaget.se

De fungerar väldigt bra och du kan knyta fast den på en bit lina och sedan trä linan genom dina Ping - pong bollar och sen ett litet verktygsclips, som passar till dina banksticks.

Glöm inte lite större blyhagel på linan, så din indikator faller om gäddan går emot dig med betesfisken, det är väldigt viktigt att du ser detta!

Dessa clips är justerbara, så du får det rätt med motståndet, jag tror att dessa clips ligger på 2 - 3 £ per styck och funktionen, enkelheten gör dem väldigt prisvärda.
Håkan och Björn, två fiskegalna brödrar från Edsviken, har varit inne på karpbloggen (kul) och läst om mitt numera berömda SmartCast lod och nu undrade dessa ungdomar, om detta lod var något att ha för gäddfiske?

Självklart mina herrar! Jag ska med dessa fyra bilder, som är ganska talande, visa er hur det fungerar. Här på bilden över, kollar jag läget på displayen. Grunden till detta var, att jag satt utan ett hugg i denna damm och något måste göras.
Efter en stunds sökande, fick jag ett utslag från givaren och bilden visar klart och tydligt, att det står en fisk precis över en markerad kant i bottnen.

Frågan var nu om det var en gädda eller en karp och om det var en gädda, så var nästa fråga, om den var hungrig, något som ni snart ska får se.
Jag lade ut en fet Sill rakt på givaren, ställde in mitt spö och vevade in givaren och väntan kunde ta sin början. Var det en karp eller var det en gädda?

Det tog nog 30 minuter, innan min indikator först föll rakt ner och sedan sakta kröp upp mot klingan. Nog var det en hungrig gädda, som hade hittat min lilla måltid.
Och ett bättre bevis än detta finns inte. Ingen stor gädda, men väl en fisk för dagen och det bevisar att SmartCastloden, är suveräna för allt fiske, oavsett art.

Allt jag kan säga till grabbarna Håkan och Björn är, att använd era pengar på ett SmartCast lod, ni kommer aldrig att bli besvikna över dess funktioner.

De kostar en slant, men det är verkligen väl spenderade pengar och ni har ett betydligt bättre och effektivare fiske i framtiden. Det sparar en massa tid på fiske i fisklösa områden och dessa lod ljuger aldrig, ser ni fisk på displayen, så finns det fisk under givaren.

Jag hoppas alla inblandade är nöjda med mina svar, fortsätt att mejlbomba mig, jag svarar så fort jag bara kan och glöm inte att ingen fråga är för dum. Är ni osäkra på något, så bara fråga på!

2 kommentarer:

  1. Spännande lösning med clips på flötet, verkar smidigt. vart får man tag på sådana? Tack för en mycket bra blogg.

    SvaraRadera
  2. Dessa så kallade safe links kan köpas lite överallt. / Luis

    SvaraRadera