tisdag 10 april 2012

Hur vassa är dina krokar?

Jag vet inte hur det ser ut hos en garvad gäddmetare, men slänger man en blick ner i en draglåda, så är krokarna totalt ofarliga och lika vassa som en kam!

Tyvärr är det ett tufft, men sant påstående, slöa, söndriga, ut böjda och rostiga krokar, så långt blicken räcker och  på frågan om det blir någon fisk,, så blir svaret - Jag bommade en fin gädda nyss!

Vassa krokar ger dig flera landade gäddor, så är det bara och gör något åt det! Torka dina spinnbeten, ta ur dem och häng upp dem och se till att du sliper dina krokar, som är slöa.

Man betalar med glädje 150 - 200 kronor för en wobblare och nästa gång det ska fiskas, så är allt rostigt och krokarna slöa, öppna åtminstone draglådan hemma och torka till grejerna.
En liten fin fil, är det bästa för att få krokarna riktigt vassa. Tro inte att, när du köper ett drag eller annat spinnbete, att krokarna är vassa, glöm det!

På en del större wobblare, krävs det ett stort jobb för att få krokarna vassa och det är ofta bättre, att byta ut krokarna mot supervassa kemisk slipade krokar.
Slipa dina krokar så här, så kroken blir trekantig i godset, det penetrerar bättre, när du ger mothugg och enstaka fiskar fastna i deras nafsande efter betet.

Dra filen nerifrån och upp mot spetsen. Aldig från spetsen och ner mot krokböjen! En del krokar går att slipa, en del inte, det beror lite på stålet, legeringen och härdningen, men prova!
Slipa hela krokspetsen från krokböjen och upp åt mot spetsen, slipa och kolla bettet mot en nagel, glider krokspetsen mot nageln, så är kroken inte tillräckligt vass och du får slipa lite till.

Drar du av nageln, så är kroken vass :-) Jag tror du förstår vad jag menar, en vass krok fastnar i nageln och då är den som bäst.
Här har du en av grunderna till varför dina krokar blir ovassa med tiden, 700 gaddar sitter det i en gäddas käft ungefär och de är hårda, likaså resten av käften som är benig.

Rost, grenar, bottennapp, krokar i askar o s v, blir ovassa och bör slipas upp eller bytas ut. Gör det och du landar flera gäddor, än de som inte bryr sig om sina krokar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar